Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivämenu innosti meidätkin suunnittelemaan itsenäisyyspäivän aterian pääasiassa kotimaisista raaka-aineista. Kotimaista kalaa ja kasviksia: lämminsavusiikamoussella täytetty tartaletti, muikunmätiä ja kananmunaa sekä parsakaalipyörykkä (joka parsakaali tosin taisi olla espanjalaista). Lisäksi lautasella on paahdettua saaristolaisleipää.
Jotain pientä unohtui... |
Piti
olla myös koristeellisia siivuja ohueksi leikattua ja kuivattua parsakaalia,
mutta illan päätteeksi huomasin niiden olevan edelleen siinä lasissa, jonne
laitoin ne uunista odottamaan tarjoilua… Ilmankos tarjoilusta tuntui puuttuvan jotain,
en vain sillä hetkellä tajunnut, mitä.
Savusiikatartaletit
tartalettikuoret
100
g voita
150
g vehnäjauhoa
ripaus
suolaa
2
rkl maitoa
1
muna
täyte
1
pieni savusiika > perataan > 250 g ruodotonta lämminsavusiikaa
1,5
dl kuohukermaa
100
g maustamatonta jogurttia
3
rkl tillisilppua (ei ruukkutilliä!)
0,5
tl suolaa
ripaus
sitruunapippuria
2
liivatelehteä
tilkka
vettä
tuoretta
tilliä
Nypi
voi ja jauho keskenään tasaiseksi muruseokseksi. Lisää suola sekä maito ja
sekoita hyvin. Lisää kevyesti vatkattu kananmuna ja sekoita massa tasaiseksi.
Taikinasta tulee 12-16 tartalettia, riippuen vuokien koosta. Painele taikina ohuelti tartalettivuokiin, leikkaa päälle pala leivinpaperia ja laita sille
paistopapuja (katso mallia täältä). Kypsennä tartaletteja 180 asteessa ensin 15
minuuttia paistopapujen kanssa, poista pavut ja paperit ja kypsennä vielä 5-10
minuuttia sellaisenaan. Kumoa tartaletit vuoistaan ja jäähdytä.
Perkaa
lämminsavusiika ruodottomaksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää siihen
jogurtti, tillisilppu, sitruunapippuri sekä suola. (Ruukkutillistä puuttuu
tillin maku ja tuoksu kokonaan, joten älä käytä ruukkutilliä vaan osta
mieluummin jotain muuta, kesällä itse pakastettua, italialaista, espanjalaista tms) Laita
liivatteet kylmään veteen pehmenemään noin 5 minuutiksi. Kuumenna pikkutilkka
vettä (mikrossa) kiehuvaksi, purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen
vesi ja sulata liivatteet kuumaan veteen. Vatkaa sen jälkeen liivateseos
kerma-jogurttivaahtoon, lisää savusiika, sekoita huolella ja tarkista maku.
Lisää suolaa ja/tai sitruunapippuria jos on tarpeen. Laita täyte jääkaappiin
jähmettymään vähintään tunniksi ennen käyttöä.
Lusikoi
täyte pursotinpussiin ja pursota tartalettikuoret täyteen. (Olisi kannattanut käyttää jotain koristetyllaa, jolloin olisi tullut kauniimpi pursotus.) Viimeistele
tillitöyhdöllä.
Muikunmädillä täytetyt kananmunat
6
kananmunaa
200
g muikunmätiä
1
tosi pieni salottisipuli
2
tl smetanaa
2
rkl tillisilppua
hiukan
suolaa
hiukan
valkopippuria
tilliä
Keitä
kananmunat melkein koviksi. Keltuainen saa jäädä hiukan pehmeäksi. Jäähdytä
munat, kuori ja halkaise ne. Kuori salottisipuli ja leikkaa se mahdollisimman
pieniksi kuutioiksi. Tyhjennä halkaistuista munista keltuaiset eri kulhoon.
Sekoita keskenään muikunmäti, neljän munan keltuaiset, salottisipuli, smetana
sekä mausteet. Lusikoi täyte takaisin munanpuolikkaisiin. Viimeistele pienellä
tillitöyhdöllä.
Parsakaalipaistokset
Paistokset
valmistettiin samalla ohjeella kuin nämä. Parsakaalimassasta pyöriteltiin
kahden lusikan avulla 12 pientä kvenelliä, jotka paistettiin edellä mainitun
ohjeen mukaisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti