perjantai 23. joulukuuta 2022

Vielä ehtii: persimonijäätelö joulun jälkiruoaksi


Minun lapsuudenkodissani jouluaaton jälkiruoka oli riisipuuroa ja rusinakeittoa. Tosiasiassa kukaan ei enää jaksanut syödä sitä tukevan aattoaterian jälkeen ja siispä se aina siirtyikin jouluaamun aamiaiseksi. Aaton jälkiruoka saisi kuitenkin olla jotain paljon kevyempää kuin puuro – niin hyvää kuin riisipuuro onkin. Ja vaikka glögi ja piparitkin maistuvat hyvältä, kaiken jouluruoan ei pidä maistua glögiltä tai piparilta. Ei todellakaan. Eikä varsinkaan jälkiruoan.

Persimonin kausi kestää vain muutaman kuukauden lokakuulta vuodenvaihteeseen, joten se on suorastaan itseoikeutettu kausihedelmä jouluun. Tammikuussa persimonia on aika turha enää etsiä kaupoista. Ihana persimonijäätelö on helppo valmistaa ja mikä parasta, siihen ei tarvita edes jäätelökonetta.


 

Persimonijäätelö

4 + 1  persimonia (valikoi mahdollisimman kypsät!)

0,5 dl  tyrnitäysmehua
1 tölkki (397 g)  kondensoitua maitoa
4 dl  vispikermaa
1  ihan pieni töyhtö rosmariinia
1  vaniljatanko halkaistuna
5  kardemummankotaa kevyesti murskattuna

 

Kuori neljä persimonia, lohko jokainen kahdeksaan osaan ja levitä lohkot yhteen kerrokseen uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda persimonilohkoja 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, minkä jälkeen jäähdytä ne ja soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella tyrnitäysmehun kanssa. Soseesta ei tarvitse tulla ihan sileää. Jäähdytä sose.

Mittaa kulhoon rosmariini, vaniljatanko sekä kardemummankodat. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi, ota pois lämmöltä, kaada mausteiden päälle ja anna jäähtyä 10-20 minuuttia mausteiden kanssa. Siivilöi sitten mausteet pois ja jäähdytä kerma jääkaappilämpötilaan. Laita myös kondensoitu maito jääkaappiin jäähtymään.

Vaahdota maustettu, jääkaappikylmä kerma tanakaksi vaahdoksi. Lisää kylmä kondensoitu maito sekä persimoni-tyrnisose ja vatkaa ainekset sekaisin. Siirrä massa pakasterasiaan ja pakasta muutaman tunnin ajan, jolloin jäätelö on juuri sopivasti jäätynyt, mutta silti notkeaa annosteltavaksi.

Viimeistele annokset parilla persimoniviipaleella (ja rosmariinitöyhdöllä).

Ei kommentteja: