maanantai 12. lokakuuta 2020

Sipulipiirakka

Rakastatko sipulia? Siinä tapauksessa sipulipiirakka on juuri sinua varten.

Yleensä olen tehnyt suolaiseen piirakkaan ihan perinteisen voi-jauho-suola-vesi –taikinan, mutta tällä kertaa kokeilin korvata osan jauhoista perunahiutaleilla. Lopputulos oli jokseenkin mureneva, mutta oikein hyvän makuinen piirakkapohja. Ihan käyttökelpoinen vaihtoehto. Piirakan täyte saa makunsa enimmäkseen sipulista sekä parmesaanista, jotka kumpikin sisältävät runsaasti umamia. Useimmat keltasipulit makeutuvat haudutettaessa, mutta riippuen siitä mitä lajiketta käytetään, joku lajike saattaa tarvita pienen sokerilisäyksen. Se täytyy tarkistaa siinä vaiheessa kun pannulla haudutettu sipuli on lähes kypsää.

Sipulipiirakka

pohja

100 g  voita
1,5 dl  vehnäjauhoa
1 dl (50 g)  perunahiutaleita
0,5 tl  suolaa
0,5 tl  leivinjauhetta
3 rkl  kylmää vettä
kaulimiseen hiukan jauhoja 

täyte

500 g  viipaloitua keltasipulia
50 g  voita
1 tl  suolaa
(1 rkl  hienonnettua tuoretta timjamia)
1 dl  vettä
2 rkl  konjakkia tai jaloviinaa
1 tl  sokeria
mustapippuria myllystä
3  munaa (koko L)
200 g  creme fraichea
2 tl  worcestershirekastiketta
0,5 tl  paprikajauhetta
1 + 1 dl  parmesaaniraastetta
 

Paloittele voi. Sekoita keskenään pohjataikinan kuivat aineet. Nypi tai surauta kutterissa voi ja jauhoseos tasaiseksi muruksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina kiinteäksi. Ripottele vehnäjauhoa leivinpaperille, taputtele taikina paperin keskelle, ripottele jauhoa myös taikinan pinnalle ja aseta toinen leivinpaperi päälle. Kauli taikina leivinpapereiden välissä ohueksi levyksi joka sopii halkaisijaltaan 24-26 cm piirakkavuokaan. Nosta taikina papereineen jääkaappiin jähmettymään 15-20 minuutiksi, minkä jälkeen taikinalevyn voi siirtää vuokaan. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka vielä takaisin jääkaappiin.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori sipulit, halkaise ne ja leikkaa pitkittäin viipaleiksi. Sulata pannulla voi, lisää sipulit sekä suola ja kuullota sipulia viitisen minuuttia. Lisää (timjami sekä) 0,5-1 dl kuumaa vettä ja välillä sekoitellen hauduta sipuleita miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes ne ovat ihan pehmeitä ja alkavat saada hiukan väriä. Timjami ei ole ihan välttämätön, mutta antaa hyvän lisän. Kun neste on lähes haihtunut, ota pannu pois liedeltä ja lisää konjakki. Sekoita pari minuuttia kunnes alkoholi on haihtunut. Tarkoitus ei ole liekittää piirakan täytettä. Maista sipuleita ja lisää sokeria jos käyttämäsi sipulilajike ei itsessään ole riittävän makea. Tarkista samalla suola määrä ja rouhi sipulin joukkoon hiukan mustapippuria. Jäähdytä sipuliseos.

Tässä vaiheessa ota piirakkavuoka jääkaapista ja esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 10 minuutin ajan.

Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Lisää creme fraiche, worcestershirekastike, paprikajauhe sekä 1 dl parmesaaniraastetta ja sekoita. Lisää täytteeseen jäähtynyt sipuliseos ja tarkista mausteiden riittävyys.

Kun taikina on esipaistunut, ota vuoka uunista ja levitä sipulitäyte kuuman piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle loput parmesaaniraasteesta ja palauta vuoka takaisin uuniin, tällä kertaa keskitasolle. Kypsennä sipulipiirakkaa ensin 10 minuuttia 200 asteessa. Laske lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä 15-20 minuuttia kunnes piirakka on ruskistunut sopivasti. Jäähdytä piirakkaa 10-15 minuuttia ennen kuin leikkaat siitä viipaleita.

Salaatissa on kurkkua, tomaattia, purjoa, päärynää ja viinisuolaheinää.


 

Ei kommentteja: