lauantai 10. joulukuuta 2022

Ranskalainen joulukuusi: Tarte sapin ja basilika-vuohenjuustopestoa


Kuusen muotoon paistettu suolainen lehtitaikinaleivonnainen, tarte sapin, on Ranskassa suosittu joulun ajan alkupala. Lehtitaikinan täytteenä käytetään mm gorgonzolaa, päärynää ja saksanpähkinöitä tai pestoa ja vuohenjuustoa, mutta mikään ei estä makean ystäviä täyttämään tämän vaikka suklaalevitteellä. Suolaisena tarte sapin kuitenkin sopii paremmin vaikka glögin kanssa tarjottavaksi.

Yhdestä isosta lehtitaikinalevystä saa tarkkaan leikkaamalla yhden pienehkön tarte sapinin. Kahdesta yhdistelemällä syntyy isompi herkku isommalle porukalle. Ruutupaperille tehty piirroskuva selventää leikkauksen, josta lehtitaikinasta ei jää juuri mitään tähteitä. Tämän pienen valmistin yhdestä puolen kilon pakastelehtitaikinasta.


 

Vuohenjuustopestolla täytetty tarte sapin

(yksi pieni) 
 

1 kpl  pakastelehtitaikina 500 g

1  kananmuna
seesaminsiemeniä

pesto

2 ruukkua  basilikaa (vain lehdet)
80 g  raastettua parmesaania
80 g  suolapaahdettuja pistaasipähkinöitä
1 dl  oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
 
80 g  vuohenjuustoa

 

Valmista ensin pesto. Mittaa kutterin kulhoon basilika, parmesaani sekä pistaasit. Käynnistä kone ja anna leikkuuterien hienontaa ainekset samalla kun hitaasti valutat oliiviöljyn peston joukkoon. Kun pesto on valmista, jaa se kahteen osaan. Toinen puoli käytetään täytteeseen, toisen puolen voi käyttää ihan tavallisesti pestokastikkeena. Lisää puolikkaaseen annokseen vuohenjuusto pieninä nokareina ja anna koneen käydä vielä sen aikaa että vuohenjuusto on tasaisesti sekoittunut peston joukkoon. Tarkista maku. Lehtitaikinan täytteenä pestossa saa olla makua paljon runsaammin kuin muuten. Laita täyte jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jolloin se hiukan kiinteytyy.

Levitä sulatettu lehtitaikina leivinpaperille, kauli se hyvin ohueksi ja leikkaa kuvan ohjeen mukaan. Aseta uunipellille leivinpaperi ja nosta siihen alapuoleksi kuusen puolikkaat. Liimaa ne rungon kohdalta toisiinsa vedellä. Levitä sitten vuohenjuustopesto ja nosta kokonainen kuusipala päälle.

Leikkaa terävällä veitsellä tai pizzapyörällä kuuseen ”oksia” ja pyöräytä jokainen oksa 1-1,5 kierrosta jotta ne paistettaessa pysyvät yhdessä.

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Vatkaa kananmuna pienen vesitilkan kanssa ja voitele taikina. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Kypsennä uunin alatasolla 190 asteessa noin 30-35 minuuttia tai kunnes taikina on kypsynyt myös pohjasta. Tarjoile kuusitorttu samana päivänä kun se on paistettu.

Jos vuohenjuustopestoa jäi, sitä voi ohentaa basilikapestolla. Näin kuusen oksia voi dipata siihen.

Ei kommentteja: