perjantai 7. elokuuta 2020

Enchiladas, pico de gallo & guacamole talon tapaan


Kaiken grillatun ja muun kesäisen terveys(?)ruoan jälkeen alkoi tehdä mieli ihan oikeaa texmexmättöä ja kun kaapissa sattui olemaan paketti tortillalättyjä, päätin tehdä niistä enchiladas eli täytettyjä tortilloja, jotka vielä uunissa kuorrutetaan kastikkeella. Lisukkeena näille oli creme fraiche, karkea guacamole sekä pico de gallo. Ei-ihan-niin-autenttiset, mutta todella herkulliset enchiladat on valmistettu ”talon tapaan”. Reseptistä tulee 8 täytettyä tortillaa ja niille lisukkeet.


Enchiladas talon tapaan

täyte:
1 rkl  voita
2  uutta sipulia varsineen
400 g   rasvaista naudan jauhelihaa (naudan rinta, rasva 20%)
3-4 rkl  paholaisenhilloa tai vastaavaa chili-tomaattivalmistetta
maun mukaan itse tehtyä maustesekoitusta *)
                                            *) maustesekoitus:
                                            2 rkl paprikajauhetta
                                            2 rkl muscovadosokeria
                                            1 rkl valkosipulijauhetta
                                            1 rkl sipulijauhetta
                                            1 rkl kuivattua oreganoa
                                            1 rkl suolaa
                                            0,5 tl cayennea
                                            0,5 tl hienonnettua mustapippuria

Valmista ensin täyte. Hienonna sipulit varsineen ja kuullota ne pannulla voissa. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää paholaisenhillo ja sopivaksi katsomasi määrä maustesekoitusta. Tämä saa olla aika voimakkaasti maustettu, sillä tortilla ja kastike miedontavat kokonaisuutta. Jos seos vaikuttaa liian kuivalta, joukkoon voi lisätä tilkkasen vettä ja kuumentaa vielä kiehuvaksi. Jätä täyte odottamaan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

juustokastike:
50 g  voita
50 g  vehnäjauhoa
2 dl  fraiche kermaa (28%)
2 dl  ruokakermaa (15%)
5 dl  maitoa (kuumana)
1 tl  hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
100 g  raastettua cheddarjuustoa

Sulata voi tarttumattomassa kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita huolella ja kypsennä jauhoja parin minuutin ajan matalalla lämmöllä niin että ne eivät ruskistu. Lisää fraiche kerma sekä ruokakerma ja sekoita kunnes kastike alkaa saostua eikä siinä enää näy jauhokokkareita. Lisää sitten maito kahdessa erässä koko ajan sekoittaen niin että kastike saostuu välillä. Kypsennä kastiketta noin 10 minuuttia niin että jauhot kypsyvät. Kastike saa olla melko löysää. Lisää tilkka maitoa jos on tarpeen. Lopuksi sulata raastettu cheddar kastikkeen joukkoon ja mausta suolalla sekä valkopippurilla.

enchiladat:
8  vehnätortillaa
jauhelihatäytettä
hiukan pehmeää voita vuoan voitelemiseen
juustokastiketta
50 g  raastettua cheddarjuustoa

Voitele sopivan kokoinen uunivuoka pehmeällä voilla. Ota yksi tortilla kerrallaan, lusikoi keskelle täytettä, kääri tortilla rullalle ja rulla vuokaan. Kun kaikki tortillat on täytetty ja vierekkäin vuoassa, kaada juustokastike niiden päälle. Ripottele juustokastikkeen pinnalle 50 g raastettua cheddaria ja laita vuoka 180 -asteiseen uuniin paistumaan noin 30-40 minuutiksi. Kun juusto on sulanut ja pinta sopivasti ruskistunut, enchiladat ovat valmiit. Ota vuoka uunista ja anna ruoan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen syömistä. Viimeistele paistoksen pinta punasipulilla, ruohosipulilla sekä korianterinlehdillä.



Valmista lisukkeet sillä välin kun enchiladat ovat uunissa.


Pico de gallo talon tapaan

2  isoa punaista tomaattia
1  paraguayopersikka (”donitsipersikka”)
1  punasipuli
1  kevätsipuli (tai uuden sipulin varsi tai vastaava määrä ruohosipulia)
1  punainen mieto chili
1-2  pepperonia
1  ruukku korianteria (vain lehdet)
1  limetin mehu
chilihiutaleita myllystä
hienoa merisuolaa

Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista kanta ja siemenet ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Halkaise paraguayo, poista kivi ja leikkaa hedelmä pieniksi kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipulin varsi. Leikkaa chili sekä pepperoni pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianterin lehdet. Sekoita kaikki ainekset ja mausta limettimehulla, chilillä sekä suolalla.


Guacamole talon tapaan

1  tomaatti
puolikas punasipuli
2  pepperonia
1  solo valkosipulinkynsi
2  syöntikypsää avokadoa
1  limetin mehu
2  rkl tuoretta korianteria hienonnettuna (vain lehdet)
suolaa ja tabascoa

Leikkaa tomaatti neljään osaan, poista kanta ja siemenet ja leikkaa loput ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi (toinen puolikas punasipulista käytetään enchiladojen päälle kun ne on otettu uunista). Hienonna pepperonit ja raasta valkosipulinkynsi. Halkaise avokadot, poista kivet, lusikoi sisukset leikkuulaudalle ja murskaa ne karkeasti haarukalla. Valele avokadot heti runsaalla määrällä limettimehua. Sekoita ainekset keskenään ja mausta hienonnetulla korianterilla, suolalla sekä tabascolla.


Creme fraiche kastike

300 g  creme fraichea

Notkista creme fraiche lusikalla, minkä jälkeen se on valmis tarjottavaksi.

Ei kommentteja: