maanantai 26. joulukuuta 2022

Passion-valkosuklaa-charlotte sopii jouluun ja uuteen vuoteen


Tämän joulun jälkiruoka oli charlotte, savoiardikekseillä reunustettu, hyydytetty juustokakku, jota maustoivat passionhedelmä sekä valkosuklaa. Viimeistelynä oli passionhedelmää, marenkia ja suklaapalloja (valkosuklaa ja salted caramel).

Suomessa charlotten (charlotte russe) pintana on yleensä totuttu näkemään kääretottuviipaleita. Sellaisena minäkin se aikanaan koulun kotitaloustunneilla opin. Myöhemmin ulkomaisia charlotte-reseptejä katsellessa huomasin, että kääretorttupinta (charlotte royal) on harvinaisuus ja suurimmassa osassa charlottekakkuja reunaa kiertääkin nauha savoiardikeksejä, tai joskus harvoin myös ohuita sokerikakkusuikaleita. Sen mukaisesti päätin sitten tehdä kotitekoisia savoiardikeksejä ("ladyfingers") ja valmistin tämän tosi herkullisen joulukakun. Sopisi mainiosti myös uudenvuoden aterian kruunuksi.

Passion-valkosuklaa-charlotte on tehty Ø 25 cm korkeareunaiseen irtopohjavuokaan ja siitä riittää nautiskeltavaa noin 16:lle. Ai niin, meinasi ihan unohtua, keksit on tehty gluteenittomista jauhoista.

 


 

Passion-valkosuklaa-charlotte

 

*  savoiarditaikina,pohja ja keksireunus:

300 g  Pirkka vaaleita gluteenittomia jauhoja
1 tl  leivinjauhetta
6  munaa  (koko L) valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
60 + 140 g  tomusokeria

*  täyte:

260 g  valkosuklaata
600 g  Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
100 g  tomusokeria
2 dl  vispikermaa
150 g  creme fraichea
1,5 dl  passionpyreetä (passionhedelmän sisusta ilman siemeniä)
4-5  liivatetta (n 8-8,5 g)

*  viimeistely:

1-2 mahdollisimman kypsää (=ryppyistä) passionhedelmää
valkosuklaapalloja (Lindor valkosuklaa ja salted caramel)
lakusuklaapalloja (PH7 Bakery caramel-suola)
valkoisia pieniä marenkeja
 

 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Piirrä toisen paperin kääntöpuolelle ympyrä, jonka halkaisija on noin 1,5-2 cm pienempi kuin käyttämäsi kakkuvuoan halkaisija. Ympyrä näkyy paperin läpi purottaessasi taikinaa. Piirrä toisen paperin kääntöpuolelle viivat, joiden mukaan keksit pursotetaan noin 8 cm pitkiksi. Pohjan lisäksi kakkuun tarvitaan keksejä noin 20 kpl, mutta keksejä voi napostella myös ihan muuten vain, joten pursotetaan niitä niin paljon kuin taikinaa ja uunipeltejä riittää.

Vatkaa valkuaiset ja 60 g tomusokeria kovahkoksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja 140 g tomusokeria vaaleaksi vaahdoksi niin että tilavuus noin kaksinkertaistuu. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Kääntele valkuaisvaahto keltuaisvaahdon joukkoon. Sekoita jauhoseos taikinaan varovasti niin ettei taikinan kuohkeus kärsi. Lopuksi siirrä taikina pursotuspussiin jossa on pyöreä, halk. noin 10 mm tylla (tai leikkaa oikean kokoinen reikä pussin kärkeen).

Pursota yhdelle pellille pyöreä pohja aloittaen pursottaminen spiraalina ympyrän keskeltä ja toiselle pellille n 8 cm pitkiä pötköjä. Jätä keksien väliin hiukan tilaa levitä paistettaessa. Paista keskitasolla 175 asteessa 9-13 minuuttia kunnes taikina alkaa saada hiukan väriä pintaan. Anna keksien jäähtyä hetken pellillä, minkä jälkeen irrota ne varovasti ohuella lastalla ja anna jäähtyä.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle kiinnittäessäsi reunarenkaan. Suojaa sisäreuna reunamuovilla. Aseta pyöreä pohja vuoan pohjalle. Mittaa pikkuleivät saman pituisiksi ja leikkaa toinen pää tasaiseksi. Lado pikkuleivät vieri viereen vuoan reunoille kakkupohjan ja reunan väliin, jossa ne pysyvät pystyssä.

Paloittele valkosuklaa ja sulata se varovasti mikrossa 10-15 sekuntia kerrallaan aina välillä sekoittaen. Kun melkein kaikki suklaa on sulanut, ota astia pois mikrosta ja sekoita. Loput pienemmät kokkareet sulavat lämpimässä ihan itsekseen.

Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi, lisää creme fraiche ja vatkaa ainekset sekaisin. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kuumenna passionpyree lähes kiehuvaksi, puristele liivatteista  ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne huolella kuumaan nesteeseen.


Sekoita sula valkosuklaa tasaiseksi ja vatkaa se voimakkaasti tuorejuuston joukkoon. Vatkaa fraiche kermavaahto tuorejuuston joukkoon. Vatkaa passion-liivateseos tuorejuuston joukkoon ja kun täyte on tasaista, kaada se vuokaan keksireunuksen sisään. Tasoita pinta ja laita kakku hyytymään kylmään yön yli.

Tarjolle laitettaessa viimeistele kakun pinta passionhedelmän sisuksella, marengilla ja suklaapalloilla.

 

Ei kommentteja: