torstai 20. toukokuuta 2021

Raparperipiirakka käden käänteessä (vaikka yllätysvieraille)


Blogissamme on julkaistu monta makeaa raparperireseptiä, mutta ei vielä tätä. Sitä kaikkein helpointa reseptiä, jolla raparperipiirakka onnistuu käden käänteessä vaikka kesämökillä yllätysvieraille – edellyttäen tietysti, että mökin pihalla kasvaa raparperia. Muut ainekset ovat keittiön vakiotavaraa. Niinniin, eihän enää mitään yllätysvieraita tule minnekään kun visiittiajat tarkkoine kellonaikoineen täytyy nykyisin sopia yhdessä perheen ja työpaikan kesken sykronoidun kalenterin kanssa puoli vuotta etukäteen, mutta jos kuitenkin.

Maailman helpoin raparperipiirakka on niin vanha resepti, että olen leiponut tällaista ensimmäisen kerran varmaan joskus koulun kotitaloustunnilla – ja siitä on tosi pitkä aika. Siis tosi pitkä. Tämä pitäisi paistaa uunipellillä, mutta näin vanhemmiten vähemmän on enemmän ja enemmän on ihan liian paljon, joten tyydyin puolittamaan alkuperäisen reseptin ja leipomaan tämän pieneen uunivuokaan. Siitäkin määrästä riittää herkutteluun ja kaiken lisäksi tämä raparperipiirakka vain paranee seuraavaan ja sitä seuraavaan päivään. Sitä pidemmäksi aikaa tätä tuskin riittää. Ja jos loppuu kesken, tällaisen uuden leipoo tosi nopeaan. Tämä raparperipiirakka ei koreile ulkonäöllä, mutta maku on herkullinen kaikessa yksinkertaisuudessaan.


 

Raparperipiirakka käden käänteessä

 
1  muna
1,5 dl  sokeria
60 g  jäähtynyttä voisulaa
2 dl  maitoa
2,5 dl  vehnäjauhoja
1 tl  leivinjauhetta
2 tl  vaniljasokeria
 
6-7 dl  raparperipaloja
4 rkl  ruokokidesokeria
1 rkl  perunajauhoa
ihan pikku hyppysellinen suolaa
 


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla.

(Kuori raparperit ohuelti ja) leikkaa varret noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kaada palat muovipussiin, lisää sokeri, perunajauho sekä suola, sulje pussin suu ja ravista kaikki ainekset sekaisin. (Jos ei ole ruokokidesokeria, ihan tavallinen sokerikin käy. Ruokokidesokerista tulee vaan vähän enemmän syvyyttä makuun.)

Riko muna taikinakulhoon ja lisää sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito jäähtyneen voisulan joukkoon. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, minkä jälkeen vatkaa joukkoon vuorotellen jauhoja ja voi-maitoseosta. Kun kakkutaikinaa muistuttava taikina on valmista, kaada se vuokaan leivinpaperin päälle ja lusikoi mehustuneet raparperinpalat tasaisesti taikinan pinnalle. Paistettaessa raparperi uppoaa taikinan joukkoon.

Kypsennä raparperipiirakka uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia (tai vähän yli, riippuen uunista). Anna piirakan jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

Lämpimän piirakan kanssa kylmä vaniljajäätelö on paras lisuke pehmentämään raparperin kirpeää makua. Jos koko piirakkaa ei syödä heti, säilytä sitä jääkaapissa ja tarjoiltaessa lämmitä paloja parin minuutin ajan uunissa 175 asteessa. Piirakka on leipomista seuraavana päivänä entistäkin parempaa, kun piirakan kosteus on ehtinyt tasaantua.


Ei kommentteja: