maanantai 3. toukokuuta 2021

Napolilaiset pikkuleivät ovat takuuvarma äitienpäivähitti


Äitienpäivä lähestyy ja tänä vuonna äitienpäivän kahvipöytään leivotaankin napolilaisia pikkuleipiä. Huomasin kuvan pinterestissä ja löysin sopivia reseptejäkin - tosin en ainoatakaan suomeksi. Muokkasin sitten reseptin eri blogien amerikkalaisista mitoista meikäläisiin paino- ja tilavuusyksiköihin. Monet näistä kirjoittajista vannoivat Sarah Kiefferin leivontakirjan nimeen, joskin resepteissä oli eroavaisuuksia. Napolilaisiksi nämä tekee kuitenkin mansikan, suklaan ja vaniljan ”pyhä kolmiyhteys”, joka on perinteinen napolilainen jäätelömakuyhdistelmä (tunnetaan Suomessa paremmin nimellä trio). Joissain resepteissä mansikan maku tehtiin mansikka-aromilla ja punaisella elintarvikevärillä, joissain pelkällä pakastekuivatulla mansikalla. Minulla sattui olemaan pieni pussi pakastekuivattua mansikkaa ja se antoi näille pikkuleiville ihan riittävästi aitoa mansikan makua ja väriä. Muutenkin yhdistelmä oli todella onnistunut. Olen ihan varma, että jokainen äiti olisi onnellinen saadessaan äitienpäivänä näitä pikkuleipiä. Eivät ole edes mitenkään vaikeita leipoa.


 

Napolilaiset pikkuleivät

230 g  voita (huoneenlämpöistä)

250 g  sokeria
1 muna (koko L) + 1 keltuainen (huoneenlämpöisiä)
1 rkl  nestemäistä vaniljauutetta
320 g + 2 rkl  vehnäjauhoa
0,5 tl  suolaa
1 tl  leivinjauhetta
30 g  pussi pakastekuivattua mansikkaa (+ punaista elintarvikeväriä)
2 rkl  tummaa kaakaojauhetta (Van Houten)
 


Hienonna pakastekuivatut mansikat yleiskoneen kutterissa ihan hienoksi jauheeksi. Yhdistä vehnäjauho, suola sekä leivinjauhe ja sekoita hyvin. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi vatkauskulhoon ja anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi, jotta se on helpompi vaahdottaa.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.


Vatkaa voi (sähkövatkaimella) pehmeäksi. Kaavi tarvittaessa nuolijalla kulhon reunoille roiskunut vaahto takaisin yhteen kasaan. Lisää sokeri kahdessa erässä ja jatka vatkaamista kunnes voivaahto on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää huoneenlämpöiset munat voimakkaasti vatkaten ja heti sen jälkeen vaniljauute. Lisää jauhoseos (320 g) kolmessa erässä koko ajan vatkaten. Kun jauho on sekoittunut, jaa taikina painon mukaan kolmeen kulhoon.

Lisää yhteen kulhoon 2 rkl vehnäjauhoa ja sekoita hyvin.

Lisää toiseen kulhoon pakastekuivatuista mansikoista valmistettu jauhe ja vatkaa se huolella taikinan joukkoon.

Lisää kolmanteen kulhoon tumma kaakaojauhe ja vatkaa se huolella taikinan joukkoon.

Ota erivärisistä taikinoista noin 15 gramman suuruisia kasoja ja pyörittele ne palloiksi. Paina yhteen kolme eriväristä palloa ja pyörittele niistä varovasti yksi iso pallo niin etteivät värit kovasti sekoittuisi. 

Asettele pallot uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä pallot noin sentin paksuisiksi. Paista pikkuleipiä noin 12 minuuttia (jotkut uunit tarvitsevat jopa 5 minuuttia lisäaikaa), anna jäähtyä 10 minuuttia pellillä ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään. Valmiit pikkuleivät ovat sisältä ihanan pehmeitä. Aineksista tulee noin 20 pikkuleipää. Parhaimmillaan tuoreena, vielä hiukan lämpiminä.

Mitähän siitä tulisi, jos tekisi näistä minttulakun tai cappuccinon makuisia... tai vanilja-mustaherukka... minttusuklaakin voisi olla aika jees. Täytyy ehkä joskus kokeilla sellaisiakin...


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpas jännät ja nätit pikkuleivät:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kaiken lisäksi tosi hyvän makuiset :)