torstai 21. marraskuuta 2013

Kookosta suolaiseen ja makeaan




Viikon hedelmä  46 / 52:  Kookos

Kookos ansaitsee paikkansa ”viikon hedelmä”  -sarjassa, vaikka se ei tarkalleen ottaen olekaan mikään hedelmä (kuten ei ollut kastanjakaan). Kookospalmulla ja kookospähkinällä on niin paljon erilaisia käyttötarkoituksia koristekasvina, kosmetiikassa, ruoanlaitossa ym, että niiden erittely veisi liikaa aikaa ja tilaa ruokablogissa. Melko kattava kertomus löytyy täältä ja minä menen suoraan asiaan eli resepteihin. 

Suolainen tai makea ruoka, kookos käy monenlaisiin kokkauksiin. The flavour thesaurus kertoo kookoksen maun sopivan mm näihin: manteli, sardelli, anis, banaani, punajuuri, naudanliha, kardemumma, porkkana, kirsikka, kana, chili, suklaa, kaneli, korianteri, tilli, kananmuna, sitruuna, limetti, mango, maapähkinä, ananas, porsaanliha, vadelma, ravut, savustettu kala, mansikka, vanilja ja valkosuklaa. Että ottaa siitä vaan ja valitsee…  




Epätrendikkäässä keittiössä valmistui tällä kertaa pari tosi nopeaa ruokaa: kookos-porkkana-kanakeittoa, joka lämmittää ihanasti syksyn viimassa ja koleudessa sekä makunystyröitä hellivää kookos-kardemummajäädykettä karamellisoidun banaanin kera. Muita kookosreseptejä löytyy tästä blogista tunnisteella kookos.



Kookos-porkkana-kanakeitto      (tai kookos-kasviskeitto)

2 broilerin rintafileetä
tilkka ruokaöljyä
2 rkl voita
0,5 dl basmatiriisiä
200 g raastettua porkkanaa
1 tl jauhettua kurkumaa
4 isoa herkkusientä
1 l kanalientä
4 dl kookosmaitoa
1 sitruunaruoho
1 tl ruokosokeria
4 limetinlehteä
2 pientä peperoncini chiliä
3 rkl osterikastiketta
tuoretta korianteria

Valmistele ensin broilerifileet. Tähän keittoon voit käyttää kaupan valmiiksi grillattuja broilerinfileitä ja leikata ne sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Tai sitten voit ostaa tuoretta, maustamatonta broileria ja kypsentää ne itse pieninä paloina tilkassa öljyä. (Tämän keiton voi valmistaa myös puhtaasti kasvisversiona, jolloin reseptin broilerifileet korvataan fifty-fifty sienillä ja bambunversoilla: iso kourallinen osterivinokkaita pienempinä paloina ja 225g tölkillinen bambunversoja.)

Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä basmatiriisit. Lisää porkkanaraaste ja sekoittele minuutin verran. Lisää kurkuma ja viipaloidut herkkusienet ja sekoittele miedolla lämmöllä vielä minuutin tai pari. Lisää kanaliemi sekä kookosmaito ja anna keiton kiehahtaa. Leikkaa sitruunaruoho kolmeen osaan ja murskaa varsia hiukan. Lisää keittoon sitruunaruoho, ruokosokeri, limetinlehdet sekä chilit ja anna kiehua viitisen minuuttia tai niin kauan että riisit alkavat olla pehmeitä. Lisää lopuksi osterikastike sekä kypsät broilerinpalat (tai sienet ja bambunversot), sekoita ja keitä vielä sen aikaa että lihat ovat lämmenneet.

Ripottele keiton päälle lautaselle tuoreita, silputtuja korianterinlehtiä.



Kookos-kardemummajäädyke ja karamellisoitua banaania

0,5 tölkkiä (n. 200 g) makeutettua kondensoitua maitoa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl kookoskermaa
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
puolikkaan limetin mehu
0,5 dl kookoshiutaleita

2 banaania
0,5 dl sokeria
1 rkl voita
pieni ripaus kardemummaa
kookoshiutaleita

Kaada kulhoon kondensoitu maito, kuohukerma, kookoskerma, kardemumma, limettimehu sekä kookoshiutaleet ja vatkaa seosta sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Kaada seos pakastuksen kestävään vuokaan ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Kuori banaanit ja leikkaa ne 0,5-1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sulata paistinpannulla sokeria ja kun se on lähes sulanut, lisää voi. Kun voi on sulanut, kallistele pannua siten että voi ja sokeri sekoittuvat kunnolla ja kun seos alkaa ruskistua, lisää banaaniviipaleet. Karamellisoi banaaniviipaleet molemmin puolin kullanruskeiksi. Ripottele lopuksi banaanien päälle hiukan hienoksi jauhettua kardemummaa sekä kookoshiutaleita. 


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nami:) Kookos on kyllä yksi suosikeistani keittiössä.Ja aina välillä kaipaan niitä Caracaksen monessa nurkassa myytäviä nuoria kookoksia,jotka myyjä avaa machete-veitsellään ja laittaa sitten pillin sisälle.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kookoksesta, kuten monesta muustakin, voi joskus saada "yliannostuksen". Eräällä ulkomaanreissulla kookosta oli siellä joka paikassa, ruoassa, juomassa, saippuassa, aurinkovoiteessa,... Liika oli liikaa ja sen jälkeen meni aika monta vuotta ennen kuin taas sain kookosta kurkustani alas ;)