perjantai 9. lokakuuta 2020

Maksalaatikkopäivä 10.10.

Hyvää maksalaatikkopäivää. Huomasimme alkuviikolla, että maksalaatikkopäivää vietetään 10. lokakuuta. Vaikka ”mä en todellakaan keksi mitä tänään syötäis” -päivänä helposti lähteekin lähikauppaan hakemaan pari Saarioisten perinteistä maksalaatikkoa, tällä kertaa juhlapäivän kunniaksi teimmekin maksalaatikon itse. Ja kun sellaista ryhtyy tekemään, kannattaa saman tien laittaa niin iso satsi että siitä jää vähän pakkaseenkin.
 
Maksalaatikon valmistus ei ole vaikeaa, hiukan hidasta kylläkin. Ensin täytyy keittää riisi/ohrapuuro ja jäähdyttää se, sitten pitää kuullottaa hienonnetut sipulit, silputa mausteet, jauhaa maksa, sekoittaa ja paistaa. Yhden illan työ siinä muun puuhan ohessa. Ei mikään ihme, että valmis einesmaksalaatikko on niin suosittua.
 

Kotitekoinen maksalaatikko


2 dl  puuroriisiä
1,5 dl  rikottuja ohrasuurimoita
6 dl  vettä
30 + 30 g  voita
15 dl  maitoa
600 - 650 g  jauhettua naudanmaksaa
2  sipulia hienonnettuna
4 rkl  hienonnettua tuoretta meiramia
noin 0,5 dl  rusinoita veitsellä hienonnettuna
1,5 rkl  hienoa merisuolaa
2  kananmunaa (koko M) vatkattuna
5 rkl  tummaa siirappia
mustapippuria myllystä
 
Valitse riittävän kookas kattila, jossa saat laatikon aineet sekoitettua. Pinnoitettu kattila estää puuron pohjaan palamista. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää riisit + rikotut ohrasuurimot. Anna kiehua kolme-neljä minuuttia ja sekoita sitten joukkoon 30 g voita. Voit kuumentaa maidon ensin toisessa kattilassa ja lisätä sen puurokattilaan tai lisätä sitä vähän kerrallaan ja odottaa, että seos alkaa kiehua ennen uutta lisäystä. Kun kaikki maito on lisätty, anna hautua kannen alla hiljaa poristen ja välillä sekoittaen 40-50 minuutin ajan. Siirrä puuro sivuun ja anna jäähtyä.

Hienonna sipuli ja kuullota se lopussa voissa pehmeäksi. Irrota meiramin lehdet ja hienonna ne veitsellä. Paloittele rusinat veitsellä. Vatkaa pienessä kulhossa kananmunat. Laita broilerinmaksat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Yhdistä jäähtyneeseen puuroon hienonnettu maksa, yrtit, sipulit, rusinat, mausteet sekä siirappi ja vatkatut kananmunat ja sekoita huolellisesti.

Voitele valitsemasi uunivuoka/uunivuoat ja kaada seos niihin. Voit laittaa vielä pari voinokaretta laatikon päälle ennen uuniin laittoa. Tästä määrästä tuli 4 kpl 8,5 dl:n alumiinivuoallista. Ne sopivat kerralla vierekkäin paistumaan uunin ritilälle. Kokeile tyhjillä vuoilla oman uunisi tilavuus. Paista maksalaatikot 180˚C uunissa n. 1 tunti 45 minuuttia ja nosta jäähtymään. Tuohon 8,5 dl aluvuokaan mahtuu juuri sopivan kokoinen ateria kahdelle.

Miten maksalaatikko on parasta lämmittää? Monet suosivat mikroa, mutta meidän mielestämme maksalaatikko on parasta pannulla voissa paistettuna, tarjoiltuna puolukoiden ja maustekurkun kanssa. Kuten tässä alakuvassa. Otsikkokuva kuuluu sarjaan "tarjoiluehdotus", joka puolestaan on sukua arkkitehtuurin havainnekuville.



 

Ei kommentteja: