Näyttää hernekeitolta, maistuu ihanilta yrteiltä, sitruunalta ja kesäkurpitsalta. |
Kohta alkaa taas ne ajat, jolloin kesäkurpitsaa kypsyy enemmän kuin mihin niitä ehtii käyttää. Siksi kesäkurpitsareseptejä ei koskaan voi olla liikaa.
Viikon
kasvis 27/52: Kesäkurpitsa (tai ulkomaankielellä zucchini)
Ensimmäisenä kesäkurpitsasta tulee mieleen vähän
kurkun näköinen, vihreä pitkulainen kasvis, mutta kesäkurpitsa voi olla myös
keltainen tai jopa valkoinen ja muotokin voi olla samanlainen pyöreä kuin
koristekurpitsoilla. Maku näissä kaikissa on kuitenkin suunnilleen samanlainen.
Tämä monikäyttöinen kasvis, jonka voi syödä niin raakana kuin kypsennettynä, on
todellista kevytruokaa, vain 18 kcal/100 g.
Myös kesäkurpitsankukat ovat syötäviä. Jos omassa
maassa tai kaverin puutarhassa ei satu kasvamaan kesäkurpitsaa,
kesäkurpitsankukkia saa tilattua ainakin Helsingissä Merja Valon myymälöiden
kautta kaikista kolmesta kauppahallista.
Aiemmin tässä blogissa on tehty kesäkurpitsasta mm
Kesäkurpitsakeittoa kylmänä tai kuumana
2 pientä kesäkurpitsaa
1 pieni
sipuli
1-2 rkl
oliiviöljyä
5 dl
kasvislientä
neljännes
keltaista paprikaa
0,5 dl
maustamatonta jogurttia
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta basilikaa
puolikkaan
sitruunan raastettu kuori
ripaus
suolaa maun mukaan
Huuhtele
kesäkurpitsat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Kuori sipuli ja pilko se
pieniksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota siinä
kesäkurpitsat ja sipulit. Kun kasvikset ovat pehmenneet, lisää kasvisliemi ja
keitä muutamia minuutteja kunnes kesäkurpitsan kuoret pehmenevät. Ota keitto
pois liedeltä, lisää joukkoon pieniksi paloiksi leikattu paprika, jogurtti, sitruunankuoriraaste,
minttu sekä basilika, sekoita ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta
tarvittaessa suolalla ja tarjoile lämpimänä tai jäähdytä kylmäksi ennen
tarjoilua. Viimeistele annokset jogurtilla, yrteillä, muutamalla tipalla hyvää
oliiviöljyä sekä ripauksella sitruunankuorta. Tämän keiton kanssa sopii myös paistettu
pekoni murusteltuna pieniksi paloiksi.
Friteeratut kesäkurpitsankukat
12
kesäkurpitsankukkaa
täyte
50 g pehmeää
vuohenjuustoa
150 g
ricottaa
20 g
hienoksi raastettua parmesaania
friteeraustaikina
1 dl olutta
2 dl
hiilihapotettua kivennäisvettä
3 dl
vehnäjauhoa
0,5 tl
suolaa
1
munanvalkuainen
friteeraukseen
rypsiöljyä
Sekoita
keskenään notkeaksi tahnaksi vuohenjuusto, ricotta ja parmesaaniraaste.
Pyöräytä leivinpaperista pursotinpussi ja pursota sen avulla juustotahnaa
kukkien sisään. Pyöräytä terälehtien kärkiä kevyesti rullalle ettei tahna pääse
kukista ulos friteerattaessa. Käsittele kukkia ”kuin kukkaa kämmenellä”
etteivät ne hajoa.
Kaada
kulhoon olut sekä kivennäisvesi ja sekoita joukkoon jauhot sekä suola. Vatkaa
munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele friteeraustaikinan joukkoon.
Kasta kukat friteeraustaikinassa ja uppopaista öljyssä 180 asteessa minuutin
tai pari kunnes taikina on hiukan saanut väriä.
Tarjoile
alkupalana tällaisena juustotäytteisenä. Salaatin tai keiton koristeena, tai ihan vaan ruoan lisukkeena tämä toimii kuitenkin paremmin ihan ilman täytettä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti