Koska minun oli pakko ostaa kolme potkaa saadakseni sen yhden, jonka tarvitsin, piti joko keksiä uusia käyttötapoja kahdelle jäljelle jääneelle potkalle tai syödä pari päivää toisintoja ensimmäisestä ruoasta. Siispä tuumimaan ja tuumasta toimeen. Erottelin karitsat luistaan, ja se oli tosi vaikeaa, kuten edellisessä postauksessa kerroinkin. Kahdesta potkasta tuli ylikypsää karitsanlihaa 600 g.
Mieleni oli jo pitkään tehnyt irlantilaista (tai englantilaista, tapelkoot keskenään) klassikkoa, Shepherds Pie ta. Mainittu eväs on lähisukua toiselle alueen perinneherkulle, Cottage Pie lle. Useimpien mielipiteiden mukaan Paimenen piiras on lampaan jauhelihasta, Majan piiras naudan jauhelihasta. Salomonin tapaan laitoin riidan puoliksi ja käytin puoleksi lammasta, ei toki jauhelihaa, vaan ihanaa haudutettua potkaa, ja puoleksi naudan jauhelihaa. Herneiden tai juuresten lisääminen erottaa kuulemma myös piiraat toisistaan. Mene ja tiedä, Frank Sinatran sanoin ”I did it my way” ja käytin tällaisia aineksia:
Piiras hyvän lampurin majan tapaan
täyte
300
g haudutettua karitsanpotkaa
250
g naudan jauhelihaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl tomaattipyreetä
2
kpl laakerinlehtiä
loraus
vettä
1,5
dl kokoonkeitettyä potkalientä
(linkki)
tai
1,5
dl punaviiniä
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 rkl Worcestershire-kastiketta
tuoreen
timjamin lehtiä riivittynä
tuoreen
rosmariinin lehtiä pilkottuina
voita
suolaa
valkopippuria
myllystä
1 porkkana kuutioituna
1
prk pieniä herneitä
muusi
1
kg sopivaa perunaa
(jauhoista ja tärkkelyspitoista)
120
g kypsää cheddaria (tai
parmesaania)
50
g voita
2
dl maitoa
suolaa
perunoiden keitinveteen
korppujauhoja pinnalle
(tai käyttämääsi juustoa raastettuna)
Kuutioi
porkkana ja keitä lähes kypsäksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä, johon
voit lisäksi laittaa timjamia. Kun omat porkkanani olivat kypsiä, oli myös
keitinvesi haihtunut. Laitoin päälle nokareen voita ja ripottelin puoli
teelusikallista sokeria porkkananpaloille. Kuori perunat (jos haluat, voit toki
keittää ne myös kuorineen ja kuoria jälkikäteen). Keitä ne kypsiksi suolalla
maustetussa vedessä. Kaada lopuksi ylimääräinen vesi pois ja survo perunat
muusiksi. Säästä vähän keitinvettä, jolla voit tarvittaessa notkistaa muusia.
Raasta muusin joukkoon cheddar (tai parmesaani) ja lisää voi ja sekoita. Valuta
tölkkiherneet.
Ruskista
jauheliha ja sipuli pannulla, lisää joukkoon tomaattipyree, worcestershire, valkosipuli ja pari
laakerinlehteä ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vähän vettä ja anna
kypsyä hiljalleen puolisen tuntia. Sitten laita pannulle luistaan erotettu ja
pienitty karitsanpotka. Jos seos on
paksua, lisää loraus vettä ja/tai 1 - 1
½ dl punaviiniä. Itse käytin jäljelle jäänyttä portviinireduktiota, joten
lisänestettä ei tarvittu kuin tippa vettä. Anna kiehua pannulla, kunnes
ylimääräinen neste on haihtunut ja seos on sopivan kostea. Sen ei tulisi olla
liian kuivaa.
Uunivuoan
pohjalle laitoin herneet, sitten ihanan kastikkeen, pinnalle keitetyt porkkanat
ja muusin kanneksi uunivuoalle.
Korppujauhoa pinnalle, pari voilastua, kuten joululaatikoillekin, ja uuniin 180
astetta ja puolisen tuntia . Lopuksi hetkeksi grillivastus päälle ja kaunis
väri pintaan. Työtasolle vetäytymään vartiksi, ja herkusta herkuksi, ei
hävikiksi, on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti