lauantai 13. joulukuuta 2014

Gratinoitua spagettikurpitsaa



Spagettikurpitsan sisus on kypsennettynä nimensä mukaisesti vähän kuin keltaista, ohutta spagettia tai vermiselliä. Tai on sen jälkeen, kun ensin kaivaa siemenet pois ja sitten raaputtaa sisuksen haarukalla. Maku muistuttaa jossain määrin myskikurpitsaa, mutta on ehkä hiukan makeampi.


viikon kasvis   50 / 52    spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa soveltuu niin keitettäväksi, paistettavaksi, höyrytettäväksi  kuin kypsennettäväksi mikrouunissa. Kurpitsan spagettia muistuttavalla (gluteenittomalla) sisuksella voi ruoanlaitossa korvata perinteisen viljasta valmistetun pastan, jolloin energiamäärä samalla ilahduttavasti puolittuu. Epätrendikkäässä keittiössä on aiemmin gratinoitu ainakin kesäkurpitsaa ja kajottikurpitsaa. Nyt on spagettikurpitsan vuoro. Kalorien vähäisempi määrä vehnäspagettiin verrattuna kuittaantuu siis juustokuorrutuksella.  


Gratinoitu spagettikurpitsa
(neljälle)

1 kpl              noin 1,5 kg spagettikurpitsa
lihakastike
400-500 g      naudan tai hirven fileetä tai sisäpaistia 1 cm kuutioiksi leikattuna
½ pkt             pekonia pieninä paloina
1                    iso tai 2 pienempää sipulia pieninä kuutioina
1-2                 valkosipulinkynttä
1                    amme lihafondia
3-4 dl            vettä
2 rkl               vehnäjauhoja
2 rkl               voita
½-1 tl            kuivattua timjamia
                      valkopippuria myllystä
                      muutama tippa tabascoa    
öljyä
suolaa


gratinointi
4                    lehtikaalin lehteä
mozzarellaraastetta



Paina terävän veitsen kärjellä kurpitsaan muutamia syviä reikiä, jotta kypsennyksessä syntyvä höyry pääsee poistumaan niistä. 

Aseta kurpitsa kokonaisena uunipellille ja kypsennä 200 asteessa noin 45 - 50 minuuttia. Jäähdytä kurpitsaa 10 - 15 minuuttia ja sen jälkeen halkaise se. Halkaisun voi tehdä pitkittäin tai poikittain, kuvassa on pitkittäin. Lusikoi siemenet pois ja raavi kypsä sisus haarukalla spagetin kaltaisiksi rihmoiksi. Säästä tyhjät kuorenpuolikkaat.



Valmista kastike sillä välin kun kurpitsa kypsyy uunissa. Laita pannulle tilkka öljyä ja ruskista siinä pekoni. Nosta pekoni pois pannulta lautaselle ja ruskista pannulle jääneessä rasvassa lihat 2-3 erässä niin, että ne saavat väriä, mutta eivät kuivu. Siirrä ne pekonin seuraksi lautaselle. Pyyhi jäljelle jäänyt rasva pois pannulta ja laita sille voi. Kuullota siinä sipulit ja valkosipuli. Sirottele lautasella oleville lihoille vehnäjauhot ja lisää kaikki pannulle. Kypsennä jauhot matalalla lämmöllä paistellen ja lisää sitten kiehuva vesi ja lihafondi. Mausta rouhitulla valkopippurilla, timjamilla ja tabascolla. 

Sekoita ja anna hetki kypsyä hiljaisella lämmöllä. Tarkista mahdollisen lisäsuolan tarve. Tosin pekonista ja lihafondista tulee jo aika paljon suolaa. Tällainen liha kypsyy todella nopeasti eikä kastiketta tarvitse sen vuoksi keittää.

Kastikkeessa on sen verran suolaa ja muuta makua, että kurpitsan sisusta ei välttämättä ole tarpeen maustaa. Kastike ja luontaisesti makea kurpitsa täydentävät toisiaan.  Nosta ”spagetti” väljästi takaisin tyhjennettyihin kurpitsan kuoriin, spagetin päälle kastiketta ja kastikkeen päälle hienoksi leikattua lehtikaalia. Päällystä pinta lopuksi mozzarellaraasteella ja gratinoi uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja pinta hiukan ruskettunut.



 



2 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

Vitsinhitsit, näin tommosen jossain kokkauskirjassa ja olen himoinnut päästä käsiksi sellaiseen. Mistä löysit?

Tuplaespresso kirjoitti...

Sieltä mistä kajottikurpitsatkin - Kampin K-Supermarketista. Siellä on ihan mielettömän hyvä heviosasto!