torstai 1. lokakuuta 2020

Omena-porkkana-minimuffinit pieneen naminälkään


Ihan pieneen pullanhimoon täytyy tehdä ihan pieniä muffineita minimuffinipellillä. Minulla oli tallella vielä vähän viimevuotista uuniomenasosetta, joten avasin viimeisen purkin maustamaan näitä leivonnaisia. Uuniomenasoseen joukkoon raastoin todella hienoksi raasteeksi, melkein soseeksi, yhden porkkanan antamaan muffineille lisämakua ja -väriä. Muffinien pinnalle ripottelin pistaasicrumblen.

Tänä vuonna en tehnyt uutta satsia uuniomenasosetta. Lähipiirin omenapuihin ei tullut perinteistä niin runsasta satoa että siellä olisi omppuja edes omiksi tarpeiksi, enkä todellakaan maksa torilla pyydettyä viiden tai jopa kuuden (6 !!!) euron kilohintaa siellä näkemistäni rupisista ja puolimädistä omenoista, olkoon kuinka kotimaisia. Kuulin että jossain on tänä syksynä pyydetty kotimaisista ompuista jopa kymmenen euroa kilolta... Kolmannen luokan laadu(ttomuude)sta ekstraluokan hinta? Joku tolkku torikaupan hinnoittelussakin. Ostan sitten kaupasta puolta halvemmalla priimalaatuisia ulkomaisia kun tarvitsen omenoita. Onneksi tänä vuonna on kutenkin ollut harvinaisen hyvä marjasato.

Nämä minimuffinit ovat parin suupalan kokoisia ja reseptistä tulee noin 40 muffinia.




Omena-porkkana-minimuffinit

1 dl  voisulaa (saa olla ihan normisuolaista voita)
2 dl  sokeria
1  muna (koko L, huoneenlämpöinen)
0,5 tl  vaniljauuutetta
1  keskikokoinen porkkana
noin 1,5 dl  omenasosetta
4 dl  vehnäjauhoa
1 tl  leivinjauhetta
0,5 tl  kanelia
0,5 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5 dl  kermaa
pistaasimuruseos:
20 g  voita
30 g  vehnäjauhoa
20 g  sokeria
20 g  rouhittuja suolapaahdettuja pistaaseja



Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja laita minimuffinivuokaan pienet paperivuoat.
Jäähdytä voisula enintään kädenlämpöiseksi.
Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, kaneli sekä kardemumma.
Raasta porkkana ihan hienoksi raasteeksi ja lisää joukkoon omenasosetta niin että näistä tulee yhteensä 2 dl sosetta.
Vatkaa muna, sokeri ja vaniljauute kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää porkkana-omenasose ja sekoita. Vatkaa taikinaan sitten vuorotellen jauhoseosta ja voisulaa, ja ihan lopuksi vielä kerma.
Siirrä taikina isoon pursotinpussiin, mistä on kaikkein helpoin täyttää pienet muffinivuoat.


Nypi muruseoksen ainekset tasaiseksi muruksi. Pursota minimuffinivuoat 3/4 täyteen ja ripottele pinnalle pistaasimuruseosta. Paista uunin keskitasolla 16-17 minuuttia tai kunnes muffiniin pistettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna muffinien jäähtyä muutama minuutti ennen kuin siirrät ne ritilälle jäähtymään. Laita muffinipellin koloihin uudet paperivuoat ja täytä ja paista ne samoin kuin edellisetkin.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

No onpas hintaa kotimaisilla ompuilla.
Ja herkulliselta kuulostavat ja näyttävät nuo pikku makupalamuffinit.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kotimaisten omppujen hinta on jokasyksyinen ihmetyksenaihe. Mutta saahan sitä pyytää mitä vaan.