keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Makeannälkään: Maapähkinätoffeepiirakka



Jos namihammasta kolottaa ja kaapissa sattuu olemaan maapähkinävoita, toffeepiirakka on juuri oikea lääke makeanhimoon. Tämän piirakan valmistamiseen ei tarvita edes uunia. 


viikon kasvis   48 / 52     maapähkinä


Kasvitieteellisesti maapähkinä ei ole pähkinä, vaan se kuuluu hernekasveihin. Kukkimisen jälkeen kasvin varsi pitenee ja laskeutuu hiljalleen maahan. Kuihtuneista kukista kehittyvät palot painuvat maan alle ja kypsyvät siellä valmiiksi. Vaalean kuoren sisällä on 2-3 pientä pähkinää. Maapähkinän ravintosisällöstä lähes puolet on rasvaa ja neljännes proteiinia ja joidenkin tietojen mukaan noin puoli miljardia ihmistä saa päivittäin tarvittavan proteiininsa nimenomaan maapähkinöistä. 
kuva: consumeraffairs


Maapähkinä sisältää runsaasti B- ja E-vitamiinia ja sitä käytetään ruoanvalmistuksessa sellaisenaan, maapähkinäöljynä tai maapähkinävoina (joka on yksinkertaisimmillaan vain tahnaksi hierrettyjä maapähkinöitä).

Maapähkinäallergia on eräs tavallisimmista ruoka-aineallergioista. Siitä lisää tuolla consumeraffairsin sivuilla.




Maapähkinätoffeepiirakka

pohja
8 Digestivekeksiä muruina (= n. 3 dl keksinmuruja)
1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/8 tl neilikkaa
1/8 tl kardemummaa
3 rkl sulatettua voita
2 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
täyte
4 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
2 dl ruokokidesokeria
1 dl kuohukermaa
pikku ripaus muskottipähkinää
1/3 tl hienoa merisuolaa
1/2 tl vaniljauutetta
päälle
1 dl kuohukermaa
1/4 tl vaniljauutetta
2 rkl tomusokeria
1/2 rkl maissitärkkelystä
pikku ripaus suolaa
kanelia
suolapaahdettuja maapähkinöitä

Rouhi digestivekeksit muruiksi ja sekoita niihin mausteet, kaneli, inkivääri, neilikka ja kardemumma. Sulata kattilassa voi ja hämmennä maapähkinävoi sen joukkoon. Lisää maustetut keksimurut ja sekoita massa tasaiseksi. Painele muruseos 17 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottelemaan.


Kuumenna kattilassa kuohukerma, ruokokidesokeri sekä maapähkinävoi ja keittele niitä miedolla lämmöllä (seos kuplii vähän koko ajan) jatkuvasti sekoitellen muutaman minuutin ajan kunnes seos on tasaista ja alkaa paksuuntua. Vahdi kattilaa! Sokeri kuohahtaa liedelle nopeammin kuin uskotkaan. Lisää muskottipähkinä, merisuola sekä vaniljauute ja sekoita hyvin. Jäähdytä täytettä sen verran että se on vielä jotenkin juoksevassa muodossa, kaada täyte piirakkapohjalle, tasoita pinta ja laita vuoka takaisin jääkaappiin noin tunniksi. Jäähtyessään täytteestä tulee fudgen tyyppinen massa.

Vatkaa kuohukerma sokerin, vaniljauutteen, maissitärkkelyksen ja suolan kanssa kuohkeaksi vaahdoksi ja päällystä piirakka sillä. Ripottele pinnalle hiukan kanelia ja rouhittuja, suolapaahdettuja maapähkinöitä.


Ei kommentteja: