lauantai 15. toukokuuta 2021

Karhunlaukkavohvelit, raparperisalsa ja savustettu makrilli


Noniin, sain taas täydennystä maustevarastooni, ison kassillisen vienosti valkosipulilta tuoksuvaa karhunlaukkaa. Sitä sitten yhden illan huuhtelin, taputtelin kuivaksi, silppusin ja pakastin. Ihanaa! Ihan tuoreeltaan käytin jo ensimmäiset karhunlaukat suolaisten vohvelien mausteeksi.

Vohveleiden kanssa tarjoilin kirpeää raparperisalsaa ja savumakrillia. Tosi herkullista.


 

Vihreät karhunlaukkavohvelit

30 - 50 g  hienonnettua karhunlaukkaa (määrä maun mukaan)

70 g  sulatettua voita
3 dl  vehnäjauhoa
1,5 tl  leivinjauhetta
0,5 tl  suolaa
0,5 tl  sipulijauhetta
3 dl  maitoa
2  huoneenlämpöistä munaa (koko M)
 

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita karhunlaukka yhteen maidon kanssa ja blendaa tasaiseksi sauvasekoittimella. Vatkaa seokseen kananmunat. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, suola sekä sipulijauhe. Sekoita jauhot maitoseokseen niin että taikinaan ei jää kokkareita. Lopuksi sekoita taikinan joukkoon jäähtynyt, sulatettu voi ja anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista.

Kuumenna vohvelirauta. Sivele pinnoille hiukan voita ja paista vohvelit. Taikinasta tulee 6 vohvelia.

Tarjoile savustetun makrillin ja raparperisalsan kanssa.


 

Raparperisalsa

500 g  raparperinvarsia

3 rkl  ruokokidesokeria
0,5 tl  suolaa
1  punasipuli
4  kevätsipulia
1  pieni fenkoli
puolikas vihreä paprika
3  pihvitomaattia
puolikas kurkku
2  limetin mehu
1 rkl  ruokokidesokeria
0,5 tl  suolaa
mustapippuria myllystä
hiukan chilirouhetta (oman maun mukaan)
pari kourallista korianterinlehtiä (säästä hiukan annosten päälle)
2  avokadoa
 

Kuori raparperit ohuelti ja leikkaa varret pieniksi kuutioiksi. Laita raparperi kattilaan sokerin sekä suolan kanssa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja anna raparperien mehustua ja jäähtyä kattilassaan.

Leikkaa pieniksi kuutioiksi punasipuli, kevätsipulit, fenkoli, vihreä paprika, pihvitomaatit sekä kurkku ja sekoita ne keskenään. Tee salsalle kastike limettimehusta, ruokokidesokerista, suolasta, mustapippurista ja chilirouheesta. Sekoita kastike sekä mehustuneet raparperinpalat kasviskuutioiden joukkoon ja anna salsan makuuntua pari tuntia ennen käyttöä. Juuri ennen tarjoilua lisää salsaan hienonnetut korianterinlehdet sekä kuutioidut avokadot.

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tästäpä idea huomiseksi lounaaksi, kiitos :-) Tänään savustetaan siikaa ja sitä varmasti jää yli, joten mikäs sen parempaa kuin karhunlaukka kaveriksi.

Jael kirjoitti...

Raparperisalsa kuulostaa hyvältä, pitäisi joskus käyttää raparperia muutenkin kuin leivonnaisessa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Vahinko ettei karhunlaukkaa ole kaupan Suomessa. Siitä pitävät yleensä nekin jotka eivät muuten tykkää valkosipulista. Sopii myös yllättävän hyvin raparperin kaveriksi.