perjantai 22. marraskuuta 2013

Härvelin näköinen härpäke

Isälläni oli tapana sanoa jostakin laitteesta, joka näytti hieman epämääräiseltä eikä kovin laadukkaaltakaan, että onpas härvelin näköinen.


Törmäsin marketissa ihmeellisen näköiseen keittiöesineeseen, jossa oli höyrytysastiaksi tosi huonosti istuva kori ja kattila, ja jossa oli korkeat pystykahvat. En ole koskaan Suomessa nähnyt tämän näköistä kattilaa. Lapussa lukikin, että kyseessä oli fritadeira eli uppopaistokattila koreineen. Se maksoi kympin verran ja ajattelin, että joskus sitä ehkä voisi käyttää.


Eilen sitten tuli se "joskus", kun grillasin kanaa piri piri. Kana avataan rintalastan kohdalta ja levitetään auki, mausteiksi suolaa sekä piri piriä ja grilliin. Tein sille lisukkeeksi härpäkkeellä friteeratut kuorelliset lohkoperunat. (Hyvä ohje niihin löytyy mm Herkkusuun lautasella –blogista)


Härpäke osoittautui erinomaiseksi vehkeeksi kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kun friteerauskeittimeen tarvitaan 2-3 litraa öljyä, tähän riittää vajaa litra. Laitoin öljyn kattilaan ja paistolämpömittarin öljyyn. 

Kun öljy oli 160-asteista, laskin korin perunoineen sinne ja kun perunat olivat olleet riittävän ajan öljyssä, nostin korin kattilan korvakkeiden päälle ja perunat saivat rauhassa valua siinä ja jäähtyä. Kun kana oli valmista, laitoin perunat öljyyn uudelleen, tällä kertaa 180-asteiseen, ja nostin ne ylös, kun ne olivat kauniin kullanruskeita, suolasin ja laitoin taas valumaan kattilan päälle. Yksinkertaisesti kätevä peli, eikä laadussakaan lopulta ollut moittimista.

Ei kommentteja: