tiistai 20. lokakuuta 2020

Erilainen leipä aamiaispöytään


Jos ei osaa päättää leipoisiko vaaleaa vai tummahkoa leipää, täytyy tehdä kaksi taikinaa ja pyöräyttää ne yhteen? Jossain tv-ohjelmassa pienen ohikiitävän hetken verran joku piti kädessään tällaista leipäviipaletta, jossa tumma ja vaalea leipätaikina muodostivat spiraalin. Se oli mielenkiintoisen näköinen. Yllytyshullun pitää aina kokeilla kaikenlaista, kuten tuollaisen leivän leipomista. Tuskin tämä maistuu samalta, mutta ulkonäkö on aika lähellä. Ohjeesta tulee kaksi leipää.


 

Kaksivärinen leipä

* tumma taikina:

2,5 dl  maitoa
25 g  voita
1 tl  sokeria
15 g  tuorehiivaa
4 dl  vehnäjauhoa
1 tl  suolaa
1,5 dl  ruisjauhoa
0,5 dl  mämmimallasta

* vaalea taikina:

2,5 dl  maitoa
25 g  voita
1 tl  sokeria
15 g  tuorehiivaa
5,5 dl vehnäjauhoa
1 tl  suolaa
1 dl  vehnäleseitä

voita vuokien voiteluun



Laita maito ja voi mikronkestävään kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja hiiva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteen joukkoon. Vaivaa taikina tasaiseksi, noin 10 minuutin ajan. Tee kumpikin taikina omaan kulhoonsa ja jätä kohoamaan leivinliinan alle 30-60 minuutin ajaksi.
 
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
 

Vaivaa kohonneet taikinat kevyesti ja kauli ne ohuiksi levyiksi. Nosta tumma taikina vaalean päälle, kauli ne yhteen ja peitä leivinpaperilla. Anna levyn olla rauhassa 10-15 minuuttia jolloin taikina hiukan palautuu, minkä jälkeen kääri taikinalevy löysähkölle rullalle (tämä meni hiukan liian tiukalle), leikkaa puoliksi ja nosta taikinarullat kumpikin omaan voideltuun vuokaansa saumapuoli alaspäin. Anna leipien kohota vuoassaan vielä 30-40 minuuttia, minkä jälkeen sivele leivät vedellä ja paista ritilällä uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Jos leipävuokia ei ole käytettävissä, leivät voi paistaa kevyesti jauhotetulla uunipellilläkin.


 

3 kommenttia:

Sohvi kirjoitti...

Nyt näyttää kiinnostavalta! Taidanpa ottaa tästä inspiraation viikonlopun leivontaan. Omat kohottelen juurella, mutta eiköhän vastaava onnistu silläkin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Juureen leivottu leipä on ihan parasta! Paljon parempaa kuin pelkällä hiivalla kohotettu. Tässä postauksessa tärkeintä olikin vain idea kaksivärisestä leivästä. Leipomisen iloa sinulle :)

Jael kirjoitti...

Tosi nätti leipä. Näin erään täkäläisen bloggaajan sivuilla myös kaksivärisen leivän,mutta se oli vähän eri tavalla laitettu.