tiistai 2. heinäkuuta 2013

SÄILÖNNÄN ABC osa 4, mansikkamehu ja -sosehillo




Säilönnän ABC jatkuu kauden marjojen mehustuksella ja hilloamisella. Isoäidin keittämättömän mansikkamehun resepti on käsittämättömän hyvä. Ja kun marjasoseesta on valunut mehu, siitä saa vielä keitetyksi makoisan hillon, jolla maustaa niin jugurtin, kaurapuuron, kuin monenlaiset jälkiruoatkin. Tätä reseptiä soveltamalla voi mehustaa monet muutkin marjat.

Mansikkamehu ei ole tuoremehua, vaan sen laimennussuhde on noin 1:5.



Keittämätön mansikkamehu

aineet:
6 litraa perattuja mansikoita (pakasteetkin kelpaa)
1,5 litraa kylmää vettä
2 kg sokeria
25 g viinihappoa (apteekista)

                      Mansikoiden sijasta voi käyttää:
3 litraa punaherukoita ja 3 litraa metsävadelmia
tai 5 litraa valkoherukoita ja 1 litra keltaisia vadelmia

muut tarvikkeet:
3 isoa ämpäriä
joku survin, pottumuusinuija tms
vaippaharsoa
suppilo
pulloja
iso kauha
kattila
wanhan ajan kumikorkkeja
paistolämpömittari
(säilöntäainetabletteja)


Kaada marjat isoon ämpäriin ja survo ne käsin tasaiseksi survokseksi perunasosenuijan tms avulla.. Lisää vesi, sekoita hyvin ja anna seisoa huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Älä tässä vaiheessa survo marjoja soseeksi koneellisesti blenderillä tai sauvasekoittimella. Kun mehu muutenkin survoksesta valuu kankaan läpi todella hitaasti, niin hienojakoisesta soseesta se valuu vielä sitäkin hitaammin.


Kiinnitä yksinkertainen vaippaharso huolella toisen ämpärin päälle niin että se pysyy hyvin paikallaan. Jos kangas on riittävän iso, se kannattaa kiertää koko ämpärin ympäri ja solmia kiinni. Laita kankaan päälle tiheä siivilä, joka nojaa ämpärin reunoihin. Paina kangas sen verran kuopalle ettei siivilä kosketa sitä. Näin mehu valuu paremmin. Valuta mansikkamehu vähän kerrallaan siivilän läpi ja sitä kautta harsokankaan läpi. Kun mehua ei enää valu, kerää kauhalla survos pois siihen kolmanteen ämpäriin. Valuta koko satsi mansikkasurvosta ja poista vaippaharso ämpärin päältä. Ämpärissä pitäisi olla nyt noin 3 litraa mehua. Peitä ämpäri kannella ja anna mehun odotella seuraavaa vaihetta huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Mansikkasurvosta ei pidä heittää pois, sillä siitä tulee hyvää hilloa.



Valuttaminen on kaikkein hitain ja turhauttavin työvaihe eikä sitä voi mitenkään nopeuttaa. Mansikkasurvosta ei missään tapauksessa saa painella kankaan läpi ettei mehuun tule sakkaa. Sakka heikentää oleellisesti mehun säilyvyyttä.

Lisää mehuun sokeri ja sekoita kauhalla kunnes kaikki sokeri on liuennut. Ota kuppiin pieni määrä mehua ja liuota siihen viinihappo. Sekoita tämä huolellisesti mehun joukkoon ämpäriin. Sekä sokeri että viinihappo, kumpikin parantavat mehun makua ja säilyvyyttä. Anna mehuämpärin olla rauhassa parin tunnin ajan. Sillä välin voit valmistella pullot ja korkit.

Aseta hyvin puhdistetut ja pestyt pullot ämpärin pohjalle. Tipauta jokaiseen pulloon 0,5-1 säilöntäainetabletti (natriumbentsoaatti) ja täytä pullot piripintaan kiehuvalla vedellä. Kaada vähän kuumaa vettä myös ämpärin pohjalle. Kun vesi on jäähtynyt, kaada pullot tyhjiksi ja laita ne takaisin lämpimään veteen ämpäriin. Keitä kumikorkkeja kiehuvassa vedessä n 15 min.


Täytä isohko kattila mehulla n. 2/3 ja laita sinne paistolämpömittari. Sekoittele välillä että mehu lämpenee tasaisesti. Jos (tai kun) pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se varovasti pois lusikalla. Kun mehun lämpötila on n 85-90 astetta, ota kattila pois liedeltä, täytä pullot välittömästi kuumalla mehulla piripintaan suppilon avulla ja korkita heti. Mehun ja korkin väliin ei saisi jäädä yhtään vaahtoa. Jatka kunnes kaikki mehu on pulloissa. Pullot on hyvä täyttää ämpärissä siksi, että keittiö pysyy siistimpänä koska mehua valuu aina yli.

Kun pullot ovat jäähtyneet, nesteen pinta on laskenut, kumikorkki painunut kuopalle ja korkin alle on muodostunut tyhjiö jonne ei pääse hometta. Pese pullot, kuivaa ne ja teippaa etiketti. Valmiin mansikkamehun laimennussuhde on noin 1:5

Lopuksi pulloista pestään valumat ja kiinnitetään etiketti.




Vaniljainen mansikkasosehillo

marjasurvosta
2 vaniljatankoa
sokeria

Soseuta mehunvalmistuksesta jäänyt mansikkasurvos heti tuoreeltaan sauvasekoittimella. Halkaise vaniljatangot veitsellä leikkaamalla ja sekoita ne marjasoseen joukkoon. Anna soseen makuuntua vaniljaiseksi huoneenlämmössä kannella peitetyssä ämpärissä päivän tai pari. Käy sekoittamassa sosetta muutaman kerran päivässä. Älä säikähdä jos marjasurvos alkaa osoittaa pieniä käymisen merkkejä. Se ei pilaa hilloa, vaan päinvastoin, parantaa makua. Käymisreaktio pysähtyy siinä vaiheessa kun marjasurvosta aletaan keittää hilloksi.


Kun alat tölkittää hilloa, poimi vaniljatangon puolikkaat pois soseen joukosta. Ne laitetaan lopuksi hillopurkkeihin. Punnitse soseen paino ja laske sokerin määrä siten, että hilloon pitää tulla hillosokeria 40% hillon kokonaispainosta. Jos marjasosetta on esim 1300 g, sokerin määrä on 870 g jne. Laskukaava on:1300 g jaetaan kuudella ja kerrotaan neljällä, eli 2/3 x marjasoseen paino.
Sekoita hillosokeri marjasoseen joukkoon ja keitä hillosokeripussin ohjeen mukaan. Tölkitä heti kuumana ja laita jokaiseen tölkkiin pieni pätkä vaniljatankoa ennen kuin suljet hillopurkin kannen

Paljon tärkeää asiaa säilönnän salaisuuksista on sarjan ykkösosassa. Siinä kerrotaan miksi säilönnässä asiat tehdään niin kuin tehdään.

Pari mansikkahillotölkkiä ehti karata jo uuteen kotiin.

Ei kommentteja: