tiistai 20. joulukuuta 2022

Hasselbackan possu air fryerilla


Tämä hauskan näköinen ja tosi hyvän makuinen vaihtoehto kinkulle sopii pienelle taloudelle tai keille vain, jotka haluavat kinkkua vain pienen määrän. Ajatus oli, että tämä olisi myös ”säästöpossu” eli edullisempi vaihtoehto kinkulle, mutta eipä hintaeroa juurikaan lopulta ollut. Toki ostopaikan valinta ja mahdolliset tarjoukset ratkaisevat kummassakin vaihtoehdossa.

Nykytyylin mukaisesti otsikossa pitäisi lukea lisäksi ”vain yksi aines” tai kaksi, jos suola lasketaan mukaan. Kypsänä säästöpossu muistuttaa Hasselbackan perunaa. Olennainen osa tätä herkkua on kamara, joka perinteisessä joulukinkussa heitetään pois ennen kuorruttamista. Oikein valmistettu rapea kamara on kuitenkin herkullisen makuista - eikä tätä kinkkua tarvitse kuorruttaa. Samalla myös ruokahävikki pienenee.


 

Air fryer Hasselback pork belly

 

1-1,5 kg        possun luuton kylkipala kamaralla
                      Maldon tai vastaavaa sormisuolaa

 

Possun kylkipalan koko riippuu air fryer koneestasi. Osta sen kokoinen, että se juuri sopii keittimen koriin. Leikkaa tosi terävällä veitsellä noin puolen sentin välein viiltoja kamaraan mutta varo viiltämästä lihaan saakka. Jos keittiöveitset eivät ole riittävän teräviä, voi lainata työkalupakista mattoveistä (jos sellainen löytyy). Kannattaa vaihtaa mattoveitseen uusi, puhdas terä. Hiero viiltoihin reilusti sormisuolaa ja ripottele suolaa muillekin pinnoille. Laita possu jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Esilämmitä air fryeria 2-3 minuuttia 200°C. Laita possu koriin ja kypsennä ensin 200°C:ssa 25 minuuttia, jotta kamara rapeutuu.

Pienennä lämpöä 160°C:een ja kypsennä vielä 30 minuuttia. Ajat riippuvat laitteestasi, joten tarkista kypsyys välillä. Nosta possu vetäytymään leikkuulaudalle. Helppoa ja nopeaa ruoanlaittoa, vain kamaran viiltely vie hieman aikaa. Possu on helppo viipaloida, koska kamara on jo valmiiksi viilletty. Maku on mainio ja liha mehukasta, sillä kyljen rasva pois sulaessaan pitää lihan mehevänä. Ja se rapea kamara – NAM!


 

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kuinka paljon tuli rasvaa keittimeen? Oliko sinulla joku paperi tai vuoka alla?

M kirjoitti...

Ehkäpä desilitran verran, en tuota mitannut. Minulla ei ollut paperia. Koska sen fryerin pohja on muotoiltu ohjaamaan ilmavirtaa, en halunnut laittaa sinne jotakin, joka (ehkä?) olisi vaikuttanut paistotulokseen. Olen kiinni tarttumisen estämiseksi käyttänyt leivinpaperia ritilällä kypsennettävän jutun alla, mutta en siis keittimen pohjalla.