perjantai 29. joulukuuta 2017

Pikkusuolaista samppanjan seuraksiAlkossa vuoden vaihtuminen näkyy kasvavana aidon samppanjan ja rypälekuohuviinien myyntinä. Niitä kuulemma myydään arviolta 400 prosenttia tavallista arkiviikkoa enemmän ja hedelmäkuohuviinejä (esim. Elysee) jopa 1750 % enemmän. Hyvänä alkoholittomana vaihtoehtona voi tarjota Korpihillan ”Kuohuvaa kuusenkerkkää”. Useimmiten kuohujuomat tarjoillaan maljajuomana, mutta mikään ei estä tarjoamasta niitä koko aterialla, mikäli menuun muuten löytyy sopiva ruoan ja juoman liitto.Malja- ja tervetuliaisjuomana samppanja usein kaipaa jotain pientä syötävää. Uudenvuoden pikkusuolaiset ovat parhaimmillaan suupalan tai kahden kokoisia sormisyötäviä. Aikaahan sellaisten askartelemiseen kuluu, mutta ovat kaiken vaivan arvoisia. Pienet kinkku-juusto-sharonhedelmäleipäset rakennellaan itse paistettujen voitaikinakeksien päälle.
Samppanjan parhaat kaverit
(30 pientä leipästä)

1 paketti (5 levyä) pakastevoitaikinaa

200 g vuohenjuustoa
2 rkl kermaa
2 rkl creme fraichea
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 kevätsipulia

1-2 sharonhedelmää
160 g parmankinkkua tms ilmakuivattua kinkkua
salaatinversoja

Leikkaa vuohenjuustosta pois kittikuori ja murustele sisus pienemmiksi paloiksi. Sekoita keskenään vuohenjuusto, kerma sekä creme fraiche ja kuumenna seosta sen verran että vuohenjuusto sulaa. Lisää hunaja sekä hienonnettu kevätsipuli ja anna seoksen jäähtyä jääkaapissa tunnin tai pari ennen käyttöä.

Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa jokainen niistä ensin pitkittäin kahdeksi suikaleeksi ja ne edelleen kolmeen osaan (=30 pientä voitaikinapalaa). Asettele taikinapalat uunipellille leivinpaperille ja niiden päälle toinen leivinpaperi sekä toinen pelti. Näin taikina kypsyy uunissa, mutta ei pääse kohoamaan. Paista leipäset pakkauksen ohjeen mukaan vaaleanruskeiksi. Yleensä lämpötilaksi annetaan 220 astetta ja paistoajaksi 12-15 minuuttia. Paistotulos kannattaa tarkistaa välillä, ettei taikina pala eikä jää raa’aksi. Jäähdytä kypsät voitaikinakeksit.

Leikkaa sharonhedelmät halki ja nämä edelleen ohuiksi viipaleiksi. Sivele voitaikinakeksien päälle vuohenjuustolevitettä, aseta sen päälle sharonviipale sekä hiukan ilmakuivattua kinkkua. Viimeistele leipäset salaatinversoilla.Pikkusuolaiseksi käyvät myösEi kommentteja: