Meillä on vähemmälle käytölle
jäänyt aikanaan innoissani netistä tilaamani painekeitin. Se ei ole liedellä
kuumennettava kattila, vaan ihan itsenäinen sähkötoiminen keittiön pienkone =
härpäke, kuten Tuplaespresso sitä kutsuu. Aussien Master Chefin seuraajille
vastaava laite on tuttu. Sillä voi merkittävästi lyhentää kypsymisaikaa.
Nyhtönautaa eli pulled beefiä syntyy ilmankin eli uunissa tai slow cookerilla
hitaasti hauduttaen hyvää tulee. Joskus vaan inspiraatio iskee kaupassa ja
ruoka pitäisi saada lautasille vielä saman päivän iltana. Tätä ruokaa en ollut
ennen kokeillut painekeittimellä ja päätin testata, millainen lopputulos sillä
tulee.
Naudanrintaa painekeittimessä
n.1,25
kg naudan lapaa tai rintaa
2
rkl ruokokidesokeria
1
rkl paprikajauhetta
2
tl rouhittua mustapippuria
1
tl sinappijauhetta
1
tl sipulijauhetta
1
tl valkosipulijauhetta
1
tl kuivattua timjamia
1
tl kuivattua basilikaa
0,5
tl korianterinsiemeniä
0,5
tl jeeraa
0,33
l tölkki sokeripitoista Coca Colaa
1
dl vaahterasiirappia
(Huom!
Samalla vaivalla teet tuplamääränkin, jos painekeittimeesi mahtuu.
Maustesekoituksen voi silloin kertoa kertoimella 1,5. Colaa riittää 0,5 litraa
ja vaahterasiirapin määrää ei ole tarvis lisätä.)
Hienonna
kaikki mausteet maustemyllyssä tai morttelissa. Hiero maustesekoitus lihan
pintaan. Laita maustettu liha painekeittimeen. Kaada sinne cola ja
vaahterasiirappi. Sulje kansi, varmista venttiilin kiinniolo, aseta täysi teho
ja 45 min aikaa ja valmista lisukkeet tai mene tekemään jotain muuta sillä
aikaa, kun keitin hoitaa hommansa. Anna paineen laskea itsestään. Avaa kansi ja
nosta liha astiaan, jossa on laidat. Sellaisessa se on helppo riipiä kahdella
haarukalla. Poista samalla kaikki mahdolliset luun palat ja jänteet. Siivilöi
liemi talteen. Liha on nyt käyttövalmis. Laita myös liemi talteen. Tätä lihaa
voit sitten käyttää vaikka mihin. Lihaa ei ole vielä suolattu lainkaan, joten
se kestää esimerkiksi soijakastikkeen suolankin. Se on kuitenkin jo valmiiksi
kypsää. Siitä syntyy pastakastikkeita, lihakeittoa, piiraita, hodareita ja ties
mitä. Laita mahdollisesti yli jäänyt liha kannelliseen astiaan ja kaada vähän
lientä lihoille. Näin liha säilyy muutaman päivän jääkaapissa, ellei joku
”vahingossa” syö sitä. Voit myös pakastaa sen.
Testin
lopputulos on: ”Toimii!” ja arvosana erinomainen. Edullista ja maukasta lihaa.
Sen voi myös jalostaa vaikka jotenkin tähän tapaan.
Prässätty naudanrinta
700
g ylikypsää naudanlihaa
revittynä säikeiksi
130
g voisulaa
2,5
dl lihan keitinlientä
2
tl suolaa
maun
mukaan mustapippuria
Sekoita
ainekset, laita leipävuokaan, paino päälle ja jääkaappiin. Seuraavana päivänä
leikkaa viipaleiksi, kuumenna uunipellillä 200 asteessa noin 5 minuuttia (tai voissa kuumalla paistinpannulla) ja
tarjoile sopivien höysteiden kanssa. Tähän sopii mm edellisen päivityksen
kurpitsansiemenpesto, kurpitsapyree, paahdettu ja/tai pikkelöity fenkoli, tomaatticoncassé ym.
Myskikurpitsapyree
1
iso myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Halkaise
kurpitsa, leikkaa parin sentin viipaleiksi ja asettele leivinpaperilla
päällystetylle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa sekä
mustapippuria. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin tunnin verran, kuori ja soseuta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti