maanantai 7. lokakuuta 2019

Pesto täynnä makua: kurpitsansiemen-korianteripesto


Viime syksynä aloin ensimmäisiä kertoja hyödyntää kurpitsasta myös sisuksen paahtamalla siemenet uunissa. Jauhoin rapeaksi paahdetut myskikurpitsansiemenet suolan kanssa kurpitsasuolaksi tai käytin ne salaatin koristeeksi. Tämän viimeisimmän kokeiluni perusteella voin vain todeta, että ne ovat erinomaisia myös pestoon korvaamaan pinjansiemenet tai pähkinät. Itse asiassa paahdetuista kurpitsansiemenistä valmistettu pesto on jotain aivan käsittämättömän hyvää.

Yhdessä myskikurpitsassa on aika vähän siemeniä ja pestoa syntyy kerralla vain hyvin, hyvin pieni määrä, mistä syystä tätä pestoa on vaikea tehdä monitoimikoneen kutterissa. Mutta ei se mitään, jos keittiön varusteisiin kuuluu vanha kunnon mortteli.


Kurpitsansiemen-korianteripesto

1 dl uunissa kuivattuja myskikurpitsansiemeniä (2 kurpitsaa)
2,5 - 3,5 dl korianterinlehtiä (2-3 ruukkua)
0,5 tl karkeaa merisuolaa
2 rkl limettimehua
1 valkosipulinkynsi
6 - 7 rkl hyvää oliiviöljyä
hiukan mustapippuria myllystä
ripaus cayennea

Halkaise kurpitsat ja raaputa kaikki siemenet uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä siemenet väljästi ja laita pelti uuniin 175 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Sekoittele sitten siemeniä ja jatka paahtamista 120 asteessa toiset 20 minuuttia. Sekoittele taas siemenet pitkin paperia, sammuta uuni mutta jätä luukku kiinni ja anna siementen paahtua vielä tunnin ajan jäähtyvässä uunissa.

Hienonna korianterinlehdet veitsellä silpuksi. Jos käytät myös varsia, leikkaa ne muutaman millin mittaisiksi pätkiksi. Korianterin varret eivät hienonnu ja jos joukossa on pitkiä varsia, ne jäävät peston joukkoon ikävän tuntuisiksi, hiusten kaltaisiksi rihmoiksi. Mittaa korianterin määrä siten, että mitta-astiaa ei tarvitse pakata ihan tiukkaan mutta ei myöskään liian ilmavasti. Korianterin määrä voi tuntua suurelta, mutta se on hyvin tasapainossa paahdettujen kurpitsansiementen kanssa. Valmiissa pestossa korianterin maku on enää todella mieto.

Laita mortteliin paahdetut kurpitsansiemenet, merisuola, neljännes korianterista, limettimehu, hienonnettu valkosipulinkynsi sekä muutama lusikallinen oliiviöljyä. Hierrä seosta tasaiseksi ja lisää vähitellen loput korianterit sekä oliiviöljy. Paahdetut kurpitsansiemenet imevät öljyä eri tavalla kuin pähkinät tai pinjansiemenet, joten öljyä saattaa joutua lisäämään vielä lusikallisen tai pari enemmänkin mitä reseptissä sanotaan. Kun seos on tasalaatuista, mausta pesto mustapippurilla ja ripauksella cayennea.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kurpitsansiemenpesto on aivan ihanaa 💚,olen joitakin vuosia sitten postannut sellaisesta, ja teen sitä useastikin,mutta käytän niitä vihreitä kurpitsansiemeniä ja omaani tulee myös juustoa. Tuo pestohan on alunperin kotoisin Meksikosta ,ja yksi lempoaritahnoistani 💚🌶

luimupupu kirjoitti...

Uhuuuuu, tuo on varmaan iha tajuttoman hyvää. Mä olen monta vuotta vaan suunnitellut siementen käyttämistä. Pitäisi vihdoinkin ryhdistäytyä.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Tätä tulee ihan liian vähän kerralla. Voi lisätä myös parmesaania jos haluaa ja ihan varmasti sopii sinne joukkoon. Meksikostako tämä on kotoisin. Voih! Ja mä kun luulin keksineeni tän ihan itse - nyyh ;)

@ luimupupu
Koskaan ei ole liian myöhäistä.
Virtuaalirapsutuksia Armakselle :)