torstai 13. toukokuuta 2021

Kotimaista parsaa odotellessa


Viikonlopun lounaaksi laitoin meille parmankinkkuun käärittyjä parsoja. Kaivelin kaupan parsalaarista sen siisteimmän nipun, joka sekään nyt ei ollut ihan niin priima kuin pitäisi, kun se kuitenkin myydään täyteen hintaan. Kotimaista parsaa odotellessa pitää vielä tyytyä näihin ulkomaantuonteihin, eikä pitkä matka Atlantin yli tiukkaan kumilenkillä sidottuna valitettavasti paranna parsan olemusta, vaikka varret onkin ovelasti piilotettu muovikääreen sisään. Melkein puolet parsasta menee hukkaan kun taittelee pois kuivat kannat ja kumilenkin veteläksi rypistämät keskiosat. Onneksi ne kaikki voi laittaa pakkaseen ja keittää myöhemmin parsaliemeksi. Parsalientä taas voi käyttää vaikkapa parsakeittoon tai parsabechameliin.

Uuniparsojen kanssa nautimme vanhan reseptimme mukaan uunivuoassa pinaatin kanssa kypsennettyjä munia. Parsa, parmankinkku ja œufs en cocotte on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella maukas yhdistelmä.

 

Parsaa ja ilmakuivattua kinkkua uunissa

12  vihreää parsaa

6  viipaletta parmankinkkua tai prosciutto crudoa
hiukan oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Napsaise parsoista pois kuivat ja rypistyneet kannat. Levitä yksi kinkkusiivu leikkuulaudalle, aseta siihen kaksi parsaa ja kääri tiukalle rullalle. Kun kaikki parsat on kääritty, aseta ne vierekkäin uunivuokaan ja valuta hiukan oliiviöljyä nuppujen ja näkyviin jääneiden kantojen päälle. Rouhi pinnalle vähän mustapippuria ja suolaa vain nuppujen päälle. Laita vuoka uunin keskitasolle ensin 10 minuutiksi, minkä jälkeen lisää uuniin munavuoat ja paista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes keltuaiset ovat sopivan pehmeitä/kiinteitä.

Lautasille parsoille on vielä valutettu mausteeksi tilkka 10 v vanhaa balsamicoa.

 


 

Œufs en cocotte kahdelle

1 rkl  voita + hiukan vuokien voitelemiseen

100 g  tuoretta pinaattia
4 rkl  creme fraichea
suolaa ja mustapippuria myllystä
2  mahdollisimman tuoretta kananmunaa
2 rkl  hienonnettua ruohosipulia

Voitele kaksi pientä uuninkestävää annosvuokaa voilla ja lusikoi kumpaankin vuokaan 2 rkl creme fraichea. Sulata paistinpannulla 1 rkl voita ja lisää siihen pinaatti. Sekoittele kunnes pinaatti on pehmennyt ja painunut kasaan. Jaa pinaatti annosvuokiin ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Riko munat pinaatin päälle varoen rikkomasta keltuaista (tuoreessa munassa keltuainen pysyy helpommin ehjänä) ja laita vuoat uuniin hyytymään 180 asteeseen noin 15 minuutiksi tai kunnes keltuaiset ovat sopivan pehmeitä/kiinteitä. Mausta suolalla ja hienonnetulla ruohosipulilla.

 

Ei kommentteja: