Lihamureketta
tulee usein tehdyksi niin paljon, että se ei mene kerralla. Jos lihamureketta
on sattunut jäämään erityisen paljon, sille voi tehdä kuten naapuritalon
entinen baarinpitäjä, rikkoa sen uudelleen muruiksi ja tarjota
jauhelihakastikkeena ruskeaan kastikkeeseen upotettuna. Näin ei tarvitse syödä
montaa päivää samaa – tai ainakaan ihan samannäköistä – ruokaa.
(Hiukan huvittuneena muistelen,
miten tällä naapuritalon baarilla 70-80-luvulla oli luovuus ja säästäväisyys
huipussaan. Jos maanantain kaurapuurosta oli jotain jäänyt jäljelle, se
upotettiin tiistaina lihapulliin tai lihamurekkeeseen jotka tarjoiltiin ruskean kastikkeen kera,
ja jos mureke ei loppunut vielä keskiviikkoiltaan mennessä, siitä tuli
torstaina jauhelihakastiketta ja lopulta jauhelihakastikkeen rippeet upotettiin
perjantain pataruokaan, ”talon erikoiseen”.)
Jauhelihakastikkeen kanssa toimii juuressose (perunaa tai bataattia tai porkkanaa tai selleriä tai palsternakkaa tai vaikka näitä kaikkia yhdessä), sillä jotain juureksia on yleensä aina kaapissa ja muutamasta lehtikaalin lehdestä saa hetkessä haudutettua tälle aterialle vihreän ja terveellisen lisukkeen. Tällainen on aivan loistava arkiateria.
Lihamurekkeesta
jauhelihakastikkeeksi
1
pieni salottisipuli
2
rkl voita
2
rkl vehnäjauhoa
3
dl kuumaa vettä
puolikas
lihaliemikuutio
noin
400 g valmista lihamureketta
(tilkkanen
kermaa)
Kuori
salottisipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Sulata paistinpannulla
voi ja kuullota sipuli siinä. Lisää vehnäjauho ja anna sen hiukan ruskistua koko
ajan sekoitellen. Kaada pannulle kuuma vesi ja murustele joukkoon
lihaliemikuutio. Hämmentele kastiketta kunnes se on tasaista ja suurustunut
sopivasti. Tähän menee 5-10 minuuttia, jolloin jauhot ovat kypsyneet. Lisää kastikkeen joukkoon veitsellä hienonnettu lihamureke ja anna
sen lämmetä. Viimeistele kastike tarvittaessa tilkkasella kermaa.
Nopea haudutettu lehtikaali
4
lehtikaalin lehteä
0,5
dl vettä
ripaus
suolaa
Revi
lehdet pieniksi paloiksi lehtiruotien ympäriltä ja heitä pois paksut lehtiruodit.
Kaada paistinpannulle vesi ja lisää lehtikaalin palat. Kuumenna pannua koko
ajan hämmentäen. Kun vesi on haihtunut, lehtikaali on valmista. Mausta
ripauksella suolaa.
Sopisiko tällainen ankka sinun keittiöösi? Vielä muutama päivä aikaa, katso ohjeet TÄÄLTÄ. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti