maanantai 5. tammikuuta 2015

Englantilainen summer pudding, eli lisää kesän makua pakastimestaKun puoliltapäivin ulkona on synkkääkin synkempää, taivaalta vihmoo vettä ja tuuli ulvoo nurkissa 15 m/s, täytyy keksiä jotain päivän piristystä. Kaivelin pakastinta ja löysin monenlaisia marjoja. Leipälaatikossa oli vaaleaa leipää. Niistä yhdessä syntyi englantilainen klassikko, summer pudding.


Summer pudding, englantilainen marjavanukas
(4 annosta)

500 g erilaisia pakastemarjoja sulatettuna
                      (tässä oli 200 g raparperinpaloja,
100 g mustikkaa,
                      100 g mustaherukkaa ja
100 g metsävadelmaa)
1 dl hienoa sokeria
2 rkl vettä               
1,5 – 2 pakettia vähän kuivahtanutta paahtoleipää tms
tarjoiluun marjoja ja kermavaahtoa tms

Kaada kattilaan sokeri sekä vesi ja anna sokerin vettyä kauttaaltaan. Kuumenna sokeria kunnes se on kokonaan sulanut ja lisää kattilaan sulatetut pakastemarjat. Keitä seosta muutaman minuutin ajan ja anna jäähtyä. Ota esiin kulho sekä siivilä ja valuta marjat. Marjoista valunutta mehua käytetään leipien kostuttamiseen, marjoista tulee täyte. (Minulla sattui olemaan joutilaana puolikas appelsiini, joten puristin myös sen mehun marjamehun joukkoon.)

Vuoraa 4 pientä kulhoa tai juomalasia tuorekelmulla. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois. Paina pyöreällä muotilla 4 pienempää ja 4 isompaa palaa annosten pohja- ja päälipuoliksi sen mukaan minkä kokoisia vuokia käytät. Leikkaa loput paahtoleipäviipaleet keskeltä hiukan vinottain kahteen osaan.

Kostuta pohjalle tuleva leipäpala marjamehuun ja paina annosvuoan pohjalle. Kostuta sen jälkeen vinoon leikattuja paloja ja rakenna niistä vanukkaan reunat. Täytä näin syntynyt ”pesä” siivilään jääneillä marjoilla, kostuta isompi pyöreä pala mehuun ja painele se tiiviisti vanukkaan päälle. Käännä tuorekelmun reunat vanukkaan suojaksi. Anna vanukkaiden vetäytyä jääkaapin kylmimmässä osassa ainakin 6 tuntia ennen tarjoilua.

Kumoa vanukkaat omille lautasilleen, poista tuorekelmu ja koristele jäljelle jääneellä marjamehulla, marjoilla sekä kermavaahdolla.


Ei kommentteja: