perjantai 16. tammikuuta 2015

Energiapuuskan tulos: maissikranssi



Sain jonkin ihmeellisen energiapuuskan ja päätin pitkästä aikaa itse leipoa leipää. Päädyin tekemään maissileivän, sillä sellaista harvemmin myydään suomalaisessa marketissa.


Maissikranssi

2 dl vettä
1 dl maitoa
1 pussi (11 g ) kuivahiivaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl polentajauhoa
2 dl hienoa maissijauhoa
1 muna
50 g pehmeää voita
5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
0,5 dl voisulaa
voiteluun
1 muna
2 rkl vettä

Sekoita keskenään maito sekä vesi ja kuumenna noin 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva sekä hunaja, sekoita ja odottele 5-10 minuuttia kunnes hiiva kuplii. Lisää polenta- ja maissijauho hyvin sekoittaen. Lisää kevyesti vatkattu muna sekä pehmeä voi pieninä paloina ja alusta taikinaa kunnes voi on hyvin sekoittunut taikinan joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauho sekä suola ja lisää ne taikinaan vähän kerrallaan. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia, minkä jälkeen jätä taikina liinalla peitettynä kohoamaan lämpimään paikkaan parin tunnin ajaksi.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja alusta sitä vielä hetki. Kauli taikina ohueksi levyksi ja sivele sille voisula. Kääri voideltu taikinalevy rullalle ja liitä päät yhteen. Viillä taikinarenkaaseen puoliväliin ulottuvia viiltoja parin sentin välein ja anna leivän kohota vielä kerran. Laitoin taikinarenkaan lasiseen rengasvuokaan, mutta yhtä hyvin tämän kranssin voi tehdä suoraan uunipellille levitetylle leivinpaperille.

Vatkaa keskenään kananmuna sekä pari ruokalusikallista vettä ja sivele maissikranssi tällä seoksella. Paista leipää uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes se on kauniin kullanruskea.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ranskassa maissileipiä tulee aina silloin tällöin vastaan. Ystävämme tykkäävät sellaisesta leivästä, jossa on kokonaisia maissinjyviä. Minusta se maistuu varsinkin paahdettuna popcornille.

Katja kirjoitti...

Hienon näköinen leipä ja näyttää myös ihanan pehmeältä. Maissijauhoja tulee tosi harvoin käytettyä, vaikka varmasti niistä tulisi hyviä leipomuksia.:)

Sanja Alisic kirjoitti...

Taas kerran tuli vastaan ihana maissileipä mikä menee to do listalle. Maissileipä on aika yleinen meillä ja tämä sinun leipä on niin houkutteleva, että on pakko tehdä pian. Yksi asia vaan: miten ihmeessä sait sen niin siististi pois lasivuoasta? Oliko se hyvin voideltu vai...

ulla kirjoitti...

Ai kun hyvä idea! Maissileipää voisi kokeilla, kun reseptikin tuntuu sen verran helpolta. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ luimupupu
Kokeilin toiveikkaasti paahtaa, mutta tästä ei tullut popcornin tuoksua :)

@ Katja
Oli hyvää, erilaista leipää, kun on tottunut vehnäjauhon makuiseen vaaleaan leipään. Maku tasaantui seuraavaan päivään mennessä vielä paremmaksi.

@ Sanja A. Sokerivaltakunta
Hyvä kun kysyit. Tuo jäi epähuomiossa mainitsematta. Kyllä, lasivuoka oli ihan kevyesti voideltu.

@ Ulla
Vaihtelu virkistää ;)