perjantai 12. joulukuuta 2014

Leivottaisiinko (erilaisia) joulutorttujaMiksi kaikki epäterveellinen on hyvää? Joulutortutkin… Torttutaikina kun on pääosin pelkkää rasvaa ja jauhoja, energiaa Finelin mukaan 432 kCal/100 g. Muutama joulutorttu kuitenkin kuuluu ehdottomasti jouluun. Voihan sitä sitten tehdä vaikka ylimääräisen lenkin koirien kanssa.

Olen viimeksi itse tehnyt oikean voitaikinan joskus aikoinaan koulun kotitaloustunnilla, kaulien ja kääntäen, kaulien ja kääntäen, kaulien ja kääntäen… Jos kunnianhimoisella emännällä ei ole näin joulun alla mitään muuta tekemistä, voitaikinan voi toki kaulia ja kääntää ihan itse. Onneksi meille laiskemmille leipojille kauppojen pakastealtaista löytyy valmista voitaikinaa, eikä niiden maussa ole mitään vikaa. Taikinoita on kuitenkin erilaisia, osa tehtynä oikeaan voihin, osa margariiniin. Mikään ei kohoa yhtä komeasti lehteillen kuin oikea, kaulien ja kääntäen tehty voitaikina. Kaikki eivät kuitenkaan välitä niin lehtevistä leivonnaisista, joten silloin margariinipohjainen torttutaikina saattaa olla parempi valinta tai sitten omatekoinen, nopeasti sekoittamalla valmistettu rahkavoitaikina.

Tortun täyte on perinteisesti paksua luumuhilloa, mutta mikään ei estä käyttämästä jotain muuta hilloa. Leivonnassa käytettävän hillon tulisi kuitenkin olla aika paksua, jolloin se pysyy suurin piirtein muodossaan eikä paistettaessa leviä ja valu pitkin leivinpaperia. Ja kuka sanoo, että torttutäytteen pitää olla makea? Yhtä hyvin voitaikinapiiraat voi täyttää jollain suolaisellakin, jos haluaa.

Voitaikinaleivonnaisen voi taitella monin eri tavoin. Hyrrän muotoinen tähtitorttu on se perinteisin, mutta voitaikinaneliön voi leikata ja taittaa muillakin tavoilla tai tehdä siitä eräänlainen vol-au-vent, lehtitaikinapesä. Se onnistuu parhaiten oikeasta lehtitaikinasta, sillä taikinan pitää kohota riittävän korkeaksi keoksi. Tässä muutama torttumalli:

perinteinen tähtitorttu                solmutaitos                      kukkataitos


vol-au-vent tähtitorttu                   jouluenkeli                              kampanisuLuumurahkalla täytetty vol-au-vent tähtitorttu
(6 kpl)

3 voitaikinalevyä
1 muna
6 tl luumumarmeladia
1 dl kuohukermaa
100 g maitorahkaa
1 rkl sokeria
3 rkl luumumarmeladia
1 liivate
tomusokeria
pieni tähdenmuotoinen piparimuotti

Leikkaa kaikki voitaikinalevyt kahteen osaan, aseta tähtimuotti keskelle taikinalevyä ja leikkaa noin sentin päästä muotin ulkopuolelta taikina tähden malliseksi. Paina muotilla tähden keskelle syvä painanne, joka kuitenkaan ei mene ihan taikinan läpi. Voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla, nosta tortun keskelle nokare luumumarmeladia ja paista tortut 225 asteessa uunin keskiosassa 15 minuuttia.

Otettuasi tortut ulos uunista leikkaa heti terävällä veitsellä sisempi tähti irti ja paina se alas, jolloin tortun sisälle muodostuu pieni pesä. Jäähdytä tortut ennen täyttämistä.

Ota erilleen noin 1,5 rkl kermaa. Vatkaa loppu kerma kovahkoksi vaahdoksi, lisää sokeri, rahka sekä luumumarmeladi ja vatkaa kaikki hyvin sekaisin. Kuumenna erikseen otettu kerma kiehumispisteeseen ja sulata sen joukkoon kylmässä vedessä liotettu liivatelehti. Vatkaa liivateseos luumurahkan joukkoon ja anna rahkan hyytyä noin tunnin ajan ennen käyttöä.

Lusikoi luumurahka pursotinpussiin ja täytä tähden muotoiset pesät rahkalla. Siivilöi lopuksi tortuille hiukan tomusokeria. Täytä pesät vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät ne turhaan pehmene kosteasta rahkasta.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuuko tuo vol-au-vent tähtitorttu torttutaikinasta ???

Tuplaespresso kirjoitti...

Anteeksi että vastaus tulee liian myöhään...
Onnistuu kaikilla sellaisilla voitaikinoilla, jotka on tehty kaulimalla ja kääntämällä. Sen sijaan sekoitettu voitaikina ei kohoa ja lehteile samalla tavalla.