Vajaa puoli pullollista puolukkamehutiivistettä ei meinannut
hävitä jääkaapista millään, joten se päätyi jälkiruoan raaka-aineeksi ja tein
siitä puolukkapossetia. Puolukka on muutenkin tämän vuodenajan parasta kausiruokaa (vaikka sitten mehuna...). Posset tarkoittaa happamalla nesteellä hyydytettyä
kermaa. Yleensä tuo hapan neste on jotain mahdollisimman hapanta mehua, kuten sitruuna-
tai limettimehua, mutta punaherukka-, tyrni- ja puolukkamehullakin possetin
saostaminen yleensä onnistuu. Jos epäilet että käyttämäsi mehu ei itsessään ole
riittävän hapanta, sen joukkoon voi lisätä ”veitsenkärjellisen” sitruunahappoa.
Niin, ja se kerma, sen pitäisi olla mahdollisimman rasvaista, 37- 40% rasvaa.
Unohda siis 35% kuohukermat ja käytä mieluummin 38% vispikermaa. Mitä enemmän
kermassa on rasvamolekyylejä, sitä paremmin posset onnistuu. Kevytkerma ei toimi
tässä lainkaan ja sen voi ihan suosiolla jättää kaupan hyllylle.
En ollut ihan varma, onko käyttämässäni makeutetussa
puolukkamehutiivisteessä riittävästi happoa, joten kaiken varalta lisäsin
joukkoon ihan pikkuripauksen sitruunahappoa. Mehu oli myös hiukan makeutettua,
joten lisäsin sokeria vain hyvin varovasti. Valmiin puolukkapossetin
viimeistelin paahdetulla valkosuklaalla ja vesipuolukoilla. Puolukassa on niin
paljon luontaisia säilöntäaineita, että se säilyy vähintään seuraavaan
satokauteen asti jääkaapissa joko survoksena tai veteen upotettuna. Usein
syksyisin säilönkin litran verran puolukoita veteen jääkaappiin. Vedessä niiden
rakenne pysyy parempana ja maku raikkaampana kuin pakastepuolukoissa.
Puolukkaposset puolukkamehusta
(6 annosta)
3,5 dl vispikermaa 38% rasvaa (eli mahdollisimman
rasvaista kermaa)
1,5 dl puolukkamehutiivistettä (minulla sattui
olemaan Biokian makeutettua mehutiivistettä)
ja siihen lisäksi vähemmän kuin 1/8 tl sitruunahappoa eli tositosi vähän*)
ja siihen lisäksi vähemmän kuin 1/8 tl sitruunahappoa eli tositosi vähän*)
sokeria 2 rkl – 6 rkl riippuen siitä
onko mehu makeutettua
noin 50 g valkosuklaata
vesipuolukoita
*) Tämän puolukkamehutiivisteen voi korvata pidemmän kaavan mukaan tuoreista/pakastetuista puolukoista: laita kattilaan 300 g puolukkaa ja 0,5 dl vettä ja keitä puolukat pehmeiksi, minkä jälkeen painele puolukat siivilän läpi ja siinä on possetiin tarvittava puolukka"mehu". Siihen sitten maun mukaan sokeria.
Mittaa mehu ja sitruunahappo kattilaan, kuumenna ja sekoita kunnes sitruunahappo on kokonaan liuennut. Mittaa kerma ja sokeri toiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kerma mehun joukkoon ja vispaa huolella sekaisin. Jaa seos tasan kuuteen jälkiruokamaljaan ja laita annokset jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään, tai vähintään 12 tunniksi.
Mittaa mehu ja sitruunahappo kattilaan, kuumenna ja sekoita kunnes sitruunahappo on kokonaan liuennut. Mittaa kerma ja sokeri toiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kerma mehun joukkoon ja vispaa huolella sekaisin. Jaa seos tasan kuuteen jälkiruokamaljaan ja laita annokset jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään, tai vähintään 12 tunniksi.
Paloittele valkosuklaa ja kaada se
leivinpaperilla päällystetyn uunivuoan pohjalle. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja
paahda suklaata noin 5 minuuttia kunnes palat alkavat ruskistua reunoiltaan.
Jäähdytä suklaa jääkaappilämpöön ja rouhi se veitsellä muruiksi. Viimeistele
annokset paahdetulla valkosuklaamurulla ja vesipuolukoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti