keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Voitaikinasta hyvää jouluun ja joulun odotukseen


Pakastevoitaikina on kaikkien kotikokkien pelastaja. Siitä tekee käden käänteessä pikaiset viinerit tai joulutortut ja suolaisten pikkuherkkujen valmistukseen se on erityisen sovelias.

Perinteisen tähtitortun sijaan joulutorttu voi olla vähän kunnianhimoisemminkin taiteltu

Tai sitten mahdollisimman yksinkertainen, kuten tämä versio luumutortusta.

Luumumarmeladin lisäksi persimoni on erityisesti tämän vuodenajan hedelmä ja siitä tulee todella herkulliset leivokset.

Kaiken voi valmistaa myös suolaisilla täytteillä. Vol-au-vent, joka käännettynä tarkoittaa jotakuinkin kevyesti tuulessa liitelevää, on kevyt lehtitaikinapesä, jonka voi täyttää erilaisilla suolaisilla muhennoksilla tms.

Eikä sen tarvitse olla mikään korkea pesätötterö, vaan matalakin riittää.

Voitaikinan voi paistaa myös sellaisenaan kahden uunipellin välissä, jolloin se jää litteäksi ja sitä voi käyttää keksien tapaan.

 

Ihan vielä ei ole joulu, mistä syystä tässä uusimmassa reseptissä ei ole ainoatakaan joulun makua.

Viikonlopun iltapala syntyy kätevästi valmiista voitaikinalevyistä, juustokastikkeesta ja kesäkurpitsasta. Koska taikinan pinnalle levitettävä juustomassa on melko kosteaa, voitaikinalevyt kannattaa esipaistaa ensin, jotta ne eivät jää raaoiksi. Voimakas Gruyère juusto sopii kesäkurpitsan kanssa todella hyvin.


 

Kesäkurpitsa-juustopiirakat

5-6 levyä  voitaikinaa  (500 g)

2 rkl  voita
2  salottisipulia
0,5 tl  valkosipulijauhetta
1 dl  kuivaa valkoviiniä
150 g  crème fraîchea
120 g  gruyèrea raastettuna
2  munaa (koko M)
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 rkl  hienonnettua ruohosipulia
1 rkl  hienonnettua lehtipersiljaa
1  pieni kesäkurpitsa
oliiviöljyä
sitruunamehua
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Levitä uunipellille leivinpaperi ja asettele sille pakasteesta sulatetut voitaikinalevyt. Pistele levyt haarukalla. Laita päälle toinen leivinpaperi ja toinen uunipelti. Taikinan on tarkoitus kypsyessään pysyä mahdollisimman litteänä. Esipaista voitaikinalevyjä  225 asteessa 12-14 minuuttia. Ota sitten pellit pois uunista ja poista päällimmäinen pelti sekä leivinpaperi. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jätä taikinalevyt jäähtymään uunipellille.
 
 

Halkaise sipuli, kuori se ja leikkaa ihan pieniksi kuutioiksi. Sulata voi ja kuullota sipulit. Sekoita joukkoon valkosipulijauhe ja possauta valkoviini kuumalle pannulle. Sekoittele keskilämmöllä kunnes viini on haihtunut, minkä jälkeen siirrä sipulit kulhoon. Lisää crème fraîche, raastettu gruyère, kevyesti vatkatut kananmunat, sitruunankuori, ruohosipuli sekä lehtipersilja, sekoita huolella ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

 

 

Viipaloi kesäkurpitsasta mandoliinilla läpikuultavan ohuita, noin 0,5-1 mm siivuja. Levitä sekoittamasi massa tasan esipaistettujen taikinalevyjen päälle ja nosta pinnalle ohut kerros kesäkurpitsaviipaleita. Pirskottele kesäkurpitsoille hiukan oliiviöljyä, sitruunamehua sekä suolaa ja mustapippuria myllystä. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Jäähdytä piiraita hetki ja leikkaa ne kahtia.

Viipaloi piiraiden kylkeen lisää kesäkurpitsaa ja mausta siivut sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla. Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoile salaatin kera.

 

Ei kommentteja: