keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Trick or treat - Halloweenin minidonitsit



Ensi lauantaina 31.10. odotetaan taas pieniä haamuja kolkuttelemaan ovea. Loka-marraskuun vaihteessa aika monessa maassa vietetään kuolleiden päivää, jota meillä vastaa pyhäinpäivä. Wikipedia kertoo, että halloween alkoi hivuttautua Suomeen pikkuhiljaa jo 1950-luvulla matkailun ja kulttuurivaihdon laajetessa. Ilmeisesti kuitenkin vasta vuosituhannen vaihteen tienoilla yhä useampi perhe ja ystäväporukka otti tämän tapahtuman omaksi perinteekseen ja alkoi järjestää halloweenjuhlia. Tänä vuonna kannattaa ehkä siltikin viettää halloweenia vähän pienemmällä porukalla, ettei ”yllättäen” muutama viikko halloweenin jälkeen tule lisää muisteltavia...

Halloweenin kahvipöytään sopii asiaankuuluvalla tavalla koristellut minidonitsit. Annoksesta tulee noin 30 minidonitsia.

 

Tonkapavulla maustetut minidonitsit

1  muna (koko L)

75 g  sokeria
pikku ripaus suolaa
100 g  vehnäjauhoa
puolikas tonkapapu raastettuna
0,5 tl  leivinjauhetta
0,25 tl  ruokasoodaa
1 dl  piimää tai rasvatonta jogurttia
2 rkl  rypsiöljyä
voita tai vuokasprayta minidonitsivuoan voitelemiseen


Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen ja voitele donitsipellin kolot.

Vatkaa yhdessä kulhossa muna, sokeri ja suola keskenään sekaisin. Mittaa yhteen kulhoon jauho, tonkapapuraaste, leivinjauhe sekä ruokasooda ja siivilöi nämä munaseoksen joukkoon. Sekoita ainekset keskenään, mutta älä vatkaa. Lisää piimä/jogurtti sekä rypsiöljy ja sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikina pursotuspussiin ja pursota taikinaa koloihin noin puoleenväliin saakka. Lopuksi kevyesti täräytä pelti pari kertaa muutaman sentin korkeudelta pöytään jotta taikinan pinta tasoittuu. Paista donitseja uunin keskitasolla noin 5-6 minuuttia. Jäähdytä valmiita donitseja muutaman minuutin ajan pellillään ennen kuin kumoat ne ritilälle jäähtymään.

 


 

Halloweendonitsien koristelu

* valkosuklaakuorrute

200 g  valkosuklaata
0,8 dl  kuohukermaa
valkoista elintarvikeväriä

* punaiset roiskeet

1 rkl  munanvalkuaista
1 tl mustaherukkamehutiivistettä
tomusokeria
punaista elintarvikeväriä

* silmien viimeistely

vihreää sokerimassaa
mustia sokerihelmiä

Paloittele valkosuklaa mikronkestävään kulhoon. Sulata suklaata 10 sekuntia kerrallaan, minkä jälkeen sekoita. Varo ettei suklaa kuumene liikaa. Kun suklaa on puoliksi sulanut, loput palat voi sekoitella joukkoon ilman enempää lämmittämistä. Lämmitä kerma vähän yli kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon sula suklaa. Sekoita ja lisää valkoista elintarvikeväriä vähän kerrallaan sen verran että valkosuklaan keltaisuus häviää. Tästä suklaakuorrutteesta tulee melko pehmeä, joten jos haluat kovettuvan suklaakuorrutteen, älä lisää joukkoon kermaa.

Kun kuorrute on valmista, upota sinne puoliksi donitsi kerrallaan kahden haarukan avulla ja nosta sitten ritilälle valumaan. Jos kuorrute alkaa kulhossaan jähmettyä liikaa, lämmitä sitä varovasti muutamia sekunteja mikrossa kunnes suklaa on taas notkistunut käyttökelpoisempaan muotoon. 

Kun kaikissa donitseissa on suklaakuorrutus, valmista punaiset roiskeet. Sekoita munanvalkuaisen ja mehun joukkoon tomusokeria niin että seos hiukan kiinteytyy, mutta ei liikaa. Värjää seos punaisella elintarvikevärillä ja roiski ”veriroiskeita” valkosuklaakuorrutteen pinnalle. Nosta donitsit jääkaappiin 5-6 tunniksi jotta kuorrute jähmettyy riittävästi.

Lopuksi pyörittele vihreästä sokerimassasta pieniä palloja, paina pallo tasaiseksi donitsin kuoppaan ja viimeistele mustalla sokerihelmellä.

Säilytä nämä donitsit viileässä ettei valkosuklaakuorrute ala tahmaantua liikaa.


 

Ei kommentteja: