keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Letitettyä kalaaJos ei osaa päättää mitä kalaa haluaa, pitää ostaa useampaa sorttia. Kalapäivän ateria koostettiin 70-luvun retrosta: kolmen kalan kalaletistä, lisänä kantarellikastiketta ja uusia perunoita. Siis nimenomaan Siikliä, se on ihan parasta. Kalalettiin käytettiin kolmea kalaa, joiden kaikkien liha on erisävyistä erottuakseen toisistaan, kirjolohta (punainen), nieriää (oranssi) ja kuhaa (valkoinen). Letin voi toki tehdä myös pelkästä yhdenlaisesta kalasta. Joka tapauksessa kannattaa ostaa mahdollisimman pitkät fileet jotta letitys onnistuisi. Fileen leveydestä voi arvioida, montako suikaletta siitä saa leikatuksi eli montako kalalettiä saa tehdyksi. Mikäli (tai siis kun) fileistä jää jotain epämääräisempiä paloja, ne voi säilöä jääkaapin nollalokeroon ja kypsentää seuraavana päivänä pienempinä paloina vaikka jonkinlaiseksi kalapyttipannuksi.

Kalaletti kypsennetään matalalla lämmöllä ja sen kääntäminen täytyy tehdä erityisen varovasti. Jos kala pääsee kypsymään liikaa, letti hajoaa käsiin. Mausteina vain hiukan suolaa, ripaus valkopippuria ja hiukan tilliä, muuta ei tarvita.


Kolmen kalan kalaletti

kolme kohtalaisen isoa ja samankokoista nahatonta kalafileetä
(kuha, nieriä, kirjolohi)
suolaa ja valkopippuria myllystä
nokare voita
tuoretta tilliä

Leikkaa kalafileistä noin 1,5 cm leveitä ja mahdollisimman pitkiä suikaleita. Aseta kolme suikaletta leikkuulaudalle vierekkäin ja kiinnitä ne cocktailtikulla. Letitä kalasuikaleet keskenään ja kiinnitä myös toisesta päästä cocktailtikulla. Mausta molemmin puolin suolalla ja valkopippurilla. Sulata paistinpannulla voita ja aseta sen päälle varovasti kalaletti. Kun toinen puoli alkaa olla lähes kypsä, käännä letti varovasti ja kypsennä myös toinen puoli. Ota kalaletti pannulta siinä vaiheessa kun se on juuri ja juuri kypsää. Tarkista suolan määrä ja ripottele lopuksi pinnalle hiukan tillisilppua.


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oi, miten nostalgisen näköinen ruoka!

Tuplaespresso kirjoitti...

Eikö vain olekin ;)