torstai 22. lokakuuta 2020

Ratatouille talon tapaan


Jotta ravitsemusasiantuntijoiden suosittelemat päivittäiset ”viisi annosta kasviksia” tulisi syödyksi, niitä täytyy yrittää lisätä vähän joka puolelle. Luulin, että meillä kasvisten käyttö on ihan liian vähäistä ja valikoima suppea ennen kuin aloin oikein laskea, mitä kaikkea viimeisten parin viikon aikana on syöty. Hämmästyin huomatessani, että olemme nauttineet yli kahtakymmentä erilaista kasvista /juuresta /vihannesta /salaattivihreää ja vähintään riittävässä määrin. Tähän yli kahteenkymmeneen erilaiseen sisältyy tämän ratatouillen kasvikset.

Ratatouille on eteläranskalainen kasvispata, jonka pääasialliset raaka-aineet ovat tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, sipuli, valkosipuli, paprika sekä basilika. Otsikossa ”talon tapaan” tarkoittaa sitä, että kun me kumpikaan emme pidä kypsennetystä paprikasta, korvasin sen fenkolilla. Muutoin ainekset ovat kutakuinkin sitä mitä pitääkin. Eräässä ranskalaisessa reseptissä mainittiin, että kasvikset pitäisi ensin paahtaa uunissa ja vasta sitten hauduttaa padassa, joten tällä kertaa kokeilin tehdä niin. Paahtaminen uunissa ja parin tunnin haudutus padassa ei ollut eduksi ratatouillen ulkonäölle, mutta mausta tuli ihan mahtava. Lisäksi reseptissä kerrottiin että ratatouille on parhaimmillaan vasta valmistamista seuraavana päivänä. Aineksista tuli niin iso annos, että siitä riitti ruokaa kahdeksi päiväksi kahdelle ja toden totta, lämmittämällä se oli seuraavana päivänä vielä parempaa.


Periaatteessa ratatouille on ruokalaji ihan sellaisenaan, mutta minä päätin tarjoilla sen riisin ja broilerin kanssa. Ostoskoriini päätyi rasia jossa luki ”maustamaton kananfilee minuuttisuikale”. Paistaessani näitä ymmärsin, miten suomen kieli koko ajan kehittyy ja sanat saavat aivan uudenlaisia merkityksiä. Ymmärrykseni sanasta ”suikale” laajeni, sillä ennenwanhaan tätä lähes jauhelihaa muistuttavaa silppua olisi kutsuttu korkeintaan riekaleiksi. Onneksi siitä sai paistamalla ja maustamalla ihan kelvollista.

 


Ratatouille talon tapaan

oliiviöljyä

2  punasipulia
1  pieni fenkoli
1  munakoiso
1  kesäkurpitsa
1 tl  kuivattua oreganoa
1 tl  kuivattua timjamia
1 tl  kuivattua basilikaa
1 tl  korianterinsiemeniä
400 g  miniluumutomaatteja
2 rkl  balsamiviinietikkaa
2  valkosipulinkynttä
200 g  tölkki tomaattimurskaa
tarvittaessa pari desilitraa kiehuvaa vettä
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa

Kuori sipulit ja leikkaa ne kuudeksi lohkoksi. Leikkaa fenkoli lohkoiksi ja lohkot noin sentin viipaleiksi. Kaada sipulit ja fenkolit uunivuokaan ja valele ne oliiviöljyllä. Mausta ripauksella suolaa, sekoita hyvin ja laita paahtumaan uuniin 190 asteeseen. Paahda 20 minuuttia ja sekoita kerran välillä.

Sillä välin kun sipuli ja fenkoli paahtuvat, leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Lisää nämä uunivuokaan sipulin ja fenkolin joukkoon. Valele oliiviöljyllä ja sekoita niin että kaikki kasvikset ovat öljyisiä, mutta eivät ui öljyssä. Mausta suolalla sekä mustapippurilla, sekoita ja laita vuoka takaisin uuniin vielä 40-50 minuutiksi. Sekoittele vartin välein.


Kuumenna kattilassa pari lusikallista oliiviöljyä ja lisää siihen mausteet. Sekoittele hetki ja lisää sitten halkaistut miniluumutomaatit, raastetut valkosipulinkynnet sekä balsamiviinietikka. Sekoittele aineksia sen verran että tomaatit saavat maustekuorrutteen, minkä jälkeen lisää kattilaan tomaattimurska, uunissa paahtuneet kasvikset sekä vettä tarpeen mukaan. Sekoita huolella ja hauduta ratatouillea 1,5-2 tuntia matalalla lämmöllä välillä sekoitellen. Jos seos tuntuu kuivuvan liikaa, lisää hiukan kiehuvaa vettä. Lopuksi mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Tarjoiltaessa viimeistele ratatouille tuoreella basilikalla.

Ei kommentteja: