keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Prässättyä naudanrintaa, kurpitsapyreetä ja kurpitsansiemen-korianteripestoa


Meillä on vähemmälle käytölle jäänyt aikanaan innoissani netistä tilaamani painekeitin. Se ei ole liedellä kuumennettava kattila, vaan ihan itsenäinen sähkötoiminen keittiön pienkone = härpäke, kuten Tuplaespresso sitä kutsuu. Aussien Master Chefin seuraajille vastaava laite on tuttu. Sillä voi merkittävästi lyhentää kypsymisaikaa. Nyhtönautaa eli pulled beefiä syntyy ilmankin eli uunissa tai slow cookerilla hitaasti hauduttaen hyvää tulee. Joskus vaan inspiraatio iskee kaupassa ja ruoka pitäisi saada lautasille vielä saman päivän iltana. Tätä ruokaa en ollut ennen kokeillut painekeittimellä ja päätin testata, millainen lopputulos sillä tulee.


Naudanrintaa painekeittimessä

n.1,25 kg       naudan lapaa tai rintaa

2 rkl              ruokokidesokeria
1 rkl              paprikajauhetta
2 tl                rouhittua mustapippuria
1 tl                sinappijauhetta
1 tl                sipulijauhetta
1 tl                valkosipulijauhetta
1 tl                kuivattua timjamia
1 tl                kuivattua basilikaa
0,5 tl             korianterinsiemeniä
0,5 tl             jeeraa

0,33 l tölkki  sokeripitoista Coca Colaa
1 dl                vaahterasiirappia

(Huom! Samalla vaivalla teet tuplamääränkin, jos painekeittimeesi mahtuu. Maustesekoituksen voi silloin kertoa kertoimella 1,5. Colaa riittää 0,5 litraa ja vaahterasiirapin määrää ei ole tarvis lisätä.)

Hienonna kaikki mausteet maustemyllyssä tai morttelissa. Hiero maustesekoitus lihan pintaan. Laita maustettu liha painekeittimeen. Kaada sinne cola ja vaahterasiirappi. Sulje kansi, varmista venttiilin kiinniolo, aseta täysi teho ja 45 min aikaa ja valmista lisukkeet tai mene tekemään jotain muuta sillä aikaa, kun keitin hoitaa hommansa. Anna paineen laskea itsestään. Avaa kansi ja nosta liha astiaan, jossa on laidat. Sellaisessa se on helppo riipiä kahdella haarukalla. Poista samalla kaikki mahdolliset luun palat ja jänteet. Siivilöi liemi talteen. Liha on nyt käyttövalmis. Laita myös liemi talteen. Tätä lihaa voit sitten käyttää vaikka mihin. Lihaa ei ole vielä suolattu lainkaan, joten se kestää esimerkiksi soijakastikkeen suolankin. Se on kuitenkin jo valmiiksi kypsää. Siitä syntyy pastakastikkeita, lihakeittoa, piiraita, hodareita ja ties mitä. Laita mahdollisesti yli jäänyt liha kannelliseen astiaan ja kaada vähän lientä lihoille. Näin liha säilyy muutaman päivän jääkaapissa, ellei joku ”vahingossa” syö sitä. Voit myös pakastaa sen.

Testin lopputulos on: ”Toimii!” ja arvosana erinomainen. Edullista ja maukasta lihaa.

Sen voi myös jalostaa vaikka jotenkin tähän tapaan.


Prässätty naudanrinta

700 g             ylikypsää naudanlihaa revittynä säikeiksi
130 g             voisulaa
2,5 dl             lihan keitinlientä
2 tl                suolaa
maun mukaan mustapippuria

Sekoita ainekset, laita leipävuokaan, paino päälle ja jääkaappiin. Seuraavana päivänä leikkaa viipaleiksi, kuumenna uunipellillä 200 asteessa noin 5 minuuttia (tai voissa kuumalla paistinpannulla) ja tarjoile sopivien höysteiden kanssa. Tähän sopii mm edellisen päivityksen kurpitsansiemenpesto, kurpitsapyree, paahdettu ja/tai pikkelöity fenkoli, tomaatticoncassé ym.



Myskikurpitsapyree

1 iso myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Halkaise kurpitsa, leikkaa parin sentin viipaleiksi ja asettele leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa sekä mustapippuria. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin tunnin verran, kuori ja soseuta.

Ei kommentteja: