Vaikka varsinainen Oktoberfest Saksassa jo oli ja meni syys-lokakuun vaihteessa, sitä voi
jatkaa vielä vaikka koko lokakuun nauttimalla makkaraa, perunasalaattia, pretzeleitä
ja hapankaalia hyvien ystävien seurassa. Samalla voi pitää oluttastingin ja
maistella erilaisia oluita Oktoberfestin syntysijoilta Saksasta.
Me laitoimme makkarat ja perunasalaatin vartaaseen, joita
jokainen ruokailija voi ottaa nälkäänsä vastaavan määrän. Voin vakuuttaa, että
kaksi tällaista varrasta riittää useimmille. Makkaroiksi valitsimme kotimaisen Mangalitza
–possumakkaran ja aidot saksalaiset pitkät bratwurstit. Tavallinen
kurkku-tomaatti-salaattisekoitus raikastaa muuten melko hapokkaan ja täyttävän
annoksen.
Ohje on neljälle, joten sitä voi helposti suurentaa
hekilölukumäärän mukaan.
400 g valmista hyvää hapankaalia
2 dl hyvälaatuista aitoa omenasiideriä
1 tähtianis
150 g creme fraichea
1 pieni linnunsilmächili
maun mukaan hienoa merisuolaa ja
mustapippuria myllystä
kapriksia
4 pitkää saksalaista bratwurstia
12 pienehköä Siikli –perunaa
(keskenään samankokoisia)
2 keltasipulia
1 cm paksu viipale italialaista
ilmakuivattua kinkkua
paistamiseen hyvää oliiviöljyä
tomaattia
kurkkua
kevätsipulia
hyvää sinappia
Hapankaali haudutettiin Rasilaiselta
löydetyn ohjeen mukaan siiderissä. Ensin kattilaan laitettiin siideri sekä
tähtianis ja kuumennettiin kiehuvaksi. Siihen lisättiin valutettu hapankaali,
creme fraiche sekä murskattu linnunsilmächili ja annettiin hautua 20 minuuttia,
minkä jälkeen lisättiin hiukan suolaa ja mustapippuria. Lautasella hapankaalin
päälle ripoteltiin vielä muutamia kapriksia.
Perunat kuorittiin ja keitettiin
lähes kypsiksi, minkä jälkeen perunat saivat rauhassa jäähtyä. Sipulit
kuorittiin ja niitä keitettiin noin 5 minuuttia, minkä jälkeen ne leikattiin
neljään osaan ja kiinnitettiin kerrokset toisiinsa parilla hammastikulla.
Paksusta kinkkusiivusta leikattiin 16 kpl runsaan sentin kuutiota. Makkarat
leikattiin jokainen neljään osaan.
Paistaminen aloitettiin perunoista.
Perunat leikattiin kahtia ja ruskistettiin niihin rapea pinta pannulla hyvässä
oliiviöljyssä ja suolattiin kevyesti. Sitten perunat siirrettiin lautaselle
odottamaan, ruskistettiin sipulit ja siirrettiin nekin pois pannulta. Samalla sipuleista poistettiin hammastikut jotka olivat pitäneet kerroksia yhdessä. Tämän
jälkeen kinkkukuutioihin otettiin paistopinta ja nekin laitettiin odottamaan
varrastamista. Viimeksi ruskistettiin makkarapalat.
Paistetut perunat, sipulilohkot,
kinkkukuutiot ja makkarapalat työnnettiin
vartaisiin ja tarjoiltiin hapankaalin, sinapin, tomaatti-kurkku-salaatin,
uunituoreiden pretzeltikkujen ja oluen kanssa.
Ja ei, tämän kanssa ei ole pakko laulaa "Trink, trink, Brüderlein trink...".
Ja ei, tämän kanssa ei ole pakko laulaa "Trink, trink, Brüderlein trink...".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti