lauantai 6. heinäkuuta 2013

Tarte Tatin nektariineista



Viikon hedelmä  27/52:   Nektariini

Nektariini on persikan sileäkuorinen serkku, joka on erittäin mehukas, hivenen pienempi  ja myös hivenen makeampi kuin persikka. Nektariini on herkkä kolhiintumaan, mistä syystä ne usein myydäänkin valmiiksi pakattuna. Useimmiten kaupan tiskissä nektariinit ovat vielä täysin raakoja, mutta kypsyvät kotona huoneenlämmössä muutamassa päivässä syöntikelpoisiksi.


Tarte tatin on keikauspiirakka, jonka pohja on voitaikinaa ja täyte sokeri-voiseoksessa karamellisoitua omenaa. Sitä kutsutaan myös nimellä maailman paras omenapiirakka. Tatin paistetaan täyte alaspäin ja käännetään vasta kypsänä, hetken jäähtyneenä. Paras piirakkavuoka Tatinin valmistamiseen on kunnon valurautapannu, joka kestää niin lieden lämmön täytteen karamellisointiin kuin uunin kuumuuden piirakan paistamiseen. 

Tällä kertaa omput on vaihdettu nektariineihin ja piirakkaan on ripoteltu lisämakua saksanpähkinöistä ja mantelimassasta. Piirakkataikinaankin on lisätty hiukan tomusokeria maun ja rakenteen vuoksi. Yhden ison piirakan sijasta tein puolikkaasta taikinasta kaksi pientä sievää Tatinia kahteen valurautaiseen blinipannuun.



Tarte Tatin  nektariineista

voitaikina
120 g voita pieninä kuutioina
3 dl jauhoja
1 1/4 dl tomusokeria
2 rkl jääkylmää vettä

täyte
2 dl sokeria
1 rkl kylmää vettä
100 g voita
5-6 nektariinia
0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
100 g mantelimassaa karkeana muruna

tarjoiluun
0,5 dl juoksevaa hunajaa
100 g crème fraichea
1 dl kuohukermaa

Sekoita ensin taikina, sillä sen pitää saada tekeytyä jääkaapissa ennen käyttöä. Kaada kulhoon jauho ja tomusokeri. Lisää voi ja nypi taikina muruiksi. Lisää viimeksi vesi, sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi. (Pakastettua kaupan voitaikinaakin voi käyttää tähän piirakkaan, mutta tämä taikina maistuu paremmalta.)

Leikkaa nektariinit viipaleiksi. Kaada valurautapannuun sokeri ja valuta vesi sokerin päälle pieninä pisaroina. Anna veden imeytyä rauhassa ennen kuin alat sulattaa sokeria.

Laita valurautapannu kostutettuine sokereineen liedelle ja anna sokerin sulaa kaikessa rauhassa keskilämmöllä. Älä koske sokeriin! Vaikka kuinka tekisi mieli ”vähän auttaa” ja sekoitella sitä, niin älä! Näpit irti! Jos alat hämmentää sokeria, se kokkaroituu ja joudut tekemään paljon enemmän työtä saadaksesi sokerin sulamaan kokonaan. Jos sokeria pitää liikutella, nosta pannu liedeltä ja kääntele pannua, mutta älä koske sokeriin! Kun sokeri on sulanut ja se on kauttaaltaan vaaleanruskeaa, lisää voi ja anna senkin sulaa ihan itsekseen. Vasta kun voi on sulanut, voit alkaa hämmennellä sokeri-voiseosta.

Lisää nektariiniviipaleet ja sekoittele niitä sokeri-voiseoksessa kunnes ne ovat pehmenneet ja karamellisoituneet. Järjestele viipaleet haluamaasi muotoon valurautapannun pohjalle parin haarukan avulla. Ripottele hedelmien päälle rouhitut saksanpähkinät ja murusteltu mantelimassa.


Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä valurautapannun kokoinen levy ja nosta se pannuun täytteen päälle. Käännä taikinan reunat täytteen ja pannun reunojen väliin. Pistele pohja haarukalla ja paista torttu 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kaksi pientä Tatinia paistettuina blinipannuissa.

Anna Tatinin jäähtyä noin viisi minuuttia ennen kuin kumoat sen. Kiepauta ensin koko kierros metallilastalla tortun ja pannun välistä. Jos jotain on tarttunut kiinni, se irtoaa tässä vaiheessa. Heiluta vielä pannua, jotta näet ettei torttu ole myöskään ottanut pohjastaan kiinni. Laita lautanen pannun päälle, pidä kiinni lautasesta ja valurautapannun kahvasta ja käännä torttu oikein päin. Tarjoile hunajalla ja crème fraichella maustetun kermavaahdon kanssa.


6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi miten kaunis tatin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :)
Syksyn tullen tätä pitää tehdä kotimaisista ompuista.

Katja kirjoitti...

Herkullisen näköistä. Nektariineista tuleekin varmasti hyvää.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää tuli ja mantelimassa sopii todella hyvin nektariinin kanssa :)

Nelle kirjoitti...

Hitsi, onpa kaunis.

Ja Nyt mä vasta tänne pääsin - jostain syystä kun olen koittanut klikata blogiinne on tullut ilmoitus että on vain kutsuttaville ja lähetä pyyntö jos luulet tämän olevan virhe. Outo juttu. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei Nelle, kiitos kommentista :)

Jotain pikku häikkää tässä on ollut kun alkujaan tämä blogi olikin vain kutsutuille. Viimeiset pari kuukautta vasta ollut avoinna kaikille. Ihan mukavasti lukijoita on tullutkin.