Pasta
on pikaruokaa ja kunnon lounas syntyy samassa ajassa kuin pasta kiehuu.
Hellepäivänä elimistö tarvitsee nesteen lisäksi myös suolaa ja tässä kreikkalais-italialaisittain maustetussa
pastassa suolaa on juuri sopivasti. Vain yksi kattila liedelle, kaikki muu
hoituu leikkuulaudalla. Tomaattisen kylmän kastikkeen voi valmistaa pastan
seuraksi jos haluaa, mutta ei se ole mitenkään välttämätön. Tätä pastaa ei ole
tarkoitus hukuttaa kastikkeeseen.
Välimerellinen pikapasta
hellepäivän lounaaksi
mitä
tahansa pastaa mitä kaapista löytyy
vettä
ja merisuolaa pastan keittämiseen
sitruunamehua
oliiviöljyä
sardelleja
(= niitä oikeita anjoviksia)
aurinkokuivattuja
tomaatteja
kivettömiä
oliiveja
pieni
uusi sipuli
säilöttyjä
artisokanpohjia
fetajuustoa
(raastettua
parmesaania)
kastike
paseerattua
tomaattia
suolaa
mustapippuria
Pastan
keittämisessä pitää aina muistaa muutama asia.
*
Vettä pitää olla riittävästi jotta pasta ei tartu kiinni toisiinsa.
* Öljyä ei koskaan kaadeta keitinveteen, vaan tarvittaessa tilkkanen vasta valmiiksi keitetyn pastan joukkoon.
*
Vedessä pitää olla riittävästi suolaa.
*
Pastaa ei saa keittää liian kauan ettei se muutu liisterimäiseksi.
Juuri
mikään ei ole hirveämpää kuin suolattomassa vedessä keitetty pasta, jota on
sitten jälkeenpäin yritetty parannella suolalla! Se vaan ei onnistu enää jälkikäteen. Jokaista ruokailijaa kohden
varataan noin 100 g pastaa ja keitto-ohjeen muistaa helposti:
100
g pastaa + 1 litra vettä + 1 rkl suolaa.
Suola
lisätään aina kiehuvaan veteen ja sen jälkeen pasta. Keittoaika lasketaan siitä
kun vesi pastan lisäämisen jälkeen alkaa taas uudelleen kiehua. Erilaisilla
pastoilla on erilainen keittoaika, joka on merkitty pakkauksen kylkeen. Noudata
aina pastapakkauksen keittoaikoja. Jos siinä annetaan ohjeeksi 6 minuuttia, se
on 6 minuuttia, ei enempää eikä vähempää.
Laita
pastavesi kiehumaan. Sekoita ensin kastike, paseerattua tomaattia, hiukan
suolaa ja mustapippuria ja laita se maustumaan siksi aikaa kun teet pastan muut
valmistelut. Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja odota että se alkaa kiehua. Laita
ajastin hälyttämään kun pasta on valmista.
Pilko
sardelleja, kasviksia ja fetaa sen verran, että niitä on yhteensä noin 1,5 – 2 dl
jokaista ruokailijaa kohden.
Kun
pasta on kiehunut, valuta se siivilässä ja kaada takaisin kattilaan Lisää hiukan
sitruunamehua ja oliiviöljyä ja sekoita hyvin. Sekoita 3/4 pilkotuista
aineksista pastan joukkoon kattilaan ja ripottele loput pastan päälle
koristeeksi. Lopuksi hiukan raastettua parmesaania. Jokainen voi omalle
lautaselleen lusikoida vielä kastiketta jos haluaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti