perjantai 11. lokakuuta 2019

Puolukkaposset


Vajaa puoli pullollista puolukkamehutiivistettä ei meinannut hävitä jääkaapista millään, joten se päätyi jälkiruoan raaka-aineeksi ja tein siitä puolukkapossetia. Puolukka on muutenkin tämän vuodenajan parasta kausiruokaa (vaikka sitten mehuna...). Posset tarkoittaa happamalla nesteellä hyydytettyä kermaa. Yleensä tuo hapan neste on jotain mahdollisimman hapanta mehua, kuten sitruuna- tai limettimehua, mutta punaherukka-, tyrni- ja puolukkamehullakin possetin saostaminen yleensä onnistuu. Jos epäilet että käyttämäsi mehu ei itsessään ole riittävän hapanta, sen joukkoon voi lisätä ”veitsenkärjellisen” sitruunahappoa. Niin, ja se kerma, sen pitäisi olla mahdollisimman rasvaista, 37- 40% rasvaa. Unohda siis 35% kuohukermat ja käytä mieluummin 38% vispikermaa. Mitä enemmän kermassa on rasvamolekyylejä, sitä paremmin posset onnistuu. Kevytkerma ei toimi tässä lainkaan ja sen voi ihan suosiolla jättää kaupan hyllylle.


En ollut ihan varma, onko käyttämässäni makeutetussa puolukkamehutiivisteessä riittävästi happoa, joten kaiken varalta lisäsin joukkoon ihan pikkuripauksen sitruunahappoa. Mehu oli myös hiukan makeutettua, joten lisäsin sokeria vain hyvin varovasti. Valmiin puolukkapossetin viimeistelin paahdetulla valkosuklaalla ja vesipuolukoilla. Puolukassa on niin paljon luontaisia säilöntäaineita, että se säilyy vähintään seuraavaan satokauteen asti jääkaapissa joko survoksena tai veteen upotettuna. Usein syksyisin säilönkin litran verran puolukoita veteen jääkaappiin. Vedessä niiden rakenne pysyy parempana ja maku raikkaampana kuin pakastepuolukoissa.Puolukkaposset puolukkamehusta
(6 annosta)

3,5 dl  vispikermaa 38% rasvaa (eli mahdollisimman rasvaista kermaa)
1,5 dl  puolukkamehutiivistettä (minulla sattui olemaan Biokian makeutettua mehutiivistettä)
           ja siihen lisäksi vähemmän kuin 1/8 tl sitruunahappoa eli tositosi vähän*)
sokeria 2 rkl – 6 rkl riippuen siitä onko mehu makeutettua

noin 50 g valkosuklaata
vesipuolukoita


*) Tämän puolukkamehutiivisteen voi korvata pidemmän kaavan mukaan tuoreista/pakastetuista puolukoista: laita kattilaan 300 g puolukkaa ja 0,5 dl vettä ja keitä puolukat pehmeiksi, minkä jälkeen painele puolukat siivilän läpi ja siinä on possetiin tarvittava puolukka"mehu". Siihen sitten maun mukaan sokeria.

Mittaa mehu ja sitruunahappo kattilaan, kuumenna ja sekoita kunnes sitruunahappo on kokonaan liuennut. Mittaa kerma ja sokeri toiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kerma mehun joukkoon ja vispaa huolella sekaisin. Jaa seos tasan kuuteen jälkiruokamaljaan ja laita annokset jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään, tai vähintään 12 tunniksi.

Paloittele valkosuklaa ja kaada se leivinpaperilla päällystetyn uunivuoan pohjalle. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paahda suklaata noin 5 minuuttia kunnes palat alkavat ruskistua reunoiltaan. Jäähdytä suklaa jääkaappilämpöön ja rouhi se veitsellä muruiksi. Viimeistele annokset paahdetulla valkosuklaamurulla ja vesipuolukoilla.


Ei kommentteja: