Viikon
hedelmä 46 / 52: Kookos
Kookos
ansaitsee paikkansa ”viikon hedelmä” -sarjassa,
vaikka se ei tarkalleen ottaen olekaan mikään hedelmä (kuten ei ollut
kastanjakaan). Kookospalmulla ja kookospähkinällä on niin paljon erilaisia
käyttötarkoituksia koristekasvina, kosmetiikassa, ruoanlaitossa ym, että niiden
erittely veisi liikaa aikaa ja tilaa ruokablogissa. Melko kattava kertomus
löytyy täältä ja minä menen suoraan asiaan eli resepteihin.
Suolainen tai makea ruoka, kookos käy monenlaisiin kokkauksiin. The flavour thesaurus kertoo kookoksen maun sopivan mm näihin: manteli, sardelli, anis, banaani, punajuuri, naudanliha, kardemumma, porkkana, kirsikka, kana, chili, suklaa, kaneli, korianteri, tilli, kananmuna, sitruuna, limetti, mango, maapähkinä, ananas, porsaanliha, vadelma, ravut, savustettu kala, mansikka, vanilja ja valkosuklaa. Että ottaa siitä vaan ja valitsee…
Suolainen tai makea ruoka, kookos käy monenlaisiin kokkauksiin. The flavour thesaurus kertoo kookoksen maun sopivan mm näihin: manteli, sardelli, anis, banaani, punajuuri, naudanliha, kardemumma, porkkana, kirsikka, kana, chili, suklaa, kaneli, korianteri, tilli, kananmuna, sitruuna, limetti, mango, maapähkinä, ananas, porsaanliha, vadelma, ravut, savustettu kala, mansikka, vanilja ja valkosuklaa. Että ottaa siitä vaan ja valitsee…
Epätrendikkäässä
keittiössä valmistui tällä kertaa pari tosi nopeaa ruokaa: kookos-porkkana-kanakeittoa,
joka lämmittää ihanasti syksyn viimassa ja koleudessa sekä makunystyröitä hellivää
kookos-kardemummajäädykettä karamellisoidun banaanin kera. Muita
kookosreseptejä löytyy tästä blogista tunnisteella kookos.
Kookos-porkkana-kanakeitto (tai kookos-kasviskeitto)
2
broilerin rintafileetä
tilkka ruokaöljyä
2
rkl voita
0,5
dl basmatiriisiä
200
g raastettua porkkanaa
1
tl jauhettua kurkumaa
4
isoa herkkusientä
1
l kanalientä
4
dl kookosmaitoa
1
sitruunaruoho
1
tl ruokosokeria
4
limetinlehteä
2
pientä peperoncini chiliä
3
rkl osterikastiketta
tuoretta korianteria
Valmistele
ensin broilerifileet. Tähän keittoon voit käyttää kaupan valmiiksi grillattuja
broilerinfileitä ja leikata ne sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Tai sitten
voit ostaa tuoretta, maustamatonta broileria ja kypsentää ne itse pieninä
paloina tilkassa öljyä. (Tämän keiton voi valmistaa myös puhtaasti kasvisversiona, jolloin reseptin broilerifileet korvataan fifty-fifty sienillä ja bambunversoilla: iso kourallinen osterivinokkaita pienempinä paloina ja 225g tölkillinen bambunversoja.)
Sulata
voi kattilassa ja kuullota siinä basmatiriisit. Lisää porkkanaraaste ja
sekoittele minuutin verran. Lisää kurkuma ja viipaloidut herkkusienet ja
sekoittele miedolla lämmöllä vielä minuutin tai pari. Lisää kanaliemi sekä
kookosmaito ja anna keiton kiehahtaa. Leikkaa sitruunaruoho kolmeen osaan ja
murskaa varsia hiukan. Lisää keittoon sitruunaruoho, ruokosokeri, limetinlehdet
sekä chilit ja anna kiehua viitisen minuuttia tai niin kauan että riisit alkavat olla pehmeitä. Lisää lopuksi osterikastike sekä
kypsät broilerinpalat (tai sienet ja bambunversot), sekoita ja keitä vielä sen aikaa että lihat ovat
lämmenneet.
Ripottele
keiton päälle lautaselle tuoreita, silputtuja korianterinlehtiä.
Kookos-kardemummajäädyke ja
karamellisoitua banaania
0,5
tölkkiä (n. 200 g) makeutettua kondensoitua maitoa
1,5
dl kuohukermaa
0,5
dl kookoskermaa
0,5
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
puolikkaan
limetin mehu
0,5
dl kookoshiutaleita
2
banaania
0,5
dl sokeria
1
rkl voita
pieni
ripaus kardemummaa
kookoshiutaleita
Kaada
kulhoon kondensoitu maito, kuohukerma, kookoskerma, kardemumma, limettimehu
sekä kookoshiutaleet ja vatkaa seosta sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Kaada
seos pakastuksen kestävään vuokaan ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi.
Kuori
banaanit ja leikkaa ne 0,5-1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sulata paistinpannulla
sokeria ja kun se on lähes sulanut, lisää voi. Kun voi on sulanut, kallistele
pannua siten että voi ja sokeri sekoittuvat kunnolla ja kun seos alkaa
ruskistua, lisää banaaniviipaleet. Karamellisoi banaaniviipaleet molemmin
puolin kullanruskeiksi. Ripottele lopuksi banaanien päälle hiukan hienoksi
jauhettua kardemummaa sekä kookoshiutaleita.
2 kommenttia:
Nami:) Kookos on kyllä yksi suosikeistani keittiössä.Ja aina välillä kaipaan niitä Caracaksen monessa nurkassa myytäviä nuoria kookoksia,jotka myyjä avaa machete-veitsellään ja laittaa sitten pillin sisälle.
Kookoksesta, kuten monesta muustakin, voi joskus saada "yliannostuksen". Eräällä ulkomaanreissulla kookosta oli siellä joka paikassa, ruoassa, juomassa, saippuassa, aurinkovoiteessa,... Liika oli liikaa ja sen jälkeen meni aika monta vuotta ennen kuin taas sain kookosta kurkustani alas ;)
Lähetä kommentti