lauantai 3. lokakuuta 2020

Virolais-lyonilainen gratinoitu sipulikeittoKeittiöömme kulkeutui viiden kilon säkki virolaista Peipsin sipulia.

Viime kuukausien aikana televisiosta on tullut useita jaksoja sarjasta ”Delicious destinations”. Eräässä jaksossa tutkittiin Lyonin ruokatarjontaa ja valmistettiin aitoa lyonilaista gratinoitua sipulikeittoa. Koska ohjelma menee eteenpäin lähes pikakelauksella, kirjoitin muistiin tämän lyonilaisen sipulikeiton valmistuksesta kaiken sen minkä ehdin ja loput olen improvisoinut muista gratinee lyonnaise –resepteistä. Tätä sipulikeittoa ei suurusteta jauholla eikä keltuaisella, vaan pehmeäksi hautuvilla sipuleilla sekä leivällä.

Onneksi minua varoitettiin Peipsin sipuleista että ”muista sitten teroittaa veitsi kunnolla ja laittaa silmälasit päähän”. Olen elämäni aikana kuorinut ja silpunnut ehkä jopa satoja kiloja sipuleita, mutta nämä olivat tosiaan kuorittaessa ärhäkämpiä mitä mitkään. Ei auttanut kokemus eikä hyvin teroitettu veitsi. Suikalointi sujui sitten jo helpommin ja vähemmillä kyynelillä. Maultaan nämä Peipsin sipulit eivät ole yhtä makeita kuin tavalliset keltasipulit, mutta huomattavasti aromikkaampia. Näistä tuli todella hyvä sipulikeitto. Reseptistä riittää neljälle.

 

Gratinoitu sipulikeitto Peipsin sipuleista

 
3 rkl  voita 
1 keskikokoinen purjo
1 kg  (Peipsin) sipulia 
5 cl  konjakkia tai ***Jallua 
10 dl  kanalientä  
5 dl  lihalientä 
1 dl  portviiniä 
1 dl  kuivaa valkoviiniä 
4 oksaa tuoretta timjamia 
1 tavallinen pitkä patonki, mielellään päivän vanha 
150 g  vastaraastettua mustaleima emmentalia 
(suolaa?)

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne suikaleiksi. Sulata voi kattilassa ja hauduta purjoa ja sipuleita siinä 30 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää konjakki ja anna sen haihtua, minkä jälkeen lisää kana-ja lihaliemi, portviini, valkoviini sekä timjami ja anna keiton hautua vielä toiset 30 minuuttia. Poista timjaminoksat keitosta. Juusto sisältää suolaa, mutta jos liemet ovat suolattomia, keittoon ehkä tarvitsee lisätä hiukan suolaa. Tarkista maku ennen kuin annostelet keiton lautasille.

Laita uuni lämpiämään grillivastusasetukselle.

Jaa patonki neljään osaan ja revi ne paloiksi uuninkestävien lautasten pohjalle. Jaa keitto tasan patonginpalojen päälle ja lopuksi ripottele pinnalle emmentalraaste. Gratinoi keittokulhoja uunissa grillivastuksen alla kunnes juusto sulaa ja kuplii. 

Tarjoile keittokulhot toisen lautasen päällä ja varoita ruokailijoita todella kuumasta keitosta ja keittokulhosta. On ikävää polttaa kielensä niin ettei sitten enää maista näin herkullista ruokaa.


4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Voi nam! Tämä resepti pitää muistaa, kun sää kylmenee.

Tuplaespresso kirjoitti...

Meiltäkin tämä ruokalaji oli unohduksissa muutaman vuoden ennen kuin nyt sipulisäkin myötä alettiin listata erilaisia sipuliruokia. Seuraavaksi tehdään sipulipiirakka.

Jael kirjoitti...

Ooh, gratinoitu sipulikeitto, ihanaa herkkua. Kiitos ohjeesta, on kyllä ikuisuus siitä kun olen viimeksi syönyt tuon tapaista.

Tuplaespresso kirjoitti...

Täytyy välillä nostaa esille näitä hienoja vanhoja klassikoita.