torstai 15. lokakuuta 2020

Kalaa ja kasviskimaraOtsikko taitaa kuulostaa ihan kouluruokalan perjantaimenulta? Toisaalta sellaisessa keittiössä perjantaina pitää käyttää pois sellaiset ainekset jotka eivät säily maanantaihin asti.

 
Eilinen kuhafilee oli niin mahtavan kokoinen, että siitä jäi ruokaa kahdelle vielä toiseksikin päiväksi. Frex-perunaakin jäi hiukan ja jääkaapissa oli muuten vaan monen sortin juuresta ja muuta kasvista. Ei niitä kaikkia kasviksia vielä tälläkään aterialla saada tuhotuksi, mutta kun yrittää suunnitella ruokalistaa vähän pidemmälle, niin tämän päivän ja huomisen ruoka oli enää vain tekemistä vaille valmis eikä tarvitse miettiä täytyykö käydä kaupassa.

 

Lopusta kuhafileestä ja kasviksista tuli eräänlainen kalapyttipannu eli uunijuureksia/muita kasviksia ja pannulla paistettuja kalanpaloja. Tästä ateriasta ei synny varsinaista reseptiä, mutta jonkinlainen lista siitä miten mahdollisesta hävikistä tulee herkkua.


Kasviksia ja juureksia ei kannata pilkkoa kuin se määrä, mikä kuluu yhdellä aterialla. Määrä taas riippuu ruokailijoiden lukumäärästä. Tähän uunivuokaan meni kahden hengen annos eli vajaa puolikas palsternakkaa, tomaatin kokoinen pala juuriselleriä, puolikas pieni fenkoli, yksi peruna, pari pientä punasipulia, pari brokkolinia, kymmenen sentin pätkä purjoa, pari kevätsipulia, yksi porkkana ja pari kourallista miniluumutomaatteja. Jokainen kasvis sai omanlaisensa leikkauksen. Perunaviipaleista tuli puolikuun muotoisia, porkkanoista ihan tavallisia viipaleita, juuriselleri meni kuutioiksi, palsternakka paksuiksi tikuiksi jne. Lopuksi kaadoin kasviksille hiukan oliiviöljyä sekä pikkulirauksen modenalaista balsamiviinietikkaa ja maustoin hienolla merisuolalla sekä mustapippurirouheella. Sekoittamisen jälkeen vuoka oli valmis uuniin.


Tällainen kasvisvuoka (uunijuurekset) kypsyy 200 asteessa puolisen tuntia tai vähän yli. Välillä voi tökkiä haarukan kanssa ja kokeilla kypsyyttä. Jossain 20-25 minuutin kohdalla voi ottaa kalan käsiteltäväksi. Kala pienemmiksi paloiksi, mausteeksi suolaa sekä valkopippuria ja paistamiseen voita. Nopea paisto pannulla ja kun kasvikset uunissa ovat kypsyneet, ruoka on valmista.

Jotain unohtui? Ai niin, jos tämä on kalapyttipannu, niin pyttäriin tarvitaan se paistettu kananmuna. Kas tässä.

 

 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Niin hyvän näköinen kala-annos:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Voittaa makkaraperunat mennen, tullen :)