Texmex –aterian nauttiminen ei edellytä erityistä vuodenaikaa toisin kuin tuhdit pataruoat, jotka selkeästi kuuluvat talveen tai raikkaat raakasalaatit kesäkuumalla. Texmex, usein lohturuoaksikin nimitetty, on ympärivuotinen herkku, jota voi muokata monenlaiseksi eikä tarvitse olla huolissaan, jos resepti ei olisikaan ihan oikeaoppista meksikolaista.
Usein texmexin valmistaminen alkaa siitä, että ostetaan paketti tortilloja. Tutuin kaikista lienee fajitas, jossa tortillan sisään kääritään erilaisia lihoja ja kasviksia. Aivan loistava ruoka isolle porukalle, mutta toimii myös fiinimpänä, jopa ihan fine dining –versiona.
Jos tortilloja ei satu olemaan kaapissa, ne on helpot tehdä ihan itsekin.
Panuchos on aitoa meksikolaista Yucatanin niemimaalta. Mustapapusoseella täytetyt tortillat päällystetään revityllä kanalla/kalkkunalla ja kasviksilla.
Enchiladas –tortillat on täytetty, päällystetty kastikkeella ja paistettu uunissa. Tarjoillaan perinteisten lisukkeiden kanssa.
Quesadillassa tortilla täytetään juustolla, lihalla ja kasviksilla. Sitten tortilla taitetaan puolikuun muotoon ja paistetaan nopeasti pannulla.
Mausteinen chili con carne on aivan ihanaa tarjoiltuna avokadon, juustokastikkeen, creme fraichen ja keitetyn riisin kanssa.
Chili con carnen tapaan maustetusta jauhelihasta ja erilaisista salsoista saa nachojen kanssa herkullisen tarjoilun isollekin porukalle.
Tästä meksikolaisesta aamiaisruoasta on monenlaisia variaatioita.
Suomalainen hauki sopii erinomaisesti tacon tai tortillan täytteeksi.
Vehnä/maissitacon voi tarvittaessa korvata salaatinlehdellä.
Sopivasti maustettuna myös pasta voi olla ”texmex”.
Tortilla –kanakeitto on täyttä ruokaa.
TEXMEX –MUNAKASRULLA JA GUACAMOLEMOUSSE
Texmex –mausteet sopivat jopa munakasrullaan, jota täydentää guacamolemousse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti