lauantai 19. heinäkuuta 2014

Onnellinen kana pääsi lämmittelemään grilliinKun Wanha Kauppahalli avattiin uudelleen remontin jälkeen, oli osa kauppiaista vanhoja tuttuja ja osa uusia halliyrittäjiä. Perinteinen Roslundin lihakauppa jäi pois uudistetusta hallista ja lintuihin sekä riistaan erikoistunut Kirsti Markkasen myymälä lopetti. Uutena kauppiaana aloitti Annan Villiliha –nimisen kaupan pitäjänä nuori yrittäjä Anna Härö. Hänen valikoimiinsa kuuluvat siipikarja, riista ja eettisesti tuotettu liha, joka tulee läheltä. Annasta oli kirjoitus alkuviikolla Hesarissa ja hän antoi sen yhteydessä vinkkejä hyvistä ruoista. Onnelliset kanatytöt, kuten Anna kutsuu myynnissään olevia kanoja, ovat viljalla ruokittuja ja vapaasti täysimittaiseksi kasvaneita. 

Mausteet lihan ja nahan väliin

Tällainen kana perhosleikattuna ja grillattuna kolahti meille. Kävin siis hakemassa häneltä valmiiksi litistetyn kanan hallista ja aloin miettiä sen maustamista. Päädyin yksinkertaiseen, tuttuun ja hyvään menetelmään ja perusmakuihin. Kypsentämistavan suhteen päädyin samoin perusyksinkertaiseen tapaan. Hylkäsin kaikenlaiset etukäteismarinoinnit sekä mausteliemessä keittämiset ja tein timjamista, valkosipulista sekä oliiviöljystä tahnan, jota laitoin rinta- ja reisilihojen päälle nahan ja lihan väliin. Pintamaustoin tipun suolalla ja mustapippurilla ja kypsensin koko komeuden grillissä epäsuoralla lämmöllä.


Kana kypsymään aluksi grillin kylmemmälle puolelle ja kansi kiinni
Perhosleikattu kana grillissä

1 kpl              perhosleikattu kana
Maustetahna
                      hienonnettua tuoretta timjamia
1                    hienonnettu valkosipulin kynsi
                      suolaa
                      oliiviöljyä
Pinnalle
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
Korianterivoi
100 g             voita
                      hienonnettua tuoretta korianteria
                      suolaa
                      valkosipulijauhetta

Perhosleikattu kana tarkoittaa kanaa, joka on leikattu auki selkärangan vierestä molemmin puolin ja levitetty auki. Hiukan ujon näköinen olemus "polvet yhdessä". Rintalasta on joko litistetty tai se on poistettu samoin kuin selkärankakin. Työnnä sormi nahan ja rintalihan väliin varoen rikkomasta nahkaa ja irrottele nahka lihasta. Levitä maustetahnaa samoin sormella nahan ja lihan väliin. Pintamausta kana suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna grilli kuumaksi. Jos käytät hiiligrilliä, laita hiillos vain toiselle puolelle grilliä. Kaasugrillissä kuumennuksen jälkeen sammuta toisesta päästä grillivastus ja jätä toisen pään vastukset kuumalle. Laita kana grilliin ”kylmälle” puolelle nahkapuoli ylöspäin, kansi kiinni ja anna kypsyä 30 – 35 minuuttia. Levitä hiillosta kanan alle tai kaasugrillissä pienennä vastusten tehoa ja käännä kana lämpimälle puolelle nahkapuoli alaspäin 5 minuutiksi. Näin nahka saa kauniin värin eikä tartu ritilään ja rikkoonnu.

Lisukkeiksi laitoin grilliin pari maissintähkää, palsternakkaa ja halkaistun sitruunan. Tein ennen grillausta kasviksille korianterivoita. Sekoita muut aineet pehmenneeseen voihin. Tätä sivellään maissintähkille ja palsternakalle. Se sopii myös tietenkin kanankin maustamiseen, mutta tämä kana oli todella mehukas ja maukas eikä esimaustamisen jälkeen kaivannut enää lisämakuja.Kananeidin kaunis rusketus

Ei kommentteja: