Hyvä kun ystävät ja sukulaiset täyttävät vuosia, niin minä saan syyn leipoa jotain. Onnea, Matti! Tällä kertaa käytin juureksia vähän perinteisestä poikkeavalla tavalla ja leivoin bataattipiirakan. Päivänsankari ei tiennyt tällaisesta ruokalahjasta etukäteen, jolloin, jos piirakasta ei olisikaan tullut mitään, aina voi synttäreille mennessään kurvata kukkakaupan kautta. Onneksi piirakka onnistui hyvin eikä tarvinnut turvautua suunnitelmaan b tai c. Ihan vaan kahdelle hengelle ei viitsisi tehdä mitään isompaa, jota sitten syödään monta päivää putkeen ja viimeiset palat menevät jo pakkosyötön puolelle. Mieluummin niin, että mahdollisimman moni saa nauttia tällaisesta piirakasta heti tuoreeltaan. Bataattipiirakka ei ole suolainen eikä oikeastaan kovin makeakaan, vaan sopivasti jotain niiden väliltä. Mikään maku ei nouse esiin kovin voimakkaasti, joten tätä voi syödä tovin aikaa ennen kuin edes arvaa, mistä piirakka on valmistettu.
viikon kasvis 42 / 52 bataatti
Tätäkin myydään nimellä sweet potato |
Tämä juures, perunan ei-todellakaan-mitenkään-läheinen-sukulainen, on kotoisin Etelä-Amerikasta. Bataatti (sweet potato), josta oranssi muoto on yleisin, on syötävissä kokonaisuudessaan, mukulat, lehdet ja versot. Finelin ravintoainetaulukko osoittaa tämän monipuolisen mukulakasvin sisältävän paljon hyödyllisiä vitamiineja.
Bataattipiirakka
(jälkiruokapiirakka eli viranomaiskielellä määriteltynä: ei kovin makea, bataattisose-kananmuna-maustesekoituksella
täytetty, osittain grahamjauhosta valmistettuun kohottamattomaan taikinaan leivottu matala, uunissa
pyöreässä vuoassa kypsennetty leivonnainen)
2,5
dl vehnäjauhoa
1,5
dl grahamjauhoa
1
rkl ruokokidesokeria
0,5
tl suolaa
5
rkl jääkylmää vettä
täyte
500
g bataattikuutioita
1
dl kookosöljyä
1,5
dl kookosmaitoa
1
rkl sitruunamehua
0,5
tl kanelia
0,5
tl muskottipähkinää
1
tl jauhettua vaniljaa tai vaniljauutetta
1
dl vaaleaa siirappia
1,5
dl ruokokidesokeria
2
munaa (koko L)
1,5
dl kookoskermaa
1,5
dl kuohukermaa
ripaus
sokeria
Valmista
ensin taikina, sillä sen täytyy tekeytyä jääkaapissa ennen käyttöä. Sekoita
huolellisesti keskenään kaikki kuivat aineet ja kaada ne kulhoon voikuutioiden
päälle. Nypi ainekset tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi vesi, sekoita hyvin
ja kokoa taikina tiiviiksi palloksi. Laita taikina tuorekelmun sisään ja
jääkaappiin odottamaan.
Keitä
bataattikuutioita reilusti suolatussa vedessä noin 20 minuuttia kunnes ne ovat
selkeästi ylikypsiä, todella pehmeitä ja helpot soseuttaa. Kaada vesi pois
kattilasta ja soseuta bataatit sähkövatkaimella. Lisää muut täytteen ainekset
ja jatka vatkaamista kunnes seos on täysin tasaista.
Kauli
taikina jauhotetulla työpöydällä muutaman millin ohueksi taikinalevyksi ja
vuoraa piirakkavuoka taikinalla. Kaada täyte päälle ja paista piirakkaa 175
asteessa noin 50 minuuttia, minkä jälkeen sammuta uuni, avaa luukku hetkeksi
jotta uuni hiukan jäähtyy ja sulje luukku uudelleen. Jätä piirakka jäähtyvään
uuniin vielä tunniksi, minkä jälkeen jäähdytä sitä vielä huoneenlämmössä ja/tai
jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Leikkaa piirakka viipaleiksi
vasta kun se on kunnolla jäähtynyt ja täyte tiivistynyt. Jäähdytä kookoskerma
ja kuohukerma mahdollisimman kylmäksi, vatkaa ne sokerin kanssa löysäksi
vaahdoksi ja tarjoile piirakan kanssa.
2 kommenttia:
Kyllä se kuulostaakin hyvältä;D
Täällä törmää useinkin bataattipiirakoihin,mutta lähes aina suolaisiin;sen sijaan eteläisessä Amerikassa törmäsin sen makeisiin versioihin.
Nami,tuo kyllä kelpaisi minulle juuri nyt!
Ulkonäöltäänhän tämä muistuttaa pumpkin pie'ta. Bataattipiiras on kuulemma hyvin suosittua jossain usa:n etelävaltioissa. Namia oli kuitenkin ja kelpaa tehtäväksi joskus uudelleenkin.
Lähetä kommentti