tiistai 9. joulukuuta 2014

Arkiruokaa: kalamurekepihvit ja fenkolislawKalamurekepihvi on kätevä tapa syödä ruodotonta kalaa. Jos lähistöllä sattuu olemaan hyvä tori tai kauppahalli, hauesta ja pienestä palasta lohta valmistuu maittavat kalamurekepihvit. Haukea kannattaa ostaa reilusti isompi pala mitä tarvitaan, jos kalakauppias ei ole poistanut siitä hauelle tyypillistä y-ruotoriviä.  Y-ruotojen poistaminen on hiukan hankalaa ja siinä menee jonkin verran kalanlihaa hukkaan. Täällä on hyvä video kyseisen ruotorivin poistamisesta. (Hauen sijaan voi käyttää jotain muuta miedon makuista, vaalealihaista kalaa kuten turskaa tai seitiä.) Kalapihvien kanssa maistuu fenkolilla täydennetty coleslaw. Tästä tulee hyvää arkiruokaa.


Fenkolislaw

1 pieni fenkoli ohuina suikaleina
(säästä vihreät töyhdöt kalamurekkeeseen)
1 iso punasipuli ohuina suikaleina
1 iso porkkana karkeana raasteena
2-3 dl valkokaalia ohuina suikaleina
hiukan suolaa
ripaus sokeria
varovasti sitruunapippuria
tuoretta sitruunamehua
200 g crème fraichea
sitruunapippuria
suolaa
raastettua sitruunankuorta

Sekoita kulhossa keskenään fenkoli, punasipuli, porkkana ja kaali. Lisää suolaa, sokeria, sitruunapippuria sekä sitruunamehua ja painele salaattiaineksia perunamuusinuijalla tai vastaavalla, jotta suikaleiden rakenne rikkoontuisi. Laita salaatti jääkaappiin mehustumaan muutamiksi tunneiksi. Sekoita salaatinkastike, creme fraiche, sitruunapippuri, suola sekä sitruunankuori ja laita se jääkaappiin maustumaan. Tarkista maku parin tunnin kuluttua ja lisää mausteita jos on tarpeen.

Lisää kasvisten joukkoon muutama lusikallinen kastiketta ja sekoita hyvin. Raasteen ei pidä uida kastikkeessa, vaan ainoastaan hiukan maustaa ja kosteuttaa. Säästä loppu creme fraiche -kastike tarjottavaksi sellaisenaan kalamurekepihvien kanssa.Kalamurekepihvit

300 g täysin ruodotonta haukea (=500 g nahatonta haukifileetä)
200 g nahatonta lohta
1 dl kermaa
3 rkl tilliä
1 tl suolaa
0,5 tl sitruunapippuria
0,5 tl sitruunankuorta
20 g parmesaaniraastetta
(fenkolin vihreää töyhtöä)
1 muna
1 tl perunajauhoa
paistamiseen voita ja oliiviöljyä

lisäksi sweet chili -kastiketta ja sitruunanlohko

Paloittele hauki sekä lohi ja laita ne yleiskoneen kulhoon. Aja kalat leikkuriterällä tasaiseksi massaksi. Lisää kerma tasaisena nauhana koneen käydessä. Lisää massaan tilli, suola, sitruunapippuri, sitruunankuori sekä parmesaaniraaste ja sekoita hyvin. Jos fenkolislawn fenkolissa oli jotain vihreää töyhtöä, silppua nekin kalamassan joukkoon. Vatkaa toisessa kulhossa yksi muna kevyesti perunajauhon kanssa ja lisää kalamassaan. Muotoile massasta kahdeksan pihviä ja paista ne pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Tarjoile kalapihvit fenkolislawn, creme fraiche –kastikkeen sekä sweet chili –kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja: