Sisäfileepihvin
yksi nimitys on tournedos. Muita ovat esimerkiksi filet mignon ja
chateaubriand. Nimitys riippuu siitä kohdasta fileetä, josta pihvi on leikattu.
Wikipedian mukaan Larousse Gastronomiquessa on 95 tournedosreseptiä ja jokainen
voi keksiä omanlaisensa. Tämä on hirvitournedos epätrendikkään keittiön tapaan.
Hirven kanssa tarjoiltiin punaviinikastiketta, perunakroketteja sekä
papu-pekonipaistosta.
Punaviinikastikkeen täytyy saada rauhassa kiehua kokoon, jotta maut kehittyisivät eikä kastike maistuisi pelkältä punaviiniltä. Pommes Dauphine –resepti on julkaistu toukokuussa. Nämä kuohkeat perunakroketit voi tehdä etukäteen ja pakastaa. Pakasteesta ne laitetaan suoraan kuumaan öljyyn rapsakoitumaan.
Punaviinikastikkeen täytyy saada rauhassa kiehua kokoon, jotta maut kehittyisivät eikä kastike maistuisi pelkältä punaviiniltä. Pommes Dauphine –resepti on julkaistu toukokuussa. Nämä kuohkeat perunakroketit voi tehdä etukäteen ja pakastaa. Pakasteesta ne laitetaan suoraan kuumaan öljyyn rapsakoitumaan.
Hirvitournedos
noin 160 g /kpl hirven sisäfileepihvi jokaiselle ruokailijalle
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Poista
pihveistä mahdolliset kalvot ja ota ne hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Ruskista
pihvit pannulla ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Ota pannu pois
kuumalta liedeltä ja peitä kannella tai laita uuniin 125 asteeseen. Tarkkaile
sisälämpötilaa, jonka tulisi olla 52-53 astetta. Ota pihvit vetäytymään ensin
peittämättä, jotta sisälämpötila ei nouse liikaa, ja hetken kuluttua voit
peittää ne alumiinifoliolla.
Papu-pekonipaistos
150
g paketti tuoreita vihreitä
haricot papuja
½
pkt pekonia paloiksi
viipaloituna
1 salottisipuli suikaleina
1 valkosipulin kynsi
hienonnettuna
Leikkaa
pavuista päät poikki ja keitä papuja suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia.
Kaada ne sen jälkeen siivilään valumaan. Paista toisella pannulla ensin pekonit
niin, että rasva niistä sulaa, ja lisää sitten sipuli. Kuullottele sipuli
kypsäksi ja lisää vielä valkosipulisilppu. Kaada sitten pavut pannulle ja sekoittele
ja paista seosta hetki.
3-4
isoa perunakrokettia jokaiselle ruokailijalle
1
l rapsi- tai muuta
uppopaistoöljyä
Jos
käytät pakastettuja kroketteja, voit laittaa ne suoraan pakkasesta
paistokattilaan. Kuumenna öljy 180 asteeseen ja paista kroketteja niin, että
niiden pinta on kauniin värinen ja rapea. nosta ne kattilasta. Kroketit ovat
tässä vaiheessa vielä sisältä kylmiä, joten laita ne uuniin 125 asteeseen ja
anna olla siellä joitakin minuutteja, jolloin lämpötilat kroketeissa
tasaantuvat ja ne ovat kauttaaltaan lämpimiä.
Punaviinikastike
10
cm pätkä purjoa
10
cm pätkä porkkanaa
10
cm pätkä varsiselleriä
1
keskikokoinen salottisipuli
1
rkl voita
1
rkl ruokaöljyä
ripaus sokeria
3
dl punaviiniä
2
dl demi-glacea
suolaa
mustapippuria
pihvien
paistoliemi pannulta
Leikkaa
kasvikset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa voi sekä
ruokaöljy ja kuullota kasvikset siinä. Lisää sokeri sekä punaviini ja keitä
kastiketta kokoon matalalla lämmöllä niin kauan, että nesteen määrä on vähentynyt
noin puoleen. Lisää demi-glace ja keitä kastiketta taas kokoon kunnes kastiketta
on jäljellä noin 2 – 2,5 desilitraa. Mausta suolalla sekä pippurilla ja
siivilöi kastike. Kun pihvit on paistettu, kaada paistinpannun liemet
kastikkeen joukkoon ja kuumenna kastike vielä kerran kiehumispisteeseen.
3 kommenttia:
Olisi juuri sopiva kypsyys mulle tuo!
Hirven sisukka on aikalailla parasta mitä tiedän!
@ Merja
Se punaviinikastike oli piste i:n päälle.
@ Nanna
Se kirjaimellisesti sulaa suussa :)
Lähetä kommentti