Yleensä ruoanlaitossa ensin
päätetään aterian proteiini ja vasta sitten lisukkeet. Peruna on siitä helppo
lisuke, että se sopii melkein minkä tahansa kanssa – vai pitäisikö sanoa että
kun on ensin päättänyt valmistaa perunaa jossain muodossa, sen kanssa voi tarjoilla melkein mitä tahansa. Joidenkin mielestä peruna on
tylsä, mutta minä en allekirjoita sellaista näkemystä. Kun tiedetään että Suomessakin
viljeltävät kymmenet eri perunalajikkeet soveltuvat eri tarkoituksiin, erilaisia
reseptivaihtoehtoja on todella runsaasti. Muitakin kuin ne perinteiset
keitetyt, paistetut, muusatut, ranskalaiset ja uuniperunat. Omasta
reseptiarkistostani laskin 108 erilaista perunareseptiä...
Erilaisiin resepteihin tarvitaan
erilaisia perunoita. Mistä sen sitten tietää mitä pitää ostaa? No ei aina tiedäkään.
Isommissa kaupoissa perunat ovat joskus irtomyyntitavaraa, mutta mikäli laarin
reunalla lukee vain ”Korhosen tilan perunaa”, se ei paljoa lämmitä asiakkaan mieltä jos
lajikkeesta ei ole tietoa, tai siinä mainitaan vain että kyseessä on ”kesäperuna”.
Onko se kiinteää, jauhoista vai yleisperunaa?! Mitä lajiketta? Ollaanko seuraavaksi siinä tilanteessa, että kauppa mainostaa "Tänään tarjouksessa kalastaja Virtasen kalaa 35€/kg" ??? Eikä mitään lisäinfoa siitä onko Virtasen kalansaalis ollut silakkaa, haukea, turskaa vai jotain muuta.
Koska kauppa on asiakkaita varten eivätkä asiakkaat kauppaa varten, toivoisin jokaiselta kauppaliikkeeltä perunoiden tietojen tarkempaa ilmoittamista oma-aloitteisesti ilman että asiaa tarvitsee aina erikseen kysyä. Oma lukunsa on ne valmiiksi pestyt (ja joskus myös valmiiksi vihertyneet) perunat läpinäkyvissä kilon muovipusseissa. Joskus ne ovat priimaa, joskus taas ei. Etiketissä ehkä kerrotaan, mihin kyseinen peruna sopii, mutta toisinaan törmää aika erikoisiin myyntiväitteisiin. Vai mitä pitäisi ajatella perunasta, joka ”sopii muusiperunaksi koska se on iso ja helppo kuoria”. Sitten syntyy niitä mauttomia liisterimuuseja, minkä jälkeen kotikokki on valmis kokkaamaan mitä tahansa muuta paitsi perunaa.
Koska kauppa on asiakkaita varten eivätkä asiakkaat kauppaa varten, toivoisin jokaiselta kauppaliikkeeltä perunoiden tietojen tarkempaa ilmoittamista oma-aloitteisesti ilman että asiaa tarvitsee aina erikseen kysyä. Oma lukunsa on ne valmiiksi pestyt (ja joskus myös valmiiksi vihertyneet) perunat läpinäkyvissä kilon muovipusseissa. Joskus ne ovat priimaa, joskus taas ei. Etiketissä ehkä kerrotaan, mihin kyseinen peruna sopii, mutta toisinaan törmää aika erikoisiin myyntiväitteisiin. Vai mitä pitäisi ajatella perunasta, joka ”sopii muusiperunaksi koska se on iso ja helppo kuoria”. Sitten syntyy niitä mauttomia liisterimuuseja, minkä jälkeen kotikokki on valmis kokkaamaan mitä tahansa muuta paitsi perunaa.
Tähän perunaviipalevuokaan
tarvittaisiin hyviä kiinteitä perunoita, mutta yleisperunat välttävät jos ei
muuta ole tarjolla. Tämä on Colombaa, joka ei ollut ihan kaikkein parasta tähän reseptiin, mutta kaupassa ei ollut paljoa valinnanvaraa. Perunaviipalevuoan kanssa paistoimme possunfileen, joka
kypsyi omassa uunivuoassaan toisella ritilällä siinä samassa lämpötilassa kuin perunatkin.
Perunaviipalevuoka uunissa
1,5
– 2 kg mahdollisimman samankokoisia kiinteitä (tai yleis)perunoita
3 rkl voisulaa
1 rkl ruokaöljyä
0,5
tl suolaa
hiukan
mustapippuria myllystä
1
kohtalaisen kokoinen keltasipuli
30
g vasta raastettua Parmesaania
2
kevätsipulia varsineen hienonnettuna
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Sekoita ensin keskenään voisula, ruokaöljy, suola sekä mustapippuri. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori perunat (14-16 kpl) ja viipaloi ne 3-5 mm paksuiksi siivuiksi. Viipaleet voi leikata veitsellä tai mandoliinilla, mikä helpoimmalta tuntuu.
Sekoita ensin keskenään voisula, ruokaöljy, suola sekä mustapippuri. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori perunat (14-16 kpl) ja viipaloi ne 3-5 mm paksuiksi siivuiksi. Viipaleet voi leikata veitsellä tai mandoliinilla, mikä helpoimmalta tuntuu.
Valitse
sellainen uunivuoka, jonka tilavuus on suunnilleen kaksi litraa. Sivele hiukan
mausteöljyä vuoan pohjalle. Lado perunaviipaleet vuokaan pystyasentoon melko
tiukkaan vierekkäisiin riveihin. Sivele perunoiden pintaan puolet mausteöljystä
ja ripottele sipulikuutiot perunoiden päälle ja väleihin. Laita vuoka uuniin ja
kypsennä 45 minuuttia. Sivele sitten perunoille loppu mausteöljy, laita vuoka
takaisin uuniin ja kun toiset 45 minuuttia on kulunut, ripottele pinnalle
parmesaaniraaste sekä hienonnettu kevätsipuli ja laita uuniin vielä 10-15
minuutiksi kunnes parmesaani alkaa sulaa.
Tarkkaa
kypsymisaikaa on vaikea sanoa, koska se riippuu perunalajikkeesta ja
viipaleiden paksuudesta. Lähtökohtaisesti vuoka on uunissa 45 + 45 minuuttia +
parmesaanikuorrute noin 15 minuuttia. Ohuemmat viipaleet ja jokin yleisperunalajike
saattaa kypsyä nopeammin, joten perunoiden kypsyyttä voi kokeilla hyvissä ajoin
ennen parmesaanin lisäämistä.
2 kommenttia:
Hienoa asiaa perunasta. Isoa luokittelua on myös sienissä, kantarelli on kuitenkin ihan eri kuin kangasrousku.
No niinpä :) Sen lisäksi torilla näkee toisinaan aika erikoisia laatuluokituksia sienille. Ykkösluokan herkkutatiksi mainostetaan sellaisia, joiden pillit on jo ihan vihreät ja matoja niissä on enemmän kuin sientä...
Lähetä kommentti