lauantai 24. lokakuuta 2020

Possunposkia ja riisilettuja


Possunposket olivat ennen halpa raaka-aine, mutta suosion myötä hinnat näyttävät pompsahtaneen. Kun ostat possunposkia, muista että isolta näyttävä possunposki kutistuu kypsennettäessä lihapullan kokoiseksi. Kolme possunposkea on aika sopiva määrä yhtä normaalinälkäistä ruokailijaa kohden. Samalla vaivalla niitä voi silti kypsentää isommankin määrän ja vaikka pakastaa loput.

Tällä kertaa kypsensin possunposket painekeittimessä. Se on helppo ja nopea tapa saada ”hitaasti haudutettua” ruokaa pöytään. Toki ne voi kypsentää myös perinteisellä tavalla 160°C uunissa kannella tai foliolla peitetyssä astiassa noin 3 tunnin ajan. Uunimenetelmässä voit kokeilla kypsyyttä ja tarvittaessa antaa jatkoaikaa.

Karkkipossun kanssa lautasella on riisilettuja sekä mango-pinaatti-basilikasalaatti.


Possunposket painekeittimessä / uunissa

1 kg               possunposkia

5 dl                vettä
2 dl                soijakastiketta
½ dl               riisiviinietikkaa
2 rkl              kalakastiketta
½ dl               fariinisokeria
5 cm              tuoretta inkivääriä paloiteltuna
1                    kanelitanko
2                    tähtianista
3                    linnunsilmächiliä
2 tl                korianterinsiemeniä

Mittaa kaikki mausteet ja vesi painekeittimeen. Huuhtaise possunposket ja laita myös ne keittimeen. Sulje kansi ja kypsennä poskia 45 minuuttia medium -teholla. Anna paineen laskea itsestään. Nosta posket varovasti pois liemestä ja laita sivuun odottelemaan.

Jos valmistat posket uunissa, laita liemen ainekset kasariin ja kiehauta. Lado posket uunipataan tai -vuokaan ja kaada liemi niiden päälle. Liemen tulisi peittää posket lähes kokonaan. Lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä. Kypsennä 160 asteessa noin 3 tuntia tai tarvittaessa kauemminkin. Nesteen määrää voit myös tarkkailla kypsymisen aikana. Peitä kannella tai foliolla.

Siivilöi liemi talteen ja keitä sitä kokoon niin, että suunnilleen puolet on jäljellä. Kastikkeesta yli jäävän liemen voit pakastaa ja käyttää myöhemmin kastikepohjana.


 

Karkkikastike possunposkille

2 dl                kokoon keitettyä paistolientä

2 dl                fariinisokeria

Laita ainekset kasariin ja kiehauta. Tarkasta maku kieltäsi polttamatta. Jos kaipaat lisää umamia ja mausteisuutta, voit lisätä 0,5 – 1 dl soijakastiketta, yhden kanelitangon ja pari tähtianista ja antaa porista hiljaa varttitunnin verran.

 

Riisiletut

1,5 dl             vehnäjauhoa

2 dl                maitoa
1 dl                kermaa
1                    muna (koko L)
2 dl                kylmää keitettyä riisiä
0,5 tl             suolaa
0,5 tl             sipulijauhetta
1                    kevätsipuli hienonnettuna
kourallinen   lehtipersiljaa hienonnettuna
paistamiseen voita

Vatkaa ainekset sekaisin niin ettei taikinaan jää jauhokokkareita. Anna taikinan tekeytyä 30-60 minuuttia ennen paistamista. Sulata kuumalla paistinpannulla pari voinokaretta, sekoita taikina huolella pohjaa myöten ja kauho paistumaan kerralla pari pientä kauhallista riisilettutaikinaa. Paista kuten mitkä tahansa letut, molemmin puolin sopivasti ruskistuneiksi. Annoksesta tulee 12 riisilettua.

 



Ei kommentteja: