torstai 27. toukokuuta 2021

Chicken Caprese eli broilerinfileet Caprin tapaan


Silloin kun ei keksi mitä ruokaa laittaisi, aina on olemassa jokin kana/broileriresepti, josta perhe erityisesti tykkää. Ja jos vanhat reseptit kyllästyttävät, netti on täynnä toinen toistaan maukkaampia broilerireseptejä.

On vaikea kuvitella, että vuonna 1970 kana oli juhlaruokaa, jota tilastojen mukaan kulutettiin vain noin 0,7 kg vuodessa henkilöä kohden. Gastronomian huippu kotikeittiössä oli sunnuntain päivällispöytään grillattu kokonainen kana. Sitten vuonna 1992 siipikarjateollisuus keksi hunajamarinoidut broilerisuikaleet ja siitä broilerinlihan kulutus suorastaan räjähti:

1995 = 7,5 kg/henk/v
2014 = 17,0 kg/henk/v
2020 = 24,8 kg/henk/v
Kaikkien rintafileiden, koipinuijien, reisipaistien, kanajauhelihan, nugettien ja muiden lisäksi niitä hunajamarinoituja broilerisuikaleitakin myydään nykyisin 5-6 miljoonaa pakkausta vuodessa. Ilmankos meilläkin on blogissa pitkälti toistasataa broilerireseptiä (ei tosin yhtään hunajamarinoitua) ja lisää reseptejä on odottelemassa kokkaamista ja bloggaamista. Tässä niistä yksi: Chicken Caprese, kanaa Caprin tapaan, broilerin rintafileetä, mozarella bufala -juustoa, tomaattia sekä balsamico- ja basilikakastiketta. Oli muuten ihan kielenvievän hyvää.

Lisukkeesta täytyy antaa kunnia Molekyyligastronomia -blogille, jonka ”sous vide”-tyyiin öljyn kanssa kypsennetyistä parsoista tuli suorastaan täydellisiä.

 


 

Chicken Caprese

(kahdelle)
 
luutonta ja nahatonta broilerin rintafileetä
1  iso pallo Mozzarella Bufala –juustoa
1  iso tomaatti
voita paistamiseen
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

balsamicokastiketta

basilikakastiketta
 

Ota fileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Taputtele fileet kuiviksi ja mausta kevyesti suolalla. Kuumenna paistinpannu, sulata siinä voita ja ruskista fileet kuumalla pannulla.  Vähennä lämpö ihan pieneksi ja hauduta fileet kypsiksi kannen alla. Tai grillaa fileet kypsiksi. Lihalämpömittarilla voi tarkistaa kypsyyden. Kun mittari näyttää 73-74 astetta, filee on valmis. Hissukseen kannen alla hautuen siihen menee noin 15 minuuttia.

Leikkaa fileiden päälle viipaleet mozzarella bufalasta ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Leikkaa juuston päälle tuhti tomaattisiivu. Viimeistele annokset oman valinnan mukaan grillissä / uunissa grillitoiminnolla / mikrouunissa / tohottimella nopeasti sen verran, että tomaatti lämpenee ja juusto hiukan sulaa.

Tarjoile balsamico- ja basilikakastikkeen kera.


 

Balsamicokastike

150 g  Modenan balsamiviinietikkaa (Pirkka -tuotteessa on hyvä hinta-laatusuhde)

40 g  miedon makuista hunajaa
pieni ripaus suolaa

Mitat ovat grammoina siksi, että ne ovat tarkemmat mitata suoraan kattilaan.

Sekoita ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä kunnes nesteen tilavuus on (noin) puolittunut. Jäähdytä kastike. Jos kastike jäähtyessään osoittautuu muuttuneen kovin jäykän tahmaiseksi, sitä voi ohentaa juoksevammaksi lisäämällä tilkkasen kiehuvaa vettä.

 

Basilikakastike

1  iso ruukku tuoretta basilikaa

2 rkl  tuorepuristettua sitruunamehua
1  valkosipulinkynsi
0,5 tl  sipulijauhetta
3/4  dl  mietoa oliiviöljyä
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria myllystä

Revi basilikan lehdet kutterin kannuun ja lisää kaikki muut paitsi suola, sokeri ja mustapippuri. Surauta ainekset tasaiseksi soseeksi. Lopuksi mausta sose ja pyöräytä seos kerran vielä kutterissa. 

 

Ei kommentteja: