keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Oktoberfest vartaassa


Vaikka varsinainen Oktoberfest Saksassa jo oli ja meni syys-lokakuun vaihteessa, sitä voi jatkaa vielä vaikka koko lokakuun nauttimalla makkaraa, perunasalaattia, pretzeleitä ja hapankaalia hyvien ystävien seurassa. Samalla voi pitää oluttastingin ja maistella erilaisia oluita Oktoberfestin syntysijoilta Saksasta.

Me laitoimme makkarat ja perunasalaatin vartaaseen, joita jokainen ruokailija voi ottaa nälkäänsä vastaavan määrän. Voin vakuuttaa, että kaksi tällaista varrasta riittää useimmille. Makkaroiksi valitsimme kotimaisen Mangalitza –possumakkaran ja aidot saksalaiset pitkät bratwurstit. Tavallinen kurkku-tomaatti-salaattisekoitus raikastaa muuten melko hapokkaan ja täyttävän annoksen.

Ohje on neljälle, joten sitä voi helposti suurentaa hekilölukumäärän mukaan.


Oktoberfest vartaassa

400 g  valmista hyvää hapankaalia
2 dl  hyvälaatuista aitoa omenasiideriä
1  tähtianis
150 g  creme fraichea
1  pieni linnunsilmächili
maun mukaan hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
kapriksia

4  pitkää Mangalitza –makkaraa
4  pitkää saksalaista bratwurstia
12  pienehköä Siikli –perunaa (keskenään samankokoisia)
2  keltasipulia
1 cm paksu viipale italialaista ilmakuivattua kinkkua
paistamiseen hyvää oliiviöljyä

ruukkusalaattia
tomaattia
kurkkua
kevätsipulia

hyvää sinappia


Hapankaali haudutettiin Rasilaiselta löydetyn ohjeen mukaan siiderissä. Ensin kattilaan laitettiin siideri sekä tähtianis ja kuumennettiin kiehuvaksi. Siihen lisättiin valutettu hapankaali, creme fraiche sekä murskattu linnunsilmächili ja annettiin hautua 20 minuuttia, minkä jälkeen lisättiin hiukan suolaa ja mustapippuria. Lautasella hapankaalin päälle ripoteltiin vielä muutamia kapriksia.

Perunat kuorittiin ja keitettiin lähes kypsiksi, minkä jälkeen perunat saivat rauhassa jäähtyä. Sipulit kuorittiin ja niitä keitettiin noin 5 minuuttia, minkä jälkeen ne leikattiin neljään osaan ja kiinnitettiin kerrokset toisiinsa parilla hammastikulla. Paksusta kinkkusiivusta leikattiin 16 kpl runsaan sentin kuutiota. Makkarat leikattiin jokainen neljään osaan.

Paistaminen aloitettiin perunoista. Perunat leikattiin kahtia ja ruskistettiin niihin rapea pinta pannulla hyvässä oliiviöljyssä ja suolattiin kevyesti. Sitten perunat siirrettiin lautaselle odottamaan, ruskistettiin sipulit ja siirrettiin nekin pois pannulta. Samalla sipuleista poistettiin hammastikut jotka olivat pitäneet kerroksia yhdessä. Tämän jälkeen kinkkukuutioihin otettiin paistopinta ja nekin laitettiin odottamaan varrastamista. Viimeksi ruskistettiin makkarapalat.

Paistetut perunat, sipulilohkot, kinkkukuutiot ja makkarapalat  työnnettiin vartaisiin ja tarjoiltiin hapankaalin, sinapin, tomaatti-kurkku-salaatin, uunituoreiden pretzeltikkujen ja oluen kanssa.

Ja ei, tämän kanssa ei ole pakko laulaa "Trink, trink, Brüderlein trink...".


Ei kommentteja: