tiistai 30. joulukuuta 2014

Graavilohiterriiniä ja muikunmätikastiketta



Lohipastramin valmistuksesta jäi lohta enemmän kuin mitä kului itse pastramiin. Niinpä loput lohesta graavattiin ja siitä tehtiin seuraavana päivänä graavilohiterriini. Viipaloituna graavilohta oli noin 400 grammaa ja viipaleet ladottiin vuokaan vuorotellen maustetun tuorejuuston kanssa. Muikunmätikastike kruunasi tämän annoksen. Reseptistä riittää neljälle.


Graavilohiterriini

400-500 g graavilohta ohuina viipaleina
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g crème fraichea
0,5 dl hienonnettua tuoretta tilliä
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
valkopippuria myllystä
hiukan mustapippuria myllystä
2 rkl kermaa
2 liivatelehteä

Sekoita keskenään tuorejuusto, crème fraiche sekä mausteet. Pehmennä liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia, minkä jälkeen sulata ne kiehuvan kuumaan kermaan. Sekoita kerma-liivateseos huolella tuorejuuston joukkoon. Vuoraa pieni leipä-/murekevuoka tuorekelmulla ja rakenna terriini aloittaen graavilohikerroksesta. Nosta  lohikerroksen päälle muutama teelusikallinen maustettua tuorejuustoa ja tasoita se mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. 

Sitten taas kerros graavilohiviipaleita, sen päälle tuorejuustoa jne. Päällimmäisen kerroksen tulee olla graavilohta. (Tuorejuustoseosta on vähän reilusti ja sitä ehkä jää, mutta lopun maustetun tuorejuuston voi käyttää leivän päällä levitteenä.) Käännä tuorekelmun liepeet terriinin päälle ja laita pinnalle jokin sopiva paino, kuten vuoan kokoinen pahvinpala ja sen päälle pari hillopurkkia tms. Sitten vuoka vuorokaudeksi jääkaappiin tekeytymään. Jos jääkaapissasi on ns nollalokero, mieluiten sinne. Seuraavana päivänä terriinin voi viipaloida.



Muikunmätikastike

100 g crème fraichea
2 rkl kermaa
80 g muikunmätiä
suolaa
valkopippuria myllystä
5 tippaa tabascoa

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Sekoita kastike huolella ennen käyttöä, sillä mätipalloset painuvat pohjaan.


Salaattiin: 
roomansalaattia
1 rasia viiriäisenmunia
1 avokado
puolikas omena
1 tl kapriksia
puolikas pieni suolakurkku
puolikas punasipuli pieninä kuutioina
2 kevätsipulia ohuina viipaleina
hiukan suolaa, valkopippuria ja mustapippuria myllystä


Jos tuntuu siltä, että annos jää kovin pieneksi ja kevyeksi, tämän aterian kanssa voi keittää muutaman perunan.


Ei kommentteja: