Amerikassa
suosittu grillattava ruhon osa on flank steak. Meikäläisittäin sitä kutsutaan
kuvepaistiksi ja Ranskassa nimellä bavette. Tätä maukasta ja fileetä edullisempaa lihaa löytyy ainakin
Helsingin kauppahalleista. Markettien hyllyiltä lienee turha etsiä. Sääli, että
sitä ei yleensä leikata erikseen myyntiin, vaan se käytetään jauhelihan osana. Kuvepaisti eli flank steak leikataan täältä.
Tällä kertaa valmistin lihan liedellä erittäin kuumalla parilapannulla, mutta parhaan tuloksen saa grillissä. Hyvin raakakypsytettynä eli riiputettuna – tapahtuu nykyisin vakuumipakkauksessa – se soveltuu grilliin ihan sellaisenaan. Lihaa voi sen mureuttamiseksi marinoidakin ainakin parin tunnin ajan tai jopa yön yli. Pintaan voi myös hieroa jotakin monivivahteista mausteseosta (englanniksi dry rub) oman maun mukaan sekoitettuna. Lihassa itsessään on kuitenkin voimakas ja hyvä maku, jonka halusin tulevan esiin ja siksi tällä kerralla pariloin sen sellaisenaan minimimaustein eli merisuolalla ja mustapippurilla maustettuna.
Flank steak eli naudan kuvepaisti
1 flank steak (meidän painoi n.
800 g)
suolaa
mustapippuria
Tällä kertaa valmistin lihan liedellä erittäin kuumalla parilapannulla, mutta parhaan tuloksen saa grillissä. Hyvin raakakypsytettynä eli riiputettuna – tapahtuu nykyisin vakuumipakkauksessa – se soveltuu grilliin ihan sellaisenaan. Lihaa voi sen mureuttamiseksi marinoidakin ainakin parin tunnin ajan tai jopa yön yli. Pintaan voi myös hieroa jotakin monivivahteista mausteseosta (englanniksi dry rub) oman maun mukaan sekoitettuna. Lihassa itsessään on kuitenkin voimakas ja hyvä maku, jonka halusin tulevan esiin ja siksi tällä kerralla pariloin sen sellaisenaan minimimaustein eli merisuolalla ja mustapippurilla maustettuna.
Liha
tulisi valmistaa siten, että se ei tule täysin kypsäksi vaan on medium rare tai
korkeintaan medium. Muuten lihassyyt vetäytyvät tiukoiksi ja tulos on sitkeä.
Grillauksen jälkeen on hyvä antaa sen vetäytyä kymmenisen minuuttia folioon
käärittynä. Liha on kookassyistä ja se tuleekin aina leikata tarjolle tuotaessa
poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.
Marinadeissa
on yleensä suolaa, happoa ja öljyä sekä mausteita. Soijakastikkeessa on suolaa,
joten erillistä suolaa ei tarvitse laittaa.
Ehdotus
mahdolliseksi marinadiksi
1,5
dl oliiviöljyä
1
dl soijakastiketta
vajaa
1/2 dl punaviinietikkaa
1-2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
mustapippuria
Kermamuhennetut uudet perunat
500
– 600 g uutta perunaa
2
dl kermaa
2
dl maitoa
ruohosipulia
suolaa
pippuria
Keitä
perunat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä ja kuori ne.
Pilko kuutioiksi jos ovat kookkaita tai halkaise ja leikkaa 0,5 – 1 cm
viipaleita pienemmistä. Kypsennä kerman ja maidon sekoituksessa pehmeiksi.
Loppupuolella lisää silputtua ruohosipulia. Mausta suolalla ja vastajauhetulla
mustapippurilla. Ripottele lautasella vielä ruohosipulia perunoiden päälle.
Sopivat erinomaisesti kalaruokiin ja maistuvat myös lihan kanssa.
Lisäksi
lautasella oli tomaatticonfitia ja Kulinaarimurulan reseptillä valmistettua herne-kurkkusalaattia.
4 kommenttia:
Flank steakia on pitänyt kokeilla monet kerrat. Nämä vinkit laitan siis talteen. Kannattaa muuten kokeilla samaan tapaan kermamuhennettuja maa-artisokkia, jos olet niiden ystävä.
Minä kans! Kysyin jo jossain blogissa mikä se flan steak on suomeksi, mutten muistanutk katsoa sainko vastauksen :) Meillä pitäisi varmaan tilata, ei paljon näy tiskeissä mitään erikoisempia paloja.
Oi kuinka herkullisen näköistä lihaa. :)
@ Jonna
Laitetaan maa-artisokat "korvan taakse" odottelemaan syksyä :)
@ Campasimpukka
Olisikohan flank steakia mahdollista kysellä kotimaisilta pihvikarjan kasvattajilta? Onkohan niillä jollain jotain suoramyyntiä?
@ Siiri
Kiitos, oli tosi herkullista :)
Lähetä kommentti