perjantai 25. lokakuuta 2019

Selleriohukaisia, hevosen fileepihvejä ja suppilovahverokastiketta


Vaikka kuinka yritin keksiä, niin sunnuntain ateriasta ei ollut mitään blogattavaa. Samaa vanhaa mistä on tehty päivityksiä jo vuosia sitten. Hulluilta päiviltä ostettua hevosenfileetä ja pippurikermakastiketta, eri tavoin valmistettua juuriselleriä, paistettuja suppilovahveroita, marinoituja porkkanalastuja ja tomaatticoncassé. Mitä niitä uudelleen kirjoittamaan. Mutta!!!

Sunnuntain rääppeet hävikistä herkuksi ovat postaamisen arvoinen ateria. Suppilovahveroita jäi aika runsaasti, hevosenfileestä sai vielä pari mureaa pihviä, vaikka suurin osa fileestä menikin pakkaseen ja selleripyreetä jäi sen verran, että siitä ei olisi enää riittänyt ateriaksi kahdelle. Niinpä sekoitin selleripyreen joukkoon jauhoja, munia ja maitoa ja siitä tulikin tosi herkulliset ohukaiset, jotka täytin näillä muilla aineksilla. Ei tarvinnut edes käydä kaupassa. Sienikastikkeen täyteläisen maun salaisuus on viimevuotisissa kuivatuissa suppilovahveroissa, joita oli onneksi tallella vielä yksi iso lasipurkillinen.

Tämä on jopa lähes ravintosuositusten mukainen lautasellinen, hevosen fileepihvillä ja sienikastikkeella täytetty kasvisohukainen, ja toinen puoli lautasesta täynnä salaattia ja marinoitua väriporkkanaa. Tämän täytyy olla terveellistä?


Selleriohukaiset

2 dl (eilispäivän) selleripyreetä
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
(suolaa jos on tarpeen)
paistamiseen voita

Vatkaa munat selleripyreen joukkoon. Lisää vehnäjauhot sekä maito ja sekoita kunnes taikinasta tulee sellainen hiukan paksumman lettutaikinan oloinen seos. Lisää suolaa jos on tarpeen. Jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista.

Kuumenna ohukaispannu, sulata siihen hiukan voita ja paista taikinasta molemmin puolin kauniin ruskeita selleriohukaisia. Ensimmäinen menee aina pilalle, mutta kyllä seuraavat kuusi riittävät 2-4 hengen ruokailuun. Nämä ohukaiset tuppaavat tarttumaan toisiinsa, joten laita voipaperia niiden väliin.

Tarjoiltaessa voitele kevyesti ohukaisten pinta voisulalla ja lämmitä ohukaisia uunipellillä 220 asteessa muutamia minuutteja.


Suppilovahverokastike

noin litra tuoreita suppilovahveroita
    tai noin 100-120 g paistettuja suppiksia
1 pieni salottisipuli
3 rkl voita
1 rkl kuivattua suppilovahveroa jauhettuna
3 rkl vehnäjauhoa
1 litra kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl (kuohu)kermaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori ja kuutioi salottisipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Paistele suppilovahveroita kunnes kosteus alkaa haihtua niistä. Lisää pannulle voi sekä sipulikuutiot ja kuullota sieniä sekä sipulia matalahkolla lämmöllä kunnes sipuli alkaa tuntua pehmeiltä. Lisää kuivattu suppilovahvero sekä vehnäjauho ja kypsennä jauhoja kunnes ne alkavat ruskistua. Lisää sitten kiehuvaa vettä muutaman desilitran verran ja murustele kasvisliemikuutio kastikkeen joukkoon. Keitä kastiketta kymmenisen minuuttia jotta jauhot kypsyvät ja lisää kiehuvaa vettä aina tarvittaessa kun kastikkeesta haihtuu liikaa nestettä.  Kaikkea vettä ei välttämättä tarvita ennen kuin kastike on valmista. Kun kastike on kiehunut 10 minuuttia, lisää kerma ja anna kastikkeen kiehahtaa vielä kerran. Lisää suolaa ja/tai mustapippuria jos niitä tuntuu olevan liian vähän.


Paista fileepihvit sopivaan kypsyyteen, mausta ja anna niiden vetäytyä. Viipaloi pihvit ja lisää ne sienikastikkeen kanssa ohukaisten väliin. 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Oi, tämänhän voi ihan maistaa pelkästään jo ohjeesta. Ihana ajatus laittaa selleriä lettuihin ja yhdistää ne sienen kanssa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Näistä tuli kyllä ihan parhaat suolaiset letut :)