Kun puoliltapäivin ulkona on synkkääkin synkempää, taivaalta vihmoo vettä ja tuuli ulvoo nurkissa 15 m/s, täytyy keksiä jotain päivän piristystä. Kaivelin pakastinta ja löysin monenlaisia marjoja. Leipälaatikossa oli vaaleaa leipää. Niistä yhdessä syntyi englantilainen klassikko, summer pudding.
Summer pudding, englantilainen
marjavanukas
(4
annosta)
500
g erilaisia pakastemarjoja sulatettuna
(tässä oli 200 g
raparperinpaloja,
100
g mustikkaa,
100 g mustaherukkaa ja
100
g metsävadelmaa)
1
dl hienoa sokeria
2
rkl vettä
1,5
– 2 pakettia vähän kuivahtanutta paahtoleipää tms
tarjoiluun
marjoja ja kermavaahtoa tms
Kaada
kattilaan sokeri sekä vesi ja anna sokerin vettyä kauttaaltaan. Kuumenna
sokeria kunnes se on kokonaan sulanut ja lisää kattilaan sulatetut pakastemarjat.
Keitä seosta muutaman minuutin ajan ja anna jäähtyä. Ota esiin kulho sekä
siivilä ja valuta marjat. Marjoista valunutta mehua käytetään leipien
kostuttamiseen, marjoista tulee täyte. (Minulla sattui olemaan joutilaana puolikas appelsiini, joten
puristin myös sen mehun marjamehun joukkoon.)
Vuoraa
4 pientä kulhoa tai juomalasia tuorekelmulla. Leikkaa paahtoleipäviipaleista
reunat pois. Paina pyöreällä muotilla 4 pienempää ja 4 isompaa palaa annosten
pohja- ja päälipuoliksi sen mukaan minkä kokoisia vuokia käytät. Leikkaa loput
paahtoleipäviipaleet keskeltä hiukan vinottain kahteen osaan.
Kostuta
pohjalle tuleva leipäpala marjamehuun ja paina annosvuoan pohjalle. Kostuta sen
jälkeen vinoon leikattuja paloja ja rakenna niistä vanukkaan reunat. Täytä näin
syntynyt ”pesä” siivilään jääneillä marjoilla, kostuta isompi pyöreä pala
mehuun ja painele se tiiviisti vanukkaan päälle. Käännä tuorekelmun reunat
vanukkaan suojaksi. Anna vanukkaiden vetäytyä jääkaapin kylmimmässä osassa
ainakin 6 tuntia ennen tarjoilua.
Kumoa
vanukkaat omille lautasilleen, poista tuorekelmu ja koristele jäljelle
jääneellä marjamehulla, marjoilla sekä kermavaahdolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti